espējams, lai varētu teikt, ka ir izbaudīti visi vasaras gardumu, nevar iztikt arī bez gailenēm. Tās ir sēnes, kas pirmās parādās tirgos, tās, ko atpazīst un salasa arī sēņotāji – iesācēji, jo gailenes gluži vienkārši zina visi. Un tās, protams, ir arī ļoti garšīgas. Mēs visi zinām, cik garda ir sēņu mērcīte kopā ar jaunajiem kartupeļiem un dillēm, mmm… Bet, tas jau nav vienīgais, kā pagatavot un kur izmantot gailenes. Esam apkopojuši mūsu krājumos esošās gaileņu receptes, lai rosinātu dažādot to pagatavošanas veidus.
Pamatēdieni
BRĪVDIENU NOSKAŅĀs – GAILEŅU SACEPUMS
“Gaileņu un beku šogad mežā daudz. Ja arī tu esi bijusi sēņot un tagad domā, ko no tām pagatavot, ieteikšu recepti, ko par labu esam atzinuši manas ģimenes locekļi. Garšo pat man, kas ceptas gailenes un bekas (mērcē) tradicionāli neēd!” saka receptes autore.
Recepti meklē šeit>>
PAGATAVO KUSKUSU AR GAILENĒM
Ja ierastais savienojums – gailenes plus kartupeļi ir jau mazliet apnicis un gribas ko citu, pamēģini ko neierastāku – kuskusu.
Recepti meklē šeit>>
SĒŅU PANKŪKAS
Lielisks ēdiens brīvdienu rītiem vai gardam pēcpusdienas launagam.
Pankūkas pasniegt siltas un kopā ar krējuma mērci.
Recepti meklē šeit>>
BROKASTU SENDVIČS AR SĒNĒM
Vai esi mēģinājusi ko šādu? Tieši gailenes būs ļoti piemērotas, kā pildījums šādai brokastu maizītei.
Recepti meklē šeit>>
Zupas
GARŠĪGĀ GAILEŅU ZUPA
Ja būsi centīga, un pa vasaru ne tikai mielosies, bet sagatavosi gaileņu krājumus, tad šādu zupu varēsi pagatavot arī ziemā. Receptes autore saka, ka viņas ģimene tieši ziemā zupu novērtē daudz vairāk, nekā vasarā.
Recepti meklē šeit>>
GAILEŅU – KAUSĒTĀ SIERA ZUPA
Ja gaileņu mērces un sacepumi apnikuši un arī ziemas krājumi sagatavoti, piedāvājam gardum gardas gaileņu zupas recepti! Lai labi garšo!
Recepti meklē šeit>>
SĒŅU KRĒMZUPA AR CIEDRU RIEKSTIEM
Zupu var pasniegt ar apceptām sēnēm, bekonu un ciedru riekstiem.
Recepti meklē šeit>>
Konservējumi un marinējumi
MARINĒTAS GALILENES
“Es pagājušajā gadā pamēģināju samarinēt gailenes, kaut arī citi teica ka marinējot tās parasti sanāk kā gumija, bet man sanāca mīkstas kā šampinjoni”, saka receptes autore Anna.
Recepti meklē šeit>>
GAILEŅU IEZIEMOŠANAS RECEPTE
Gaileņu “ieziemošana” ir tik vienkārša, ka to spētu izdarīt pat vīrietis kuram roku vietā ir skūvgriežņi…lai gan ir redzēti arī tādi eksemplāri, kas domā, ka produkti “aug” pagraba burciņās!” – raksta Tīna.
Recepti meklē šeit>>
VASARAS GARŠAI ZIEMĀ – GAILEŅU KAVIĀRS
Lai arī gaileņu mērcīte parasti saistās ar vasaras garšu, arī ziemā pienāk brīdis, kad gribētos tādu celt uz galda. Un, ja gaileņu gadījies sevišķi daudz, tās var saglabāt ziemai, vārot gaileņu kaviāru!
Recepti meklē šeit>>
Noderīgi
LABĀKIE VEIDI KĀ SĒNES UZGLABĀT ZIEMAI
Atceries, ka sēnes jāapstrādā tajā pašā dienā, kad tās lasītas. Ja tas tomēr nav iespējams, tās uz īsu laiku var ievietot ledusskapī vai pagrabā. Kavēšanās ar savākto sēņu apstrādāšanu var izraisīt saindēšanos pat ar ēdamām sēnēm!
Vairāk lasi šeit>>
1 komentārs
vakarā dodos uz nakts tirgu 🙂