Vārda dienu svin: Baiba, Barbara, Barba

Ēdam kabačus un patisonus!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

atisonus un kabačus (arī cukīni tas pats kabacis vien ir) vajag ēst krietni daudz, jo visvērtīgākie tie ir tieši tagad – vasarā. Kabačus nedrīkstētu pāraudzēt, tad tie zaudē uzturvērtību un nav vairs tik garšīgi. Kabača izmēriem nevajadzētu pārsniegt 4-5 cm diametrā, 10-12 cm garumā – tad to var novākt un lietot uzturā.

Nelielus dārzeņus pat nepūlies nomizot, jo jauno kabaču un patisonu mizā ir vielas, kas uzlabo matu un nagu veselību. Taču, ja dārzenis jau paaudzies lielāks un tā miza kļuvusi biezāka, labāk to nomizot, jo tā būs pārāk cieta.
Savukārt mīkstums ir pilns ar karotīniem un antioksidantiem, kas stiprina centrālo nervu sistēmu, bet šajos dārzeņos esošajām šķiedrvielām piemīt organismu attīrošas īpašības.

Kabači īpaši ieteicami cilvēkiem ar lieko svaru, kā arī tiem, kas slimo ar dažādām kuņģa vai zarnu slimībām, jo tie ir diētiski un maigi. Savukārt patisoni ir labs C vitamīna, kālija, mangāna un magnija avots, tie ieteicami sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanai.

Un nevajadzētu baidīties kabaci un patisonu ēst svaigus – gatavo no tiem salātus! Šobrīd ir tik daudz patisonu veidi – ir tādi, kas garšo pēc riekstiem, ir tādi, kas garšo pēc melonēm. Sagriez mazos kubiciņos un ļaujies kulinārai iedvesmai! Tie labi garšo kopā ar tomātiem, papriku, zaļumiem- pētersīļiem, selerijām, kā arī sīpolu.


__________

KUR LIKT KABAČUS?
APKOPOJAM SIEVIETESPASAULE.LV IETEIKTĀS RECEPTES

Šis ir īsts kabaču laiks. Dārzi un virtuves ir pilnas ar šiem dārzeņiem, bet vairs nezinam, kur tos likt. Te nu sniedzam jums dažas idejas, jo esam apkopojušas mūsu krājumos esošās receptes ar kabačiem.

 

Avoti: Rakstā izmantoti materiāli no Amata,S., Bērziņa-Bērzīte R. “Aizslēposim pēc avotkresēm”

Dalīties.

5 komentāru

  1. Mēs mājās kabačus cepam – sagriež plānās šķēlītēs, padursta ar dakšiņu nedaudz un apviļā miltos un olā kā karbonādi, apber ar sāli un pipariņiem, un tad cep. Baigi labi!

  2. Jā, mēs arī cepam olā un miltos regulāri. Vēl labi no kabačiem sanāk sautējumi un protams, pildītie kabači – bez tiem nekādi. Esam pildījuši arī ar sēnēm, ne tikai gaļu, pildījumam jau var izdomāt jebko!

  3. Līga Ozoliņa on

    Šodien tieši gatavoju kabaci! No laukiem atvedu gigantisku kabaci. Tā saucamajām kabaču karbonādēm par lielu. Tad nu taisīju savu iecienīto sautējumu. Tā kā tas ir tik elementārs, tad nosaukums "sautējums" pat skan nedaudz par nopietnu. Sagriež nelielos kubiņos kabaci (sēklas var ņemt ārā). Liek pannā vai katlā sautēties. Pievieno sāli, pipariņus. Vēlāk rudenī, var pielikt pārplīsušos tomātus (bez miziņas). Man gan pašai šķiet, ka ar tomātiem ir nedaudz par skābu. Var, protams, likt cukuru klāt, lai skābumu nomāktu, tomēr es biežāk izmantoju tomātu mērci vai pastu. Kad kabači sasautējušies, tiem pievieno apceptu/apsautētu malto gaļu. Un ēdiens gatavs! Suliņa ļoti, ļoti garšīga! Man personīgi patīk tajā mērcēt maizīti! 🙂

Atstāt Ziņu