Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Alus un siera torte

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sastāvdaļas medus, alus biskvītam 28cm diametra formai:
4 olas
200ml tumšais alus
100g medus
200ml eļļa
250ml kviešu milti
250ml + 2 ēd.k rudzu smalkie milti
1 glāze cukurs
aptuveni 5 ēd.k kakao
1 tēj.k kanēlis
1 tēj.k ingvers
1 tēj.k soda

Sastāvdaļas sieram:
1,5 l piens
600g skābais krējums
6 olas
200g biezpiens
svaigas piparmētras lapiņas
1/2 tēj.k kurkuma
2 tēj.k vaniļas cukurs
4 ēd.k cukurs
žāvētas dzērvenes

Sastāvdaļas šokolādes alus krēmam:
300ml tumšais alus
3 olu dzeltenumi
1 vesela ola
100g šokolāde
200g sviests
2 ēd.k milti
3 ēd.k cukurs

Sastāvdaļas alus kausam:
2 olu baltumi
3 ēd.k cukurs
70g kviešu milti
70g rīsu milti
80g sviests
80ml piens
80g skābais krējums
1/3 tēj.k cepamais pulveris
šķipsniņa sāls
šķipsniņa citronskābe

Baltumu krēms:
1 baltums + šķipsniņa citronskābe+ šķipsniņa sāls + 7 ēd.k cukurs + 1 tēj.k želatīns

PAGATAVOŠANA

Gatavojam sieru:
Lejam pienu katlā, pievienojam dzērvenes, cukuru, vaniļas cukuru, piparmētras lapiņas.
Pa to laiku sakuļam krējumu, biezpienu un olas līdz viendabīgai konsistencei kopā ar kurkumu un no piena izņemtām piparmētras lapiņām.
Kad piens uzkarsis, bet vēl nevārās, lejam iekšā krējuma maisījumu, maisām.
Gaidām līdz atdalās sūkalas.
Lejam siera masu caurdurī, kur ievietota marle. Kārtīgi notecinam sūkalas.
Iesmērējam trauku ar sviestu, dibenā liekam cepamā papīra gabaliņu, jo formai nenoņemas malas. Liekam sieru formā, izlīdzinam. Atdzesējam un liekam uz nakti ledusskapī. Siers gatavs. 

Gatavojam biskvītu:
Olas putojam ar cukuru līdz krēmīgai masai.
Pievienojam kanēli, ingveru, kakao un medu, visu saputojam.
Pielejam eļļu, izmaisām, pievienojam kviešu miltus, saputojam.
Lielā glāzē ieliekam sodu un uzlejam alu, viss sāks putoties un celties augšā, lejam mīklā, pievienojam rudzu miltus. Visu pēdējo reizi saputojam.
Lejam ietaukota formā.
Cepam iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī aptuveni 180 grādos, apmēram 45 minūtes, pārbaudām gatavību, iedurot kociņu vai sausu nazi. Ja iznāk sauss, mīkla nepielīp, tad gatavs.
Biskvītu atdzesējam zem dvieļa. Izņemam no formas un atdzisušu pārgriežam horizontāli uz pusēm.

Kamēr cepas biskvīts, gatavojam krēmu:
Alu ielejam katliņā, pievienojam šokolādi,  maisot karsējam līdz šokolāde izkūst.
Olu un dzeltenumus samaisām ar cukuru un miltiem. Maisam ar putojamo slotiņu līdz masa ir bez kunkuļiem.
Maisot lejam karsto alu ar šokolādi. Izmaisām un liekam karsēties uz mazas uguns.
Maisot karsējam līdz masa sabiezē.
Gatavu krēmu atdzesējam.
Saputojam sviestu, ieputojam atdzisušo krēmu.

Gatavojam kūku:
Biskvīta vienu ripu smērējam ar 1/3 daļu krēma, liekam virsū otru biskvīta ripu un apsmērējam ar atlikušo krēmu augšu un sānus.
Sānus apbēru ar drupačām.
Liekam virsū gatavo sieru.
Ar caurspīdīgo želeju pielipināju zemenes.

Gatavojam kausu:
2 olas baltumus putojam ar šķipsniņu sāli līdz izveidojas putas. Pievienojam cukuru un turpinām putot līdz tas izkūst, pievienojam citronskābi. Putojam līdz stingrām putām.
Ieputojam mīkstu sviestu. Tad ieputojam kviešu miltus.
Krējumu samaisām ar pienu, lejam pusi olu masā un putojam.
Pēc tam ieputojam rīsu miltus ar cepamo pulveri un atlikušo piena, krējuma maisījumu.
Liekam mīklu mazos keksa trauciņos. Man sanāca divi trauciņi.
Cepam aptuveni 180 grādos aptuveni 20 minūtes.

Gatavojam olu baltuma krēmu:
Želatīnam uzlejam 30ml ūdeni, uzbriedinām.
Olas baltumu putojam ar šķipsniņu sāli līdz izveidojas putas. Pievienojam 2 ēd.k cukuru un turpinām putot, līdz tas izkūst, tad pievienojam citronskābi. Putojam līdz stingrām putām.
Uz pannas uzliekam 5 ēd.k cukuru un 2 ēd.k ūdeni, vāram sīrupu. Kad sīrups paliek viegli staipīgs izslēdzam un iemaisām uzbriedušo želatīnu.
Nepārtraukti putojot, lejam sīrupu olu baltumos.
Putojam līdz kārtīgi stingrām putām, tā, ka nekrīt nost no slotiņām.

Abus gatavos mini keksus apsmērēju ar zemeņu džemu un uzliku vienu uz otra.
Dāmu pirkstiņus pielīmējam ar olu baltuma krēmu un ar atlikušo krēmu uztaisām putas. 

Dalīties.

Atstāt Ziņu