Vārda dienu svin: Lauris, Norberts

Sāļā siera kūka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iedomājos, ka vajadzētu pagatavot siera kūku. No sākuma domāju par saldo, bet tad iedomājos – kāpēc gan tā nevarētu būt arī sāļā? Tā nu domāju, domāju, no kādiem produktiem to varētu gatavot, lai no salda deserta tā kļūtu par sāļu uzkodu vai pat pamatēdienu. Šķiet, ka izdomāju!

Nepieciešams:
Pamatnei
(formas diametrs 24 cm):
2 paciņas (100 g) sāļo krekeru Tuc
100-120 g sviests

Pildījumam:
2-2,5 kārbiņas „Kārums” svaigā siera
4 ēd. k. skābā krējuma
4 olas
100-200 g kūpinātas karbonādes (šķiņķa)

Pagatavošana:
Vispirms ķeras pie pamatnes sagatvošanas. Ņem bļodu, ber tajā sāļos krekerus un saberž tos. Tad pievieno sviestu, nedaudz atstājot cepamās formas ietaukošanai. Sviestu mīca kopā ar cepumiem, līdz izveidojas tāda drupačaina masa. Tad ņem cepamo formu ar malām un vienmērīgi izspaida cepumu-sviesta masu pa formas apakšu (ja gribas var veidot arī nelielas maliņas uz augšu). Liek formu uz 5-10 min cepeškrāsnī, kas uzsildīta uz 180 grādiem. Tikmēr citā bļodā liek svaigo sieru, kam pievieno skābo krējumu un četrus olu dzeltenumus. Visu ar koka karoti apmaisa vai ar blenderi sablendē. Smalkās strēmelītēs sagriež kūpināto gaļiņu (es ieteiktu kūpinājumaa cietās maliņas nepievienot) un pievieno svaigā siera masai. Tad jau arī kūkas pamatne ir jāņem ārā no cepeškrāsns un jāatstāj nedaudz atdzist. Tikmēr atsevišķā bļodiņā saputo cietās putās atdalītos 4 olu baltumus. Saputoto olas baltumu maigi iecilā svaigā siera masā un tad visu lej virsū kūkas pamatnei. Visu liek cepeškrāsnī un cep 30-40 min 180 grāfu temperatūrā. Lai pārbaudītu, vai kūka gatava, var iedurt tajā irbulīti vai sērkociņa galu: ja izvelkot tam nekas nebūs pieķepis un tas būs sauss, kūka ir gatava. Nogriez uguni vai izslēdz cepeškrāsns temperatūru un nedaudz paver cepeškrāsns durtiņas. Atstāj kūku atdzist cepeškrāsnī. Tā tāpat sasēdīsies, taču, ja rausi to uzreiz ārā no cepeškrāsns, sakrišanās būs dramatiska!

Tad tikai griež gabalos, pasniedz kopā ar viegliem zaļajiem salātiem vai vienkārši krējuma-zaļumu mērci.

Pāris komentāri:
1. Iesaku izvēlēties „Kārums” klasisko svaigo sieru. Man šoreiz bija 1/2 paciņas klasiskā, 1 paciņa olīvu un 1 paciņa zaļumu svaigā siera. Rezultātā, pat nelietojot sāli, pildījums vismaz manai gaumei sanāca nedaudz par sāļu.
2. Sāļā siera kūka atgādina omleti vai bagātīgu olu sacepumu, tikai ar cepumu pamatni.
3. Domāju, ka pildījumam kūpinātās gaļiņas vietā var pievienot arī dažādus dārzeņus – viegli apsautētus burkānus, papriku, tvaicētus puķkāpostus, brokoļus utt. Vienīgi jārēķinās, ka tad pildījums cepšanās procesā var tā neizcelties.

Dalīties.

Atstāt Ziņu