iemas mēneši un, jo īpaši, Ziemassvētku laiks ir karstvīna slavas mirklis. Tad to baudām gan lai sasildītos, gan uzburtu siltu omulības atmosfēru. Lielākoties baudām jau gatavos veikalos nopērkamos karstvīna dzērienus, ko mājās tikai uzsildām. Tomēr šie „gatavie“ karstvīni nav īsti vīni, bet gan vīnu saturoši dzērieni, kuriem pievienotas garšvielas un diezgan daudz cukura, kas bieži ir atbildīgs par sliktām sajūtām nākamajā dienā.
Tāpēc Elkor Food&Wine vadītāja iesaka šo sildošo dzērienu gatavot pašiem. Tradicionāli karstvīna gatavošanā tiek izmantots pussalds sarkanvīns, bet ļoti labi garšo arī karsts baltvīns un pat sidrs. Vienīgais, ko nevajadzētu pārkāpt – vīnu vajag tikai uzsildīt līdz 70-80 grādiem, nevis vārīt.
Lūk, pāris interesantas karstvīna dzērienu receptes!
Klasiskais karstvīns
150 ml pussaldais sarkanvīns
50 ml vīnogu sula
15 ml grenadīna sīrups Citrona daiviņa
Apelsīna daiviņa
Kanēļa standziņa
|
Karstais portvīns 100 ml portvīns 100 ml upeņu sula
Kanēļa standziņa
Krustnagliņas
Apelsīna daiviņa
|
|
Īpaši sildošais karstvīns 25 ml tumšais rums 150 ml pussaldais sarkanvīns 25 ml citronu sula Kanēļa standziņa Muskatrieksti |
|
|
Karstais baltvīns 150 ml pussaldais baltvīns 50 ml balto vīnogu sula 15 ml medus Kanēļa standziņa Krustnagliņas Apelsīna daiviņa |
Karstais ābolu sidrs |