Vārda dienu svin: Lilita, Irita, Ita

Recepte tomātu sezonas izskaņai – tomāti savā sulā!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ad vasara sāk iet uz otru pusi un tomātu raža siltumnīcā kļūst nevienmērīga – parādās arvien vairāk mazu tomātiņu un tie, kas izauguši lieli, sāk plaisāt, tad mūsu mājās ir laiks tomātiem savā sulā. Ziemā, kad izliec tos bļodā, pieliec nedaudz sasmalcinātu sīpolu un skābo krējumu, šķiet, ka atkal ir atgriezusies vasara. 

Šie ziemas krājumi sevi ir lieliski pierādījuši arī lazanjas sarkanās mērces pamata sagatavošanai, tomātu zupām, boloņas mērcei un vēl, un vēl.

Tātad ir nepieciešami tomāti. 

Nelielākos noskalo, atbrīvo no kātiņiem un liek 1 litra burkās. 

Saplīsušos vai izmēros vienkārši lielākos tomātus noskalo, sagriež un liek katlā. Tur tos saspaida, lai labāk veidotos sula. Tad pavāra līdz tomāti sašķīst. Vārījumu atdzesē un izberž caur sietu, lai tādējādi iegūtu tomātu sulu bez mizām, sēklām un cietajām serdēm. 

Iegūto biezo sulu lej atkal katlā un uzvāra, pievienojot 1 ēdamkaroti sāls uz katru litru biezsulas (var arī likt 2 ēdamkarotes, taču tad ir ļoti sāļi). 

Kad sāls izkusis, sulu lej pāri burciņās saliktajiem tomātiem. Burkas liek katlā ūdens peldē un karsē apmēram 15 minūtes no brīža, kad ūdens sasniedzis 80-90 grādu temperatūru (teju, teju sāk vārīties).

Kad ņemt ārā, parasti vados pēc tā, vai tomātu miziņas jau sākušas ieplaisāt. Ja sāk plaisāt, beidzu karsēt, aizvākoju un apgriežu burciņas ar vāciņiem uz leju, lai pārliecinātos, ka burciņa ir pilnīgi noslēgta.

Dalīties.

4 komentāru

Atstāt Ziņu