Sadarbībā ar recepšu portālu piegalda.lv, piedāvājam pašas gatavota maizes kvasa recepti.
Sastāvdaļas:
- 600 g svaigas rupjmaizes
- 1 citrona sula
- 350 g cukura
- 30 g rauga
- citrona vai apelsīna miziņas
- piparmētru vai apiņu novārījums
- upeņu jaunie dzinumi
- 6 l dzeramā ūdens
Pagatavošana:
- Rupjmaizi sagriež plānās šķēlītēs un cepeškrāsnī 150 °C temperatūrā apgrauzdē.
- Maizes šķēlītēm pārlej pāri 4 l verdoša dzeramā ūdens. Trauku pārsedz un atstāj 3–4 stundas, līdz ūdens nokrāsojies brūns un ieguvis rudzu maizes īpatnējo garšu un smaržu.
- Šķidrumu nokāš, biezumiem vēlreiz pārlej verdošu ūdeni – šoreiz 2 l, un ļauj 1–2 stundas ievilkties. Šķidrumu nokāš.
- Abus šķidrumus salej kopā, pieliek cukuru, raugu, citronu sulu un garšvielas, un siltā vietā raudzē 6–8 stundas. Pēc tam kvasu atdzesē un pasniedz, salietu pudelēs vai māla krūkā.