Vārda dienu svin: Beāte, Beatrise

Mājas kečups

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kečups var būt veselīgs, īpaši, ja to gatavo no mājās audzētiem tomātiem, nefiltrēta ābolu etiķa, šķipsnas jūras sāls un kaisles pret ēdiena gatavošanu, savā jaunākajā grāmatā “Topi vesels ar mājās gatavotu ēdienu” raksta bloga TopiVesels.lv saimniece Ance Anna Šternberga. Šī mērce lieliski sader ar ziedkāpostu picu, saldā kartupeļa salmiņiem vai dārzeņu čipsiem. 

Daudzums
400 ml mērces

Sastāvdaļas:
1 kg tomātu
2 izspiestas ķiploka daivas
⅓ tējk. kajēnas piparu
6 ēd.k. extra virgin olīveļļas
3 tējk. gur cukura vai kokosriekstu palmas cukura
3 tējk. nerafinēta ābolu etiķa
melnie pipari pēc garšas
šķipsna sāls 

Pagatavošana:
Katliņā uzsilda olīveļļu, pievieno ķiplokus un garšvielas, izņemot sāli. Visu nedaudz apmaisa.

Katru tomātu sagriež 4 daļās un pievieno garšaugiem pannā. Maisot sautē uz vidējas uguns, līdz tomāti sāk jukt ārā.

Pievieno cukuru un etiķi. Maisot sautē, līdz no tomātu pastas izgarojis ūdens un tā kļuvusi bieza. Process var aizņemt apmēram 30-40 minūtes.

Pastu blenderī un blendē, līdz iegūst vienmērīgu masai – šo soli var arī izlaist. Lai izveidotu restorāna kvalitātes tomātu mērci, to var izberzt caur sietiņu. Gatavo mērci pilda burciņā un uzglabā ledusskapī.

Piezīmes
Kečups, kas gatavots mājās no dabīgi audzētiem tomātiem, nekad nebūs tik tumši sarkanā krāsā, kādā to piedāvā pārtikas ražotāji. Dabīgs kečups būs ugunīgi oranžs.
Lai kečups ilgāk uzglabātos, pēc blendēšanas to vēlreiz uzsilda, līdz mērce uzmet burbuli. Lej noplaucētās burciņās un pasit burciņas apakšu pa galda virsmu, lai kečupu atbrīvotu no gaisa burbulīšiem.

 

Info
Tomāts ir viens no bagātākajiem likopēna (spēcīga antioksidanta) avotiem. Likopēns aizsargā sirds un asinsvadu sistēmu no iekaisumiem un bojājumiem, uzlabo ādas un kaulu sistēmas stāvokli. Likopēns tiek saistīts arī ar vērā ņemamu potenciālu samazināt dažādu vēža, it īpaši prostatas, risku.
Vislielākā koncentrācijā likopēns atrodas tomātu mizā. Termiski apstrādātos tomātos tā ir daudzkārt vairāk, kā svaigos – 100 g kečupa satur aptuveni 10-14 mg likopēna, taču svaigi tomāti tikai 1-8 mg. Tāpat arī taukvielu pievienošana likopēnu saturošiem produktiem var pat četrkāršot tā asimilācijas spēju gremošanas traktā. 

 

Tevi varētu interesēt arī šis:

 
Asais tomātu džems Tomāti želejā Tomātu pastā sautēti zaļie un sarkanie tomāti
Tomātu lečo Tomātu-paprikas lečo Pikantais tomātu lečo
Tomātu “ezīši” Tomāti savā sulā Vīnogu tomātiņi marinādē
 
Marinēti gurķi un tomāti Marinēti gurķi, tomāti un paprika  Skābēti gurķi un tomāti
   
 Pašgatavots mājas kečups Recepte tomātiem želejā Ķeguma salāti
Dalīties.

Atstāt Ziņu