Kur tie gadi, kad mājās sieru vairs paši negatavojam, taču kvasu taisām uz katriem Jāņiem. Esam gatavojuši tikai ar rudzu rupjmaizi, esam gatavojuši tikai ar kvasa vai iesala koncentrātu, taču par vislabāko esam atzinuši abu versiju apvienojumu.
Tāds tapa arī šajā gadā. Te piedāvāju recepti, kas paredzēta uz 10 l novārīta ūdens.
Nepieciešams:
1 kukulis rudzu rupjmaizes
10l novārīta ūdens
1 paciņa rauga
1kg cukura
2 burciņas 0,5l kvasa koncentrāta
Pagatavošana:
Sagriež šķēlēs rupjmaizi, liek uz cepešpannas un aptuveni 200 grādu temperatūrā apgrauzdē tumši brūnas. Šis process var aizņemt aptuveni 40-50 minūtes. Novāra 10 litrus ūdens. Pusi no verdošā ūdens pārlej apgrauzdētajai maizei. Vislabāk gatavošanai izmantot lielu spaini. Ļauj maizes uzlējumam ievilkties aptuveni 30 minūtes. Tad ņem otru spaini (vai kannu), kurā ir atlikušais novārītais ūdens, liek virs tā sietu vai marli un izkāš maizes uzlējumu. Izmirkušo maizi izmet. Tad nelielā bļodiņā liek raugu, kam pievieno 3 tējkarotes cukura, maisa, kamēr raugs kļūst šķidrs. Atstāj, lai raugs uzrūgst. Maizes uzlējumam tikmēr pievieno abu kvasa koncentrāta burciņu saturu. Apmaisa. Pievieno aptuveni 800 gramus cukura, parējo var pievienot vēlāk, pēc garšas. Uzrūgušo raugu karstam uzlējumam nedrīkst pievienot, tāpēc uzlējuma trauku liek auksta ūdens peldē. Kad uzlējums kļuvis remdens, pievieno raugu un ļauj tam rūgt. Ja rūgšana ir strauja, var šķidrumu pārliet divos traukos. Tos liek siltā vietā, taču traukus nenoslēdz.
Jau pēc aptuveni sešām stundām kvasu jau var dzert. Arī bērni. Nākamajā dienā gan bērniem vairs nebūtu ieteicams to dot, jo kvass jau būs pārvērties vieglā alū.