Vārda dienu svin: Monika, Zilgma, Zilga

Laiks stādīt puravus!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ja tev ir sakņu dārzs, tajā noteikti jābūt vērtīgajam puravam! Tā garša un smarža līdzīga sīpolam, taču tas ir maigāks, turklāt puravs ir īsta C vitamīnu bumba! Pat ziemā uzglabājot tos, C vitamīns puravos nemazinās. Puravi ir lieliska salātu sastāvdaļa, tos var lietot arī mērcēs, zupās utt. Ir īstais laiks stādīt puravus – tos stāda no aprīļa beigām līdz pat maija beigām.

Par sēšanu un stādīšanu
Puravu sēšana gan nokavēta. Ja neesi vēl paspējusi tos iesēt, tad tev jāmeklē pie stādu audzētājiem puravu dēsti un jābaksta dobēs.
Tā kā puravi dīgst lēni un to veģetācijas laiks ir garš, tos ieteicams labāk audzēt no dēstiem.  Ja nākamgad vēlies pati izaudzēt dēstus, tad atceries, ka puravi kastītēs jāsēj jau februārī vai martā. Ir arī šķirnes, kuras var sēt tieši laukā, bet tad tev jāpārliecinās, ka to veģetācijas periods ir 80 – 90 dienas un jāsēj pēc iespējas ātrāk – aprīlī.

Puravus laukā stāda no aprīļa līdz pat maija beigām. Stāda tad, kad stublāji ir apmēram 15 cm gari un zīmuļa resnumā.  Pirms stādīšanas stādi ir krietni jāsalaista ar ūdeni un nedaudz jāsaīsina.
Stāda 10 – 15 cm attālumā vienu no otra, liekot zemē par 1 – 1,5 cm dziļāk nekā tie auguši iepriekš. Puravi jāstāda saulainā vietā, jo ēnainās vietās tie izstīdzēs.

Par puravu audzēšanu
Augšanas laikā puravus nav sarežģīti aprūpēt. Galvenais, kas jāievēro – ik pa laikam puraviem jāaprauš apkārt zeme, jo apbērtie puravu kakli veidojas resnāki, garāki un baltāki, un garša kļūst maigāka. Protams, tāpat kā pārējie sakņu dārza iemītnieki, arī puravi vēlas, lai blakus viņiem neaugtu nezāles un zeme ik pa laikam tiktu uzirdināta, un būtu arī ūdentiņš, ko padzerties. Puravu augšanas sākumā ieteicams lietot papildmēslojumu, jo tad augu sakņu sistēma ir vāja un tie paši nespēj uzņemt barības vielas no dziļākiem slāņiem.


Par puravu novākšanu
un uzglabāšanu
Sākt lieto uzturā puravus var jau 2 mēnešus pēc stādīšanas, bet pavisam visus novākt var tikai novembra sākumā, jo tie ir ļoti izturīgi un pacieš pat – 7 C zemu temperatūru. Jāievēro – ja puravus vāc uzglabāšanai ziemā nevis tūlītējai ēšanai, tie jāvāc sausā laikā un jācenšas tos neievainot, jānotīra no tiem zeme, jānogriež nodzeltējušās lapas.
Pa ziemu puravi vislabāk saglabājas aptuveni -1C temperatūrā, stāvus ievietoti mitrās smiltīs vai kūdrā. Lapas gan nedrīkst apbērt, tad puravi sāks bojāties.

Raksta tapšanā izmantoti materiāli no “Latvijas avīzes gadagrāmata 2006”

Dalīties.

Atstāt Ziņu