Vārda dienu svin: Alīna, Sandris, Rūsiņš

Ko svētkos galdā cels Ilze?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

SievietesPasaule.lv lasītājas jau zina, kas ir Ilze Lipska. Viņas iesūtītās oriģinālās receptes nevar nepamanīt un neizmēģināt. Ilze nebaidās virtuvē eksperimentēt, un pats labākais – visiem viņas kulinārajiem darbiem un nedarbiem var sekot līdzi Ilzes blogā. Tas ir absolūti kārdinošs, ielūkojies – http://absolutsed.blogspot.com

Un, protams, lūkojoties uz šīm receptēm, tā vien urda jautājums – ar ko virtuves burve Ziemassvētkos lutinās savu ģimeni? Mēs lūdzām Ilzi padalīties ar saviem svētku ēdienu plāniem. Ceram, ka tie iedvesmos arī Tevi uz kādu jaunu ideju, kā palutināt garšas kārpiņas!

“Lai svētkos justos labi, nedrīkst pārēsties”
Varētu šķist, ka Ilze nu galdā cels visu, kas vien iespējams un neiespējams – tā, ka veselai armijai nu būtu ko ēst. Taču nemaz ar ne, Ilze pārliecināta – “lai svētkos justos labi, nedrīkst pārēsties.”
“Atceros laikus, kad Ziemassvētkos galds vai lūza no pārbagātības, un gribējās visu nogaršot, jo nenoliedzami viss ir garšīgs, bet.. beigās vienmēr domā, nu kurš tad lika ēst?” – tā Ilze. Tāpēc pēdējos gadus viņa cenšos sevi turēt grožos.
Lai arī Ziemassvētki esot viens no garšīgākajiem gada laikiem, un to ēdienu, kas saistās tikai ar šiem svētkiem, ir daudz, Ilze radusi risinājumu, kā pabarot iekšējo, Ziemassvētkus gaidošo Es. “Sākot ar novembri reizi nedēļā gatavoju kādu Ziemassvētku ēdienu. Un, kad Ziemassvētki patiešām klāt, tad nav vairs tā – ak, šogad gribētu to un to un to pagatavot. Daudz kas jau ir pagatavots, līdz ar to svētkos vairs nedraud pārēšanās. Piemēram – man ļoti garšo mīkstās piparkūkas, šovakar tieši pagatavoju tās, klāt pievienojot burkānu, biešu un ķirbju sukādes. Tik fantastisks rezultāts. Sēžu, dzeru tēju, ēdu mīksto piparkūku, un patiešām novērtēju to. Ja es mīkstās piparkūkas izceptu Ziemassvētku vakarā, kad uz galda būtu vēl 8 ēdieni, vai es tās ēstu ar tādu pašu baudu? Nē. Visticamāk es tās vispār neēstu, jo būtu saēdusies visu ko citu. Lai kā varbūt gribētos nez kādus gardumus sacept, varbūt ir vērts padomāt, un sadalīt tos gardumus pa visu svētku laiku, no Ziemassvētkiem līdz Jaunam gadam,” iesaka Ilze.

Īpaši gatavota -Ziemassvētku kūka
Svētku vakarā Ilzes ģimenes galdā būs kas īpašs – Ziemassvētku kūka. Četras nedēļas iepriekš izcepta, ledusskapī folijā turēta un ik pa nedēļai ar nelielu devu ruma apmīļota. “Tas tāds vienīgais gardums, kas gatavots speciāli Ziemassvētku vakaram, neskaitot pēdējos divus mēnešus, kad ik pa laikam kaut ko uzcepu.”

Nemirstīgais Ziemassvētku trio zirņi, kāposti un piparkūkas
“Ir lietas, kuras vienkārši uz Ziemassvētku galda nevar nebūt,” pārliecināta Ilze. “Tās ir lietas, kas visu bērnību bijušas uz svētku galda.  Pirmkārt, tie ir pelēkie zirņi. Otrkārt, sautēti kāposti. Vēl, protams, piparkūkas, žagariņi un riekstiņi. Tas klasiskais, nemirstīgais trio, kas mūsu ģimenē tiek katrus Ziemassvētkus godāts.”

Būs arī ķirbis
Protams, būšot arī pīrādziņi. “Ne tikai ar speķi, bet arī ar kāpostiem, ar sieru, arī ar ķirbi sanāk ļoti garšīgi pīrādziņi,” uz izdomu Ilze.
Ilze kļuvusi par īstu ķirbju ēdienu fani:”Mazliet jau mēģinu sevi turēt grožos, ar to ķirbi! Redziet, es pirms trīs gadiem ķirbi neēdu. Man bija trauma no bērnības, vienīgais veids, ko pazinu – marinēts ķirbis un tas man likās pretīgs. Bet pirms trīs gadiem sākās mana draudzība ar ķirbi, pēc viena radio raidījuma, kur sieviete stāstīja par ķirbi un tā pagatavošanas iespējām. Tas man bij pārsteigums, un es sāku eksperimentēt. Nu esmu kļuvusi par ķirbju mīļotāju, un, ja man kāds saka: “Es ķirbi neēdu, man negaršo”, es saku – “Zini? Es ar kādreiz neēdu. Un mans vīratēvs, kurš vēl arvien ķirbi it kā neēd, nemaz nezina, ka tajos garšīgajos ēdienos, ko gatavoju, klāt ir ķirbis. Novirzījos no tēmas, bet jā – mums uz Ziemassvētku galda būs ķirbis.”

Svētki – katru dienu
“Ko es vēl plānoju pagatavot? Tiesa, ne pašā Ziemassvētku vakarā, bet svētki jau ir gari, ne? Līdz jaunam gadam. Noteikti siera kūku. Panna cotta. Kādus mafinus. Baltās šokolādes un siera putas. Zefīru. No tādiem kārtīgākiem ēdieniem, cepeti ar plūmēm, vistu medus marinādē, ķirbju biezzupu, čilli zupu, siera zupu, kuskusa salātus. (Starp citu, paldies sievietespasaule.lv par video, kā iemācīties pagatavot kuskusu. To iesaku noskatīties ikvienam, kurš ir iesācējs, jo tā instrukcija, kas ir uz iepakojuma, nekam neder.)”

Ilzes novēlējums SievietesPasaule.lv lasītājām
“Lai Jums garšīgi un sirsnīgi Ziemassvētki, un lai nav jāmeklē tas Mezim, vai kā tur sauca to, kas vēdera smaguma sajūtu nezin 🙂 Svētkos galvenais nav ēšana, lai arī, protams, tā ir viena no neatņemamajām baudām!”

Ilze dalās arī ar kādu recepti, ko vari ātri pagatavot, ja svētkos negaidīti piesakās viesi. Lūk, šeit atradīsi viņas Piparkūku groziņus ar siera krēmu un mandarīniem.

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu