Vārda dienu svin: Amanda, Kaiva, Amanta

Ķīnas kāposti – visgaršīgāk salātos

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ķīnas kāposti šobrīd lielveikalos un tirgū pieejami kārdinošā izskatā un bieži vien par izdevīgu cenu. Turklāt tie iederas ne tikai ierastajā kombinācijā ar gurķiem, tomātiem, krabju nūjiņām un majonēzi, tiem ir plašs pielietojums. Izlasi un izmēģini jaunas receptes!

Kas ir šie dārzeņi ar austrumniecisko nosaukumu?
Lai gan tautā šiem dārzeņiem iegājies nosaukums Ķīnas kāposti (angliski – Chinese cabbage), tomēr dažādos avotos un valstīs tiem ir atšķirīgi nosaukumi – Pekinas kāposti, ķīniešu lapas, Napas kāposti, pakčoi, tatčoi, vongbok, mizuna un citi. Patiesībā arī vizuāli īstie Ķīnas kāposti izskatās mazliet citādāk nekā tie, ko mēs tā dēvējam. Tomēr tie visi nākuši no vienas – brassica – augu klases.

Arī Latvijas dārzkopji audzē šos dārzeņus, kas kļuvuši par mūsu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu. Lai gan Latvijā, tāpat kā citur Eiropā un Amerikā, arī Āfrikā sākotnēji šos Āzijas pārstāvjus nevēlējās pieņemt ēdienkartē, palielinoties dārzeņu pieejamībai, tie iekarojuši savu vietu.

Tiem ir krunkainas, krēmkrāsas lapas ar gaišzaļiem plankumiem, maigāka garša un aromāts nekā ierastajiem galviņkāpostiem. Vizuāli atkarībā no šķirnes var atšķirties ar garumu, platumu, lapu izskatu. Jāizvēlas stingras, labi iepakotas galviņas ar kraukšķīgām, zaļganām lapām.

Ķīnas kāposti tāpat kā parastie kāposti satur izteikti daudz ūdens, arī C vitamīnu, kas ir būtiska kāpostu dārzeņu sastāvdaļa. Satur arī daudz kālija un maz nātrija.

IETEIKUMI: kā pagatavot Ķīnas kāpostu

  • Ķīnas kāposti tiek bagātināti un pasniegti ar saldu vai skābu mērci, sojas mērci, grauzdētu sezama eļļu, ingveru, ķiploku, čili pipariem, sēnēm, cūkgaļu, vistas gaļu, vēžveidīgie, liellopu gaļu, neskaitāmos ēdienus.
  •  Bieži tiek marinēti, sautēti, ātri apcepti un cepināti, pievienoti sautējumiem, zupām, kāpostu tīteņiem.
  • Visbiežāk izmantojam dažādos salātos – ar citiem dārzeņiem vai gaļas produktiem, papildinot ar eļļu, etiķi, krējumu, majonēzi.
  • Ķīnas kāpostu pozitīvā īpašība ir tā, ka tie ļoti labi uzņem to produktu garšu, ar ko tiek gatavoti kopā, tai pat laikā saglabā arī savu garšu.
  • Zupām un sautējumiem Ķīnas kāpostu pievieno beigās, bet iegūst gan papildus apjomu, gan saturu, gan struktūru un garšu.
  • Ķīniešu pavāri pirms cepšanas bieži vien šos kāpostus blanšē verdošā ūdenī, tas palīdzot uzlabot kāpostu garšu.
  • Pie dažāda veida ceptas, sautētas gaļas var pasniegt Ķīnas kāposta lapas, kas sautētas mērcītē, kas izveidojusies pēc gaļas pagatavošanas.

Pagatavo!

Vienkārši salāti ar Ķīnas kāpostu
250 g Ķīnas kāpostu sagriež smalkās strēmelēs, 1 vidēju sīpolu sakapā, pievieno 1ēdamk. sasmalcinātu diļļu (ziemas sezonā var lietot citus zaļumus, kas, iespējams, aug uz palodzes vai sasaldēti no vasaras) un 2 ēdamkarotes rīvētu svaigu gurķu. Visas sastāvdaļas sajauc ar mērci, kas pagatavota no 3 ēdk. eļļas, 1 ēdk. citronu sulas, sāls, pipariem, nedaudz cukura.

Sacepums no sērijas „Ja mājās nekā nav”
Sagriež Ķīnas kāpostu vidējās strēmelēs, pievieno rīvētus burkānus, sasmalcinātu papriku, sagrieztas sēnes, kūpinātu gaļu, sīpolus vai citas piedevas, kas pieejamas. Apcep nelielā eļļas daudzumā, pasutina uz nelielas uguns, uzliekot vāku. Pievieno iecienītas garšvielas vai zaļumus, kausēto sieru vai krējumu. Var ēst kā pamatēdienu vai piedevu rīsiem.

Ātri pagatavojamie Ķīnas kāposti ar bekonu
250 g šķēlēs sagrieztu bekonu savos taukos cep līdz gatavībai lielā pannā. To atdzesē un sadala gabaliņos. Bekona taukvielās ātri apcep 2 saspiestas ķiploku daiviņas, 1 sašķēlētu sīpolu, 100 g zaļās pupiņas, 500 g sakapātu Ķīnas kāpostu, pievieno nedaudz vistas buljona, ja nepieciešams mitrums. Garšai pievieno maltus melnos piparus un sojas mērci. Iemaisa bekona gabaliņos un pievieno apmēram 50 g sezama sēklu. Pasniedz uzreiz kā vieglu maltīti vai piedevu pamatēdienam.

Dalīties.

Atstāt Ziņu