Vārda dienu svin: Amanda, Kaiva, Amanta

Karstvīns – visgardākais, ja gatavo pati!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ar karstvīnu ir tāpat kā ar piparkūkām – vislabāk, protams, garšo pašu ceptās, turklāt tikko ceptu piparkūku aromāts mājā ienes ne tikai svētku, bet arī omulības sajūtu. Tādēļ arī karstvīns visaromātiskākais un garšīgākais ir pašu gatavots!

Ja karstvīnu esi nolēmusi gatavot mājās pati, ir jāzina dažas lietas:

  • Karstvīnu gatavo tik daudz, cik plāno izlietot uzreiz, jo to sildīt vēlreiz nav ieteicams – tas var zaudēt savu burvīgo aromātu un garšu.
  • Alkoholiskā karstvīna gatavošanai izvēlies savu mīļāko vīnu – to, kurš tev vislabāk garšo arī bez sildīšanas. Tad būs garantēts, ka iznākums tev garšos!
  • Neaizraujies ar cukuru – labāk ieliec mazāk nekā par daudz
  • Vispiemērotākās garšvielas karstvīnam ir – kanēlis, krustnagliņas, kardamons, ingvers, vaniļa, anīss, rozīnes, apelsīna miziņa. Ir nopērkami jau gatavi maisījumi, piemēram, Santa Maria karstvīnam paredzētie garšvielas maisījumi. Taču vari arī pagatavot pati visas iepriekšminētās garšvielas sajaucot kopā pēc savām izjūtām! Ļaujies aromātu spēlei!
  • Karstvīna kā arī karsto dzērienu gatavošanā būtisks faktors ir arī tā sildīšana- sildīšanai jānotiek uz lēnas uguns, alkoholisko karstvīnu nedrīkst uzvārīt, lielākoties tas jāuzkarsē līdz 60 grādiem – šeit lieti noderēs virtuvē izmantojamais ēdienu „termometriņš”.

Pamatlietas zinām – nu, ķeramies klāt aromātiskā dzēriena gatavošanai!

 

Gardu un aromātisku karsto dzērienu receptes


Svētku karstvīns – alkoholisks

Nepieciešams: Pudele sarkanvīna, cukurs (līdz 3 ēdamkarotēm), karstvīna garšvielu maisījums (ir nopērkami jau gatavi maisījumi, piemēram, Santa Maria, vari arī pagatavot pati no rozīnēm, ingvera, kanēļa standziņas, kardamona, krustnagliņām, apelsīna miziņas u.c.)

Pagatavošana: Lej katlā sarkanvīnu, pievieno cukuru pēc vēlēšanās. Pievieno karstvīna garšvielu maisījumu. Uzkarsē līdz aptuveni 80 grādu temperatūrai. Noņem no plīts, uzliek vāku un aptuveni stundu atstāj ievilkties. Pēc tam vīnu izkāš. Pirms pasniegšanas vēlreiz liek uzkarsēties līdz vēlamajai temperatūrai.

 

Karstvīns ar apelsīniem
Nepieciešams: Pudele sarkanvīna, 2 apelsīni, Kanēļa standziņa, 5 krustnagliņas, 3 ēdamkarotes medus, 5 smaržīgie pipari

Pagatavošana: Apelsīnam nogriež 2 sprīža garas miziņas spirāles. No abiem apelsīniem izspiež sulu. Sarkanvīnu lej katlā, pievieno apelsīna miziņu, kanēli, piparus, krustnagliņas un karsē. Uzkarsētam vīnam pievieno medu un maisa, līdz tas izkusis. Pielej apelsīnu sulu, samaisa un lej glāzēs.

 

Karstais dzēriens ar Rīgas balzāmu
Nepieciešams: Melnais Rīgas balzāms, upeņu sula, 1 -2 krustnagliņas

Pagatavošana: Sajauc Rīgas balzāmu a r upeņu sula attiecībā 1 pret 4, pievieno krustnagliņas, uzkarsē (bet nedrīkst uzvārīt!). Pasniedz karstu.

 

BEZALKOHILSKIE ZIEMAS KARSTIE DZĒRIENI

Bezalkoholiskais karstais dzēriens I
Nepieciešams
: 6 glāzes ābolu sulas, 2 kanēļa standziņas, 6 krustnagliņas, ¼ tējk. kardamona sēklu, citrona šķēlītes, medus vai cukurs pēc vēlēšanās

Pagatavošana: Uz lēnas uguns uzkarsē ābolu sulu kopā ar garšvielām. Uzliec katlam vāku, samazini liesmu un vāri 20 minūtes. Pirms pasniegšanas izņem garšvielas, pasniedz ar citrona šķēlīti un medu.

 

Bezalkoholiskais karstais dzēriens II
Nepieciešams
: 4 krūzes ābolu sulas, 2 krūzes melnās tējas, 2 tējkarotes cukura, 1 citrons, 1 apelsīns, 1 kanēļa standziņa, pāris krustnagliņas

Pagatavošana: Uz lēnas uguns uzkarsē ābolu sulu un tēju. Izspied no apelsīna un citrona sulu – pielej klāt uzkarsētajai sulai un tējai – taču nedrīkst pieļaut vārīšanās temperatūru. Pievieno dzērienam cukuru, pievieno apelsīna miziņas, krustnagliņas, kanēļa standziņu – viss vēl pāris minūtes jāpakarsē. Tad dzērienu uzmanīgi izkāš caur sietu un lej krūzēs. Sanāk 4 – 6 krūzes dzēriena.

 

Bērnu „karstvīns”
Nepieciešams: Upeņu vai tumšo vīnogu sula, karstvīna garšvielu maisījums (ir nopērkami jau gatavi maisījumi, piemēram, Santa Maria, vari arī pagatavot pati no rozīnēm, ingvera, kanēļa standziņas, kardamona, krustnagliņām, apelsīna miziņas u.c.)

Pagatavošana: Ielej katliņā litru izvēlētās sulas. Pievieno puspaciņu karstvīna garšvielu maisījuma (veidojot maisījumu pati, jāvadās pēc sajūtām). Liek uzkarsēties. Noņemot no plīts ļauj nedaudz ievilkties, pēc tam sulu nokāš. Pirms pasniegšanas var vēl nedaudz uzkarsēt.

 

Karstais medus dzēriens
Nepieciešams: ūdens, garšvielas (kanēļa standziņas, krustnagliņas, citrona vai apelsīna miziņa, ingvers, var izmantot arī karstvīna garšvielu maisījumu), apelsīns, medus, citrons

Pagatavošana: Katliņā ielej 1-1,5 litrus ūdens, pievieno garšvielas un liek vārīties. Paralēli izspiež no apelsīna sulu un samaisa ar medu (medus daudzums pēc vēlēšanās – jo vairāk, jo saldāk). Kad garšvielu maisījums novārījies, to nokāš. Nokāsto ūdeni lej uz apelsīnu sulas un medus maisījuma. Visu samaisa, lai medus pilnībā izkūst. Lej dzērienu krūzītēs un ieliek tajās vēl šķēlīti citrona.

 

Karstā dzērveņu limonāde
Nepieciešams: dzērveņu sula, ūdens, ananāsu sula, cukurs, medus

Pagatavošana
: Katliņā ielej litru dzērveņu sulas, pievieno litru ūdens un 200-300 mililitrus ananāsu sulas. Visu karsē (neļaujot pilnībā uzvārīties), pievieno cukuru un medu pēc garšas.

Dalīties.

4 komentāru

  1. Vienmēr pērku karstvīnu tetra pakās, bet laikam jāpamēģina būs uztaisīt pašai. Es tik spriežu, vai nesanāk dārgāk taisīt pašai- tomēr jāpērk vīna pudele un visas tās garšvielas..:(

  2. Es domāju, ka pašgatavots karstvīns naudas ziņā sanāk daudz dārgāk, bet pieļauju, ka pašgatavotais karstvīns varētu būt daudz garšīgāks! Būs kādreiz jāpaeksperimentē, kas no tā visa sanāks! 🙂

  3. Nekad nebūtu iedomājusies, ka karstvīnu var uztaisīt no ābolu sulas. Par upenēm jau domāju, bet ābolu sula ir jaunums.

  4. anne-maija r. on

    Karstvīna gatavošanai izvēlēties savu mīļāko vīnu visdrīzāk ir nevajadzīga izšķērdība (ja vien gadījuma pēc vismīļākais vīns nav izrādījies piem. 3,69 latu vērts). Karsēšana "nogalina" daudzas vīna garšas nianses, un beigās jau tāpat dominēs pievienotās garšvielas. Vienīgi, ja nu ņem kādu no tām pašām vīnogām, no kurām tapušie vīni parasti liekas labi.<br><br>Garšvielas var sanākt padārgi, ja viss jāpērk, jo krustnagliņas pa 5 jau nepārdos 🙂 Ja kaut kas jau ir mājās krājumos – naudas izteiksmē nekas liels tas nebūs.

Atstāt Ziņu