Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Ingvers: aromātisks možuma avots

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ngvers ir plaši izmantojama un veselīga ēdienu un dzērienu piedeva. Tas ir daudzveidīgi izmantojams gan kulinārijas, gan ārstniecības nolūkos. Iepazīsties ar šīs garšvielas pozitīvajām īpašībām un ieteikumiem, kā to izmantot virtuvē!

Kas tas ir?
Ingvers ir pazīstams kā piedeva ēdienam un ārstniecībā izmantojams līdzeklis ar aromātisku smaržu, asu, pikantu, svaigu, viegli dedzinošu garšu. Ingvers ir viena no vecākajām un populārākajām austrumu garšvielām. Ingvera saknei nav īpaši pievilcīgs izskats, tulkojumā no sanskrita tas nozīmē „ragu sakne”. Ingvers ir daudzgadīgs lakstaugs ar skaistiem ziediem, kura sakni izmantojam uzturā. Aug tropu, subtropu valstīs – Indijā, Indonēzijā, Ķīnā, Vjetnamā, Japānā, Jamaikā, Austrālijā, Dienvidamerikā un citur. Ingvera dzimtene nav zināma (par to uzskata Centrālo un Dienvidāziju), mums tas visvairāk asociējas ar vienu no piparkūku garšvielām. Svaiga ingvera miziņa ir bēšā vai gaiši brūnā krāsā, bet vidus – dzeltenīgs, nedaudz šķiedrains. Svaigā veidā ingvers ir maigāks, kaltēts ir spēcīgāks, asāks, koncentrēts.

Ko satur?
100 grami svaiga ingvera satur apmēram 63 kilokalorijas, apmēram 2-3 procentus ēterisko eļļu, kas ir būtiskas ingvera sastāvdaļas. Vēl satur sveķu skābi un neitrālos sveķus, ingvera eļļu un shoageļļa, kura ir asa, ļoti aromātiska viela. Ingvers satur ne tikai ēteriskās eļļas, bet arī vitamīnu C, cinku, magnēziju, dzelzi, kalciju, kāliju. Ēteriskās eļļas satur arī brīvos radikāļus – antioksidantus. Ingvers satur visas neaizstājamās aminoskābes.

Kā iedarbojas?

  • – Izmantojams kā dabīgs līdzeklis pret saaukstēšanos, īpaši kakla iekaisumu, klepu, iesnām
  • – Možuma, tonusa un enerģijas līdzeklis
  • – Tam piemīt antibakteriālas, spēcīgas pretiekaisuma, pretdrudža īpašības
  • – Paaugstina imunitāti
  • – Stimulē asinsriti, žultspūšļa darbību
  • – Uzlabo audu apasiņošanu, tonizējošs līdzeklis sieviešu reproduktīvajai veselībai
  • – Iedarbojas kā svīšanu veicinošs līdzeklis, neitralizē toksīnus
  • – Tiek izmantots pret reimatismu, muskuļu, kaulu, galvas sāpēm
  • – Atslābina muskuļus, noņem sāpes, spazmas (var līdzēt sāpīgu mēnešreižu gadījumā)
  • – Ir uzskats, ka ingvers nostiprina atmiņu
  • – Ingveru, īpaši tā sukādes izmanto pret dažāda veida nelabumiem, reiboņiem (grūtniecēm, jūras slimības gadījumā)
  • – Labvēlīgi iedarbojas uz gremošanu, uztura pārstrādāšanu, sekmē kuņģa sulas izdalīšanos, uzlabo apetīti
  • – Labvēlīgi iedarbojas uz vielmaiņu
  • – Pozitīvi iedarbojas uz seksuālo vēlmi, tādēļ to izmanto dažādos „mīlas dzērienos”
  • – Palīdz novērst vemšanu un caureju
  • – Piemīt organismu attīrošas īpašības
  • – Ieteicams ingveru košļāt – tas attīra mutes dobumu un piešķir elpai patīkamu smaržu.

Uzmanību!
Ingvers var mazināt asins recēšanas spēju, tonizējošā efekta dēļ to neiesaka lietot pirms gulētiešanas!

IETEIKUMI: kā izmantot ingveru

  •  Rīvētu vai plānās šķēlītēs sagrieztu, kaltētā veidā izmanto gaļas ēdienos, zupās, pie svaigu dārzeņu salātiem, sautējumiem, sēņu un rīsu ēdieniem, konditorejas izstrādājumiem, marinādēs, dažādu dzērienu (arī alkoholisko) pagatavošanā.
  •  Sasmalcināts ingvers labi garšo kopā ar vistas un aitas gaļu, ar zivīm un dažādām citām jūras delikatesēm.
  •  Ja receptē norādīts svaigais ingvers, kaltēto nevajadzētu izmantot, jo tiem ir atšķirīgas garšas nianses un stiprums.
  •  Ingveru bieži izmanto kopā ar kanēli, krustnagliņām, koriandru un kardamonu.
  •  Marinētu ingveru izmanto suši ēšanā. Anglijā ir ļoti populāra ingvera marmelāde.
  •  Svaigo ingveru pērkot, jāpievērš uzmanība, lai tas nebūtu sačokurojies. Uzglabājiet ledusskapī, cieši ietītu plēvē.

Varianti ingvera tējas pagatavošanai (izmanto gan saaukstēšanās gadījumā, gan ķermeņa sasildīšanai un uzmundrinājumam):

KARSTAIS SMILTSĒRKŠĶU UN MEDUS DZĒRIENS AR INGVERU

VESELĪGAIS UN TONIZĒJOŠAIS INGVERA, CITRONA UN MEDUS DZĒRIENS

Izmēģini arī:

  • 1) Sasmalcināts ingvers ar krustnagliņām un medu
  • 2) Ingvera šķēlītes, citrona šķēle, kanēļa miza un medus vai cukurs
  • 3) Pustējkaroti kaltēta ingvera pulvera pārlej ar 2 glāzēm vāroša ūdens, 40 minūtes karsē uz lēnas uguns (vai ļauj ievilkties termosā), nokāš, pievieno medu vai cukuru
  • 4) Glāzi piena uzvāra kopā ar tējkaroti rīvēta ingvera, pievieno medu (iesaka elpceļu attīrīšanai saaukstēšanās gadījumā)

Pagatavo!

ĶIRBJU-ĀBOLU KRĒMZUPA AR KARIJU UN INGVERU

ĶIRBJU KRĒMZUPA AR KLASISKO KRĒMSIERU

KABAČU-INGVERU-CITRONU IEVĀRĪJUMS

ĀBOLU IEVĀRĪJUMS AR CITRONU UN INGVERU

Pagatavo arī:

Cāļa gaļas zupa ar ingveru
Sarīvētu burkānu un smalki sakapātu ingveru nedaudz apcep olīveļļā. Viegli apcep arī citus dārzeņus – cukīni, sviesta pupiņas, papriku. Pārlej ar vistas buljonu, kas vārīts no kauliņiem. Pievieno no vistas gaļas gatavotas nelielas frikadelītes un rīsu vai olu nūdeles (pēc izvēles var arī cita veida). Vāra līdz gatavs. No papildus garšvielām pievieno tikai sāli un piparus, vai smaržīgos piparus.

Augļi ar ingverkrēmu
Sagriež banānus, bumbierus un meloni nelielos glītos gabaliņos (daudzums atkarīgs no ēdāju skaita). Saputo saldo krējumu ar cukuru, pievieno pāris tējkarotes smalki sarīvēta svaiga ingvera. Iegūto masu sajauc ar biezpienu, ja nepieciešams pievieno smalko brūno cukuru vai šķidru medu. Saldo krēmu pasniedz trauciņos ar iepriekš sagrieztajiem augļiem. Ja izmanto tikai banānus, tos var apcept uz pannas, nedaudz pagrillējot brūnajā cukurā vai medū.

Dalīties.

Atstāt Ziņu