Vārda dienu svin: Augusts

Garšīgais kalendārs: janvāra labumi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zaigojošām ugunspuķēm uzziedot debesīs, jautrām ballītēm, bagātīgi klātiem galdiem un šampanieša šaltīm līstot… Tā no mums atvadās decembris, dodot vietu janvārim. Pēc hedonisma garā pavadītām pēdējām divām decembra nedēļām un dažādu gardumu baudīšanas, laiks padomāt par veselīgāku uzturu, lai jaunajā gadā vingrs solis un mundrs gars. Veselīga uztura balsts ir dažādi dārzeņi un augļi. Ja pirmos vēl varam atrast pagraba apcirkņos, tad no pašmāju augļiem vienīgais Latvijā pieejamais ziemas periodā ir ābols. Dienvidu zemēs pilnā sparā rit dažādu citrusaugļu sezona, tādēļ arī mūsu veikalu un tirgu stendos tieši janvārī vērojama šo augļu pārbagātība.

CITRONS

Tas tiek uzskatīts par vienu no efektīvākajiem augļiem cīņā pret saaukstēšanos un dažādām vīrusu slimībām. Bez ārstnieciskām īpašībām šim dzeltenajam un aromātiskajam auglim piemīt vēl daudzas citas, kas ļauj to plaši izmantot kulinārijā, skaistumkopšanā, un rūpējoties par savu māju.

Citrons ir bagātīgs vitamīnu avots. To sastāvā ir B1, B2, D, P un C vitamīns. C vitamīns ir nozīmīgs vielmaiņas procesā un veicina visu organisma audu barošanu. Tāpat šis auglis satur dabīgos cukurus, daudz organisko skābju, ēteriskās eļļas un kāliju. Tajā ir lielākais citrīna daudzums no visiem zināmajiem augļiem. Citrons tiek uzskatīti par spēcīgu antioksidantu un tam piemīt antiseptiskas īpašības.

Uzturā
Izmantots principā tiek viss citrons: miza, mīkstums un sula. To plaši izmanto dažādu marināžu un mērču gatavošanā. Citronu sulas limonāde ir ļoti atsvaidzinoša. Ar citronu sulu ierasts pārslacīt zivi, bet tās dekorēšanā tiek izmantotas citrona šķēlītes. Citronus var marinēt, ēst svaigus, no tiem gatavo dažādus desertus un konditorejas izstrādājumus.

Daži ieteikumi:

  • Ja citronu pirms sagriešanas aplej ar verdošu ūdeni, tas kļūst aromātiskāks;
  • No citrona var iegūt vairāk sulas, ja to pirms tam pāris minūtes patur karstā ūdenī;
  • Uz pusēm pārgriezts citrons labi saglabājas, ja to ar griezuma vietu uzliek uz etiķī samērcētas salvetes;
  • Ja nepieciešami tikai pāris pilienu citronu sulas, citronā iedur ar adāmadatu un izspiež nepieciešamo sulas daudzumu.

Dabas aptieka

  • Ar neatšķaidītu citronu sulu ieteicams skalot kaklu angīnas gadījumā, bet atšķaidīta sula mazina karsoni.
  • Kafija kopā ar citrona sulu līdz pret galvas sāpēm.
  • Asiņošanu var apturēt brūci apslakot ar citronu sulu, vienlaicīgi tā tiek dezinficēta.
  • Citrons palīdz novērst avitaminozi, hronisku nogurumu, kā arī stiprināt imunitāti.
  • Mutes dobuma skalošana ar citronu sulu mazina gļotādas iekaisumu.

Tavam skaistumam

  • Mati būs mirdzoši, ja uz 1 litra skalojamā ūdens pievienosi tējkaroti citronu sulas.
  • Trausli nagi kļūs spēcīgi, ja divas reizes dienā tos iesmērēsi ar citronu sulu.
  • Pievienojot zobu pastai pilīti citronu sulas, zobi kļūs baltāki, bet smaganas veselākas.
  • Sejas mazgāšana ar ūdeni, kam pievienota citronu sula, samazina sejas taukošanos un novērš izsitumu rašanos.
  • Silta vanna, kurai pievienota sula no puscitrona, dod tonizējošu un uzmundrinošu efektu, uzlabo garastāvokli un palīdz likvidēt stresu.
  • Cīņā pret pūtītēm un iekaisumu palīdzēs maska, kas pagatavota vienādās proporcijās sajaucot kefīru un citrona sulu. Masku tur uz sejas 20 minūtes un pēc tam noskalo ar siltu ūdeni.
  • Lai padarītu vasaras raibumus gaišākus, seju katru dienu jānotīra ar šķēlīti citrona.
  • Pret blaugznām palīdzēs līdzeklis, kas pagatavots, sajaucot 3 ēdamkarotes rīcineļļas vai olīveļļas sajaucot ar 2 ēdamkarotēm citronu sulas. Ar iegūto maisījumu ierīvē galvas ādu. Galvu aptin ar pārtikas plēvi un notur 15-20 minūtes. Pēc tam galvu izmazgā ar šampūnu.

Tavai mājai

  • Citrons palīdz atbrīvoties no nelabi smakojošām rokām un darba virsmām.
  • Grūti iztīrāmu pleķi uz apģērba var iztīrīt apslakot to ar citrona sulu. Iepriekš gan ieteicams pārbaudīt, ka audums reaģē uz skābumu.
  • Ar atšķaidītu citronu sulu notīrītas virsmas ne tikai labi smaržos, bet arī iegūs mirdzumu.

Tavai labsajūtai
Ir atklāts, ka citronu aromāts uzlabo koncentrēšanās spējas. Tādēļ, ja veicams darbs, kur nepieciešama koncentrēšanās, noliec sev blakus šķīvīti ar pāris citrona šķēlītēm.

APELSĪNI

Tie tiek saukti arī par Ķīnas āboliem, jo pēc zinātnieku domām Ķīna ir apelsīnu dzimtene un tur tos audzē jau vairāk kā 4000 gadus. Apelsīnu var saukt arī par oranžo brīnumdari, jo tas ne tikai labi garšo, bet arī, pateicoties savam bioķīmiskajam sastāvam, palīdz atgūt možu garu un uzlabo veselību. Apelsīni satur A, B, E, C, PP grupu vitamīnus, kā arī karotīnu, pektīnus, dabīgos cukuru, citronskābi, ēteriskās eļļas, fitoncīdus, kāliju, fosforu, kalciju, magniju, šķiedrvielas un vēl daudz citu vērtīgu vielu. Apelsīnu sula tiek uzskatīta par vienu no vērtīgākajām augļu sulām, jo tā ir ļoti laba slāpju veldzētāja, stiprina imunitāti un izvada no organisma dažādus toksīnus.

Uzturā
Apelsīnus ļoti daudz izmanto tieši svaigā veidā. No tiem gatavo dažādus desertus, dzērienus un salātus. Tos pievieno arī dažādām zupām, marinādēm un otrajiem ēdieniem, kā arī plaši izmanto konditorejā. No apelsīniem tiek gatavoti liķieri, vīns, dažādi uzlējumi. Garda ir apelsīnu tēja. Gardēži iecienījuši apelsīnu ievārījumu un marmelādi.

Dabas aptieka
Apelsīniem tiek piedēvētas daudz ārstnieciskas īpašības. Tajās esošās vielas palīdz tikt galā ar angīnu, uzlabo kaulu saaugšanu un veicina brūču sadzīšanu.

  • Apelsīnu sula palīdzes avitaminozes, spēka izsīkuma, paaugstinātas nervozitātes un slikta garastāvokļa gadījumā.
  • Apelsīni palīdz izvadīt no organisma slikto holesterīnu un toksīnus.
  • Šos augļus var izmantot kā vieglu caurejas līdzekli. 1-3 daiviņas apelsīna tukšā dūšā un ēšanas starplaikos noregulēs zarna trakta darbību, likvidēs aizcietējumu.
  • Ēdot apelsīnus, samazinās trombu rašanās iespēja un lipīdu nogulsnēšanās asinsvados, bet asinsvadu sieniņas kļūst izturīgākas.

Tavam skaistumam

  • Vienkārša apelsīnu maska. Sagrieziet apelsīnu plānās šķēlītēs un uz 15 minūtēm uzklājiet uz sejas. Sausai sejai pirms maskas uzlikšanas uz ādas jāuzklāj plānā kārtiņā olīveļļa. Masku noskalo ar istabas temperatūras ūdeni. Ja šo procedūru atkārto ik pēc 1-2 dienām, kopā 21 reizi, sejas āda kļūst maiga un samtaina.
  • Atjaunojoša maska. Apelsīnu nomizo un atbrīvo no sēkliņām. Sasmalcina un sajauc ar 2 ēdamkarotēm biezpiena un saldā krējuma. Gatavu masku uzklāj uz sejas, kakla un dekoltē zonas. Notur 15 min. Masku noskalo ar siltu ūdeni, pēc tam seju nomazgā ar vēsu ūdeni.
  • Mitrinoša sejas maska. Sasmalcina apelsīnu ar visu mizu. Pievieno tējkaroti medus un tējkaroti burkānu sulas. Uzklāj uz tīras sejas un patur 15 min. Nomazgā ar istabas temperatūras ūdeni.
  • Apelsīnu skrubis lieliski attīrīs ādu un ir piemērots visiem ādas tipiem. Apelsīnu mīkstumu sagriež, samaisa ar saldo krējumu un maltām auzu pārslām. Šo maisījumu uzklāj ar ierīvējošas masāžas kustībām. Pēc tam skurbi jātur tik ilgi, līdz tas iesūcas ādā. Pēc ādas nomazgāšanas ķermenim uzklāj krēmu.
  • Tonizējoša vanna. Apelsīnu ar visu mizu samaļ gaļasmašīnā un pievieno vannai, kuras ūdens temperatūra ir +37 C. 15 minūtes šādā vannā noņems muskuļu saspringumu, uzmundrinās prātu un attīrīs ādu, piedodot tai vingrumu un jaunāku izskatu.
  • Apelsīnu sula noder arī cīņā ar celulītu. Problēmzonas ierīvē ar apelsīnu sulu, kas sajaukta ar olīveļļu.

Atceries! Dažiem cilvēkiem ir alerģija uz citrusaugiem. Tāpēc pirms izmanto kādu no citrusaugu maskām, pārbaudi vai Tev uz tiem nav alerģiska reakcija!

MANDARĪNI

Mandarīni ir vislielākā citrusaugļu grupa. Tie tiek dēvēti dažādi: tanžerīni, klementīni, satsumas, u.c. Tomēr tie ir augļi, bez kuriem nav iedomājami ne Ziemassvētki, ne Jaunā gada mielasta galds. Šim aromātiskajam auglim ir ļoti liels cienītāju pulks, neskatoties uz tā saldi skābeno garšu. Lai arī mandarīni ir mazāk vērtīgi kā citi citrusaugļi, nekļūdīsies tie, kas apgalvos, ka mandarīni ir veselīgi. Mandarīni satur visvairāk organisko skābju un garšas ziņā ir daudz maigāki par pārējiem citrusaugļiem. Viens vidēja lieluma mandarīns satur 8-20 g ogļhidrātu, 1,5 g balstvielu, ap 30 mg kalcija, 10 mg magnija, 140 mg kālija un ap 30 mg C vitamīna. Šajos augļos ir A, B, E, K un PP vitamīni. Mandarīnu mizas satur pektīnvielas un ēteriskās eļļas.

Uzturā
Mandarīni ļoti daudz tiek patērēti tieši svaigā veidā. Mandarīnu miziņas tiek izmantotas, lai bagātinātu dažādu konditorejas izstrādājumu un dzērienu garšu. No mandarīniem tiek gatavoti dažādi saldie ēdieni, to izmanto ēdienu dekorēšanā, no tiem vāra ievārījumu un gatavo dažādus dzērienus.

Dabas aptieka
Ir atklāts, ka mandarīni ir veiksmīgs profilakses līdzeklis infarktam, insultam un aterosklerozei. Mandarīnos ir liels skaits antidoksantu, kas ir īpaši svarīgi cilvēka organisma veselībai. Mandarīnu sula stiprina organismu, stimulē gremošanas sistēmas darbību.

  • Mandarīnu miziņu un spirta uzlējums rosina apetīti, uzlabo gremošanas sistēmas darbību, mazina bronhu un augšējo elpceļu iekaisumus.
  • Mizā esošie fitoncīdi nāvējoši iedarbojas uz sēnītēm, kā arī dizentēriju un citiem slimības izraisošiem mikroorganismiem.
  • Mandarīnu ēteriskā eļļa palīdz pret bezmiegu, mazina bailes, iedarbojas atslābinoši, nomierina, stiprina nervu sistēmu.
  • Ārīgi mandarīnu eļļa palīdz pret strijām. To ieteicams izmantot masāžai.
  • Mandarīnu sula palīdz tikt galā ar temperatūru, mazina slāpes, atjauno kuņģa un zarnu trakta mikrofloru.

Tavam skaistumam

  • Losjons taukainai ādai. Mandarīnu kārtīgi nomazgā un sarīvē ar visu miziņu. Masai pievieno ½ glāzes degvīna un nedēļu notur tumšā vietā. Tad nokāš un lieto sejas tīrīšanai.
  • Maska sausai ādai. Uz sejas liek saspaidītas mandarīna šķēlītes, kuras sajauktas ar medu un olu dzeltenumu. Tur 15-20 min. Masku liek 2-3 reizes nedēļā. Kurss 20 reizes.

Tavai labsajūtai
Oranžie mandarīnu augļi rada možu noskaņu. Tādēļ tos ieteicams izmantot gan galda, gan telpu noformējumā. Tajos var saspraust krustnagliņas, un tos var iekārt dekoratīvās lentēs. Ar tiem var piepildīt stikla traukus, jo oranžā krāsa ir siltuma, mājīguma un radošuma krāsa.

POMELO

Pomlo jeb pampelmūzis ir lielākais no citrusaugiem. Pēc izskata tas līdzinās greipfrūtam, bet pēc garšas vairāk atgādina apelsīnu. Sezonas pilnbrieds ir februārī, kad Ķīnā tiek atzīmēts Jaunais gads. Ķīnieši šo augu dāvina viens otram kā labklājības un izaugsmes simbolu. Tiek uzskatīts, ka greipfrūts radies krustojot pomelo un apelsīnu. Šie augļi satur ļoti daudz kālija, kalcija, fosfora, B un C vitamīna. Tajā ir daudz fitoncīdu, un tam piemīt antibakteriāla iedarbība, bet ēteriskās eļļas veicina ēstgribu.

Uzturā
Parasti izmanto izlobītu pomelo mīkstumu, kas atbrīvots no sēkliņām. Vislabāk pomelo ēst svaigu. Īpaši atsvaidzinoši tas garšo, ja pirms pasniegšanas to ievieto ledusskapī. Pomelo lieliski sader ar ļoti asiem un karstiem ēdieniem, bet to var izmantot arī dažādu augļu salātu, saldo ēdienu pagatavošanai. Tāpat tie labi sader ar zivīm, garnelēm, jūras ķemmītēm un citām jūras veltēm, kā arī ar vistas un cūkas gaļu.

Der zināt:

  • Kvalitatīvs pomelo auglis ir smags, ar gludu, nebojātu, bet nedaudz mīkstu mizu.
  • Jo tam labāka un spēcīgāka smarža, jo labāka arī garša.
  • Pomelo miziņu var nolobīt un pievienot dažādiem saldajiem ēdieniem vai tējām.
  • Pomelo mizas mēdz izmantot par trauciņiem salātu un saldo ēdienu pasniegšanai. Pomelo pārgriež uz pusēm un ar īsu un asu nazīti uzmanīgi izņem mīkstumu. Salātus šādās bļodiņās liek īsi pirms pasniegšanas.

GREIPFRŪTS

Tas tiek uzskatīts par ārstniecisko vielu krātuvi, jo palīdz pārciest ziemas periodu, stiprinot organisma imunitāti. Pirmkārt, šis rūgtenais auglis tiek uzskatīts par vienu no lieliskākajiem vitamīnu avotiem ziemas periodā. Vidēji liels greipfrūts satur organismam nepieciešamo C vitamīna diennakts devu. Šajos augļos ir ļoti daudz pektīnvielu, kas sekmē holesterīna līmeņa pazemināšanos asinīs. Augļa mīkstums satur bioflavonoīdus, kas 20 reizes paaugstina C vitamīna efektivitāti un ārstnieciski iedarbojas uz asinsvadiem. Greipfrūti satur daudz folijskābes, kam ir liela loma šūnu veidošanās procesā.

Uzturā
Greipfrūtu ierasts ēst svaigā veidā ar vai bez cukura. Tos izmanto kā uzkodas kopā ar garnelēm un avokado, kā arī augļu salātos un dažādos desertos.

Dabas aptieka
Greipfrūti stiprina imūnsistēmu, veicina hormonu veidošanos, sekmē ķermeņa svara samazināšanos, uzlabo ādas struktūru, stimulē matu augšanu, uzlabo garastāvokli un mazina celulītu.

Atceries!

  • Pārmērīga greipfrūta lietošana var izraisīt dedzinošu sajūtu kuņģī!
  • Ir pierādīts, ka greipfrūta sula tiešā vai netiešā veidā mijiedarbojas ar dažādiem medikamentiem, kas var kļūt par iemeslu dažādām toksiskām reakcijām organismā. Tādēļ, ja lieto kādus medikamentu, labāk atsakies no greipfrūtiem vai konsultējies ar ārstu!

Vēl tikai pāris mēneši un varēs ķerties pie sēklu diedzēšanas un lociņu audzēšanas uz palodzes, šur tur parādīsies pirmie pašmāju spināti, bet līdz tam parādi garu degunu gripai un iesnām, padarot daudzveidīgu savu uzturu, un ēdot pēc iespējas vairāk svaigus dārzeņus un augļus.

Dalīties.

Atstāt Ziņu