elielām viesībām vai vienkārši jautram vakaram draugu vai ģimenes lokā pagatavo vienkāršas, bet gardas uzkodas – pildītos lavašus.
Lavaša uzkodas ar sieru un papriku
Nepieciešamās sastāvdaļas:
lavašs
kausētais vai skrēmsiers (ar Philadelphia sanāk gardi)
paprika
zaļumi
Pagatavošana: Sagriez smalki papriku un zaļumus. Ja izmantosi gan sarkanu, gan zaļu, gan dzeltenu papriku, iegūsi košākas uzkodas, bet garšas ziņā tam nav nozīmes – vari izmantot arī tikai vienas krāsas papriku.
Izklāj lavašu uz virsmas un apsmērē ar kausēto sieru.
Tad pa visu lavašu vienmērīgi izkaisa sagrieztos paprikas gabaliņus un zaļumus. Ņem no viena gala un cieši lavašu sarullē – tā, lai izveidojas gara desa. Tad sarullētajam lavašam uzliek kādu slogu, piemēram, virtuves dēlīti, un noliek uz pusstundu – stundu vēsumā.
Pēc stundas to var griezt mazos gabaliņos un kārtot uz šķīvja.
Lavaša uzkodas ar krabjiem
Nepieciešamās sastāvsaļas:
lavašs
kausētais siers ar krabju gabaliņiem
krabju nūjiņas
zaļumi
Pagatavošana: Pagatavo tieši tāpat kā pirmajā receptē minēto pildīto lavašu, taču izmanto kausēto sieru ar krabja gabaliņiem, kā arī pārkaisa ar smalki sagrieztām krabju nūjiņām un zaļumiem.
Lavaša uzkodas ar tunci
Nepieciešamās sastāvdaļas:
lavašs
tuncis savā sulā
nedaudz majonēzes
sīpoli
zaļumi
vārīta ola
Pagatavošana: Izklāj lavašu uz virsmas un nosmērē ar nelielu daudzumu majonēzes. Bļodiņā sajauc smalki sagrieztus sīpolus, tunci savā sulā, zaļumus un vārītu olu. Visu šo masu – izveidotos tunča salātus – klāj uz lavaša plānā kārtiņā. lavašu sarullē un noliek vēsumā. pēc stundas griež gabaliņos un kārto uz šķīvja.