Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

Fondī – nesteidzīgas vakariņas omulīgā kompānijā

Pinterest LinkedIn Tumblr +

altīte omulīgā gaisotnē, saistošas sarunas, malks baltvīna, kausēta siera burbuļošana un grauzdētas maizes kārdinošais aromāts, derības par to, kam šoreiz jāmazgā trauki, zobgalības un jautri smiekli. Tik nesteidzīgā un omulīgā gaisotnē tiek baudīts viens no vienkāršākajiem un ātrāk pagatavojamajiem ēdieniem – fondī. Īpašais šī ēdiena baudīšanas veids (visi mielojas no viena katla, talkā ņemot pagaras divzaru dakšiņas) padara maltīti nesteidzīgu, raisa sarunas un kaut uz brīdi liek aizmirst dienišķo steigu.

Siera fondī dzimtene ir Šveice, tomēr tā īpašais baudīšanas veids un garšu buķete iedvesmojusi ne vienu vien gardēdi un pavāru visā pasaulē, tādēļ laika gaitā radušies daudz un dažādi fondī veidi. Mūsdienās plaši izplatīti ir ne tikai dažādi siera fondī, bet galdā tiek likti arī gaļas un zivju fondī, kuru dzimtene ir Āzija un kur gaļas vai zivs gabaliņus mērcē vārošā buljonā vai vīnogu kauliņu eļļā. Pēdējā laikā lielu popularitāti guvis arī šokolādes fondī, kad karstā šokolādē tiek mērcēti augļu gabaliņi, zefīrs (Marshmallows) vai cepumi.

Ceļojums siera fondī pasaulē
Tradicionāls siera fondī ir kausēta siera un baltvīna maisījums, kam atkarībā no ēdāja gaumes, var pievienot nedaudz augļu degvīna, ķiplokus vai piparus. Uzskata, ka fondī radītāji ir Šveices Alpos dzīvojošās tautas. Liela daļa no tiem bijuši gani, kas kalnos pieskatīja un aprūpēja citu saimnieku lopus. Viņi arī tos slaukuši un pārstrādājuši iegūto pienu. Fondī radies, kalnu iedzīvotājiem, meklējot dažādas iespējas pagatavot ēdienu, izmantojot viņiem pieejamās izejvielas – sieru un maizi. Leģenda stāsta, ka fondī radījuši mūki, kas gavēņa laikā remdējuši izsalkumu ar kausētu sieru un maizi, tādā veidā nepārkāpjot gavēni. Par nacionālo šveiciešu ēdienu tas atzīts kopš 1950.gada.

Kā izvēlēties sieru fondī pagatavošanai?
Siera fondī gatavošanai labāk izmantot puscietos un cietos sierus. Par klasiku uzskatāms siera fondī, kura gatavošanā izmantoti Šveices sieri – Emmental, Gruyère, Vacherin, Appenzeller. Holandisku garšas niansi piešķirs lielveikalos nopērkamie sieri no Holandes: Gouda, Edammer (Edam), Maasdaamer vai Old Amsterdam. Var izmantot arī Latvijā ražoto Ievas Sieru, sieru Trikantālers. Gardēži, garšas buķetes paspilgtināšanai, iesaka fondī pievienot sieru ar pelējumu vai kazas sieru. Katrs pats var veidot savu siera izlasi pēc garšas izjūtas vai garastāvokļa.

Gatavojot fondī var izmantot sierus ar atšķirīgu gatavības pakāpi. Sieri tiek iedalīti pēc tā, cik ilgi nogatavināts konkrētais siers: “jauns” siers ir ne jaunāks par 30, bet nav vecāks par 60 dienām. “Vecs” jeb nobriedināts siers ir nogatavināts ilgāk par 90 dienām.

Tradicionālais siera fondī

Nepieciešams (4 personām):
350 g Šveices siera (Ementaal, Gruyere)
400 ml pussaldā vīna
Muskatrieksts
Pipari
1 daiviņa ķiploka (pēc vēlēšanās)
2-4 tējk. augļu degvīna (pēc vēlēšanās)
600 g baltmaizes

Nepieciešamie piederumi:
fondī trauks
fondī dakšiņas

Svarīgi! Ja mājās nav fondī trauka, fondī pagatavošanai var izmantot jebkuru citu katlu. Siera fondī, to ēdot, ir jābūt karstam, pretējā gadījumā tas sacietēs. Lai nodrošinātu ēdienam nepieciešamo temperatūru, katlu var ievietot traukā ar karstu ūdeni vai izmantot speciālu paliktni, kurā ievietotas tējas svecītes.

Pagatavošana: 

  1. Sieru sarīvē. Ja vēlaties fondī pievienot ķiplokus, tos saspiež un ar tiem ierīvē fondu trauku.
  2. Katlā ielej pusi no vīna un to uzkarsē. Maisot, pakāpeniski pievieno sieru un atlikušo vīnu. Lūkojiet, lai siera-vīna masa būtu uzkarsēts līdz vārīšanās temperatūrai un kārtīgi to maisiet, līdz izveidojas vienmērīga masa! Fondī  nevajadzētu būt pārāk biezam vai pārāk šķidram.
  3. Pievienojiet piparus un muskatriekstu. Ja vēlaties, gatavajam ēdienam varat pievienot augļu šņabi.
  4. Pasniedzot, jāseko līdzi, lai saglabātos fondī temperatūra, citādi tas sabiezēs. Maizi salauž mazākos gabaliņos, uzdur uz fondī dakšiņas, mērcē sierā un bauda kopā ar baltvīnu.

Siera fondī holandiešu gaumē
Holandē gatavotais fondī no klasiskā fondī atšķiras ar to, ka gatavošanā tiek izmantots Holandei raksturīgās siera šķirnes, turklāt, bez klasiskajām sastāvdaļām, tam pievieno kūpinātu šķiņķi un apceptus šampinjonus.

Nepieciešams (4 personām):
300 g „jauna” Gouda siera
150 g nobriedināta Maasdaamer
200 g svaigu šampinjonu
50 g sviesta
50 g miltu
200 ml baltvīna
100 g kūpināta šķiņķa
pipari, malts muskatrieksts
svaigi pētersīļi
eļļa
2 garās bagetes

Pagatavošana: 

  1. Notīra un sagriež šampinjonus. Šampinjonu var sasmalcināt smalki vai vienkārši sagriezt plāksnītēs. Sēnes apcep viegli zeltainas.
  2. Sieru sagriež apmēram 1cm lielos kubiņos, šķiņķi sagriež plāksnītēs, kā arī sasmalcina zaļumus.
  3. Fondī traukā vai katlā izkausē sviestu. Sviestam pievieno miltus, nedaudz tos apcep. Pakāpeniski maisot, lai neveidotos kunkuļi, pielej vīnu un karsē līdz vidēji biezas mērces konsistencei.
  4. Mērcei pievieno šampinjonus, šķiņķi un sieru. Karsē, kamēr siers izkusis. Pēc garšas pievieno garšvielas un sasmacinātus zaļumus.
  5. Bageti vairākās vietās slīpi iegriež un apgrauzdē cepeškrāsnī.
  6. Katlu ar fondī liek galda vidū. Maizi salauza mazākos gabaliņos, uzdur uz fondī dakšiņas, mērcē katlā un ēd, klāt pasniedzot baltvīnu.

Der zināt!
 Siera fondī gatavošanai nav piemērots Latvijā iecienītie Krievijas, Holandes, Čedera un citi sieri – fondī sanāks kunkuļains un gumijots. Labāk izmantot cietos un puscietos sierus.
 Fondī gatavošanā var izmantot dažādu šķirņu sierus, tādā veidā padarot krāšņāku ēdiena garšas buķeti.
 Fondī ir izdevies, ja siera mērces konsistence ir vijīga un labi apņem tajā iemērkto maizi;
 Siera fondī gatavošanā vislabāk izmantot augstvērtīgu sauso baltvīnu. Vīna dabīgās skābes piedos siera mērcei vijīgumu un krēmīgumu;
 Siera mērcē var mērkt arī svaigus šampinjonus, kā āri svaigus un vārītus dārzeņus;
 Fondī ēšanas laikā uztur tādā temperatūrā, lai tas nedaudz burbuļotu, bet nebūtu pārāk karsts. Ja temperatūra būs par zemu, siera mērce sacietēs.
 Tam, kuram fondī baudīšanas laikā katlā iekrīt maizes gabals, pēc vakariņām jāmazgā trauki.

 

Šokolādes fondī
Šokolādes fondī ir gards, viegli un ātri pagatavojams deserts. Parasti šokolādē mērcē nelielos gabaliņos sagrieztus augļus, cepumus. Var izmantot arī zefīru.

Nepieciešams (4 personām):
1 glāze saldā krējuma
2 tāfelītes piena šokolādes
1 tāfelīte melnās šokolādes
30-50 g apelsīnu sulas
Svaigi augļi: melone, mango, mandarīni, vīnogas, ananāsi, zemenes

Pagatavošana:

  1. Traukā ielej krējumu un ieliek gabaliņos salauztu šokolādi. Karsē, līdz šokolāde izkūst. Karsējot nepārtraukti maisa krējuma-šokolādes masu.
    Svarīgi! Šokolāde ir jāizkausē, bet masu nedrīkst uzvārīt. Šokolādes-krējuma masas temperatūra nedrīkst pārsniegt 80 grādus, pretējā gadījumā šokolāde veidos kunkuļus.
  1. Masai pievieno apelsīnu sulu, labi izmaisa. Garšai var pievienot rumu, vanilīnu vai citas garšvielas pēc paša izvēles.
  2. Augļus vajadzības gadījumā sagriež mazākos gabaliņos, mērcē šokolādē un bauda kā desertu.

Lai izdevies fondī vakars!

Dalīties.

Atstāt Ziņu