Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

Fiskars zina, kāda panna vajadzīga tieši manai plītij

Pinterest LinkedIn Tumblr +

iekritīsiet taču, ka panna ir ilgtermiņa ieguldījums, jo nemainām to gluži ik pēc diviem mēnešiem. Tieši tāpēc svarīgi izvēlēties tādu, kas neliks vilties. Savulaik pašas SievietesPasaulē pētījām dažādos pannu materiālus un veidus, lai saprastu, kas jāņem vērā, lai iegādātos labāko un tieši tev piemērotāko. Taču atzīsimies – to visu paturēt prātā nav viegli. Lai atvieglotu izvēli, Somijas virtuves un dārzniecības piederumu ražotāja Fiskars ir spēris soli tālāk, radot cepšanas pannas, kas pielāgotas četrām dažādām plītīm un to īpatnībām.

Tā, piemēram, radot pannu gāzes plītij, ņemts vērā tas, ka pannas virsma uzsilst strauji, taču nevienmērīgi, turklāt rokturi mēdz uzkarst. Tāpēc gāzes plītīm vienmērīgai siltuma sadalei ir vajadzīga  plata alumīnija panna ar biezām malām un pamatni un nerūsējošā tērauda rokturi. Čuguna plīts savukārt uzsilst lēnāk, tās virsma ir raupjāka, tāpēc panna, kas paredzēta šī materiāla plītīm, ir radīta no nerūsējošā tērauda un tai nav nekāda ārējā pārklājuma, ko varētu saskrāpēt. Tikmēr indukcijas un keramiskā pārklājuma plītīm vissvarīgākā ir laba siltuma vadītspēja. Kā norāda Fiskars, jaunā panna keramsikā pārklājuma plītīm uzsils pat uz pusi ātrāk, ļaujot ietaupīt pat 30% patērētās enerģijas. Tikmēr plītij ar indukcijas virsmu paredzētā panna izgatavota no nerūsējošā tērauda, lai nodrošinātu gan augstu siltuma vadītspēju, gan nepieciešamās magnētiskās īpašības.

Mēs nolēmām pārbaudīt Fiskars cepšanas pannu, kas paredzēta gāzes plītīm. Kā izrādās, tieši šis plīšu veids ir visizplatītākais Austrumeiropā. Gāzes plītis tiek izmantotas aptuveni 45% mājsaimniecību, kamēr Ziemeļeiropā līdzvērtīgus rezultātus izplatības ziņā uzrāda keramiskās plītis.

Pirms gatavošanas iespaidu aprakstīšanas, pāris lietas par šīs pannas formu, svaru un citām ar aci un tausti novērtējamām lietā.

1. Pamatīgums
Tā izskatās pamatīga un šī sajūta neatsāj arī tad, kad pannu esmu pacilājusi rokās un jau kādu laiku lietojusi. Proti, rokturis ir stingrs. Man patīk, ka tas nav pārmērīgi garš, jo manos krājumos ir viena panna ar salīdzinoši garu rokturi un, nemelošu, ja teikšu, ka reizēm šķiet, ka pannas pamatne ar visu saturu ņems un nolūzīs. Ar Fiskars pannu tā nav – rokturis, kā jau teicu, ir pamatīgs, optimāla garuma, līdz ar to cilāt pannu šķiet droši.

2. Optimāls izmērs
Manā rīcībā ir panna, kuras cepamās virsmas diametrs ir 21 centimetrs, 26 centimetri – pannas augšmalā. Pannas malas ir aptuveni 5 centimetrus augstas, kas nozīmē, ka droši var gatavot arī mērces un sautējumus. Piebildīšu gan, ka visām šīm pannām ir trīs dažādi izmēri. Mūsu ģimenes vajadzībām tieši vidējais variants šķiet ideāli piemērots. Citi varbūt, gluži pretēji, dotu priekšroku izmēros mazākais vai arī lielākai pannai.  

3. Gatavošana
Bet nu par to, kā ir gatavot ar šo pannu. Mani visvairāk interesēja divas lietas: 1) vai šī panna patiešām uzsils un nodrošinās vienmērīgu ēdiena pagatavošanu, jo ar citām pannām ir pieredze, ka cepšana norit nevienmērīgi; 2) vai gatavošanas procesā patiešām bez virtuves cimda droši varēšu turēt pannas rokturi un tas neuzkarsīs. 

Šajā laikā esam uz pannas gatavojuši dažādus ēdienus un jāsecina, ka gatavošanās patiešām norit vienmērīgāk. Vislabāk es to varu noteikt, kad nepieciešams apcept sīpolus, ķiplokus un citus garšaugus. Ja uz citām pannām parasti pannas vidusdaļā, kur vistuvāk ir tiešā uguns liesma, bija liela iespējamība, ka sīpoli varētu piedegt, tad uz šīs pannas sīpoli kļūst vienmērīgi zeltaini brūni. Patīkami! Līdzīgi secinājumi radās manam vīram pēc pankūku cepšanas. Esot perfekts pannas izmērs un tiešām cepšanās notiekot vienmērīgāk.

Jums iedvesmai piedāvāju recepti, kā ātri un ļoti garšīgi pagatavot vistu, ko arī gatavoju šajā pannā.

Izmēģini! Vista ar konservētiem persikiem >>
 

Kas attiecas uz pannas rokturi, tas ilgākas gatavošanas laikā kļūst silts, taču ne tik karsts, lai to nevarētu aiztikt bez virtuves cimda. Tas noteikti rada papildu drošības sajūtu, ka gatavošanas karstumā esot neuzmanīgai neapdedzināšos. 

Noslēgumā varu teikt, ka ar jauno pannu esam bijuši tikai un vienīgi apmierināti. Ja nonāktu situācijā, ka jāiegādājas jauna, noteikti novērtētu to, ka ražotājs jau norādījis, kuram plīts veidam tā ir piemērota, jo pašiem noorientēties dažādo materiālu un pārklājumu klāstā būtu grūti.  

Dalīties.

2 komentāru

Atstāt Ziņu