zērvenes mums saistās ar purva smaržu rudenī un nepārprotamu ziemas tuvošanos. Tās ir īstas latviešu dabiskās antibiotikas – tām ir dziedējoša un temperatūru pazeminoša iedarbība. Turklāt, ja tās ik dienas cītīgi ēd, organisms ir pasargāts no slimībām.
Kā pareizi dzērvenes glabāt?
Pareizi glabājot, uzturvielas ogās uzglabājas 3-4 mēnešus. Dzērvenes satur daudz bioloģiski aktīvu vielu, piemēram, benzoskābi, hipūrskābi, kas palīdz ogas labi uzglabāt līdz pavasarim, nezaudējot labās īpašības un bagātīgo C vitamīnu.
Tādēļ pareizi glabāt ogas vajadzētu šādi: tīras ogas saber izkarsētās stikla burkās, pārlej ar aukstu ūdeni un noslēdz ar vāciņiem.
Ogas var arī sasaldēt un glabāt saldētavā, bet var arī uzglabāt elpojošos traukos – grozos, kastēs pagrabā, ieliktas starp sūnām vai skujām.
Kas dzērvenēs tik vērtīgs?
Dzērvenēm piemīt antiseptiska, urīndzenoša un dziedējoša, kā arī temperatūru pazeminoša iedarbība. Tās normalizē zarnu darbību, stimulē aizkuņģa dziedzeri un aizkavē nierakmeņu veidošanos. Dzērvenes lieto saaukstēšanās slimību un gripas profilaksei, paaugstināta asinsspiediena samazināšanai, pie bronhīta, plaušu tuberkulozes, kā arī lieto vielmaiņas traucējumu gadījumos, pie galvas un acu sāpēm un pie ginekoloģiskiem iekaisumiem.
Dzērvenes satur pektīnus, kas veicina holesterīna samazināšanos un toksīnu izvadīšanu no organisma. Tajos esošie antioksidanti samazina kopējo slikto holesterīnu, bet paaugstina augsta blīvuma lipoproteīna līmeni asinīs, tas ir, labā holesterīna līmeni asinīs.
Dzērvenes tiek uzskatītas par ļoti labu organisma attīrīšanas līdzekli. Ogās esošās bioloģiski aktīvās vielas kavē patogēno mikroorganismu iekļūšanu dažādos cilvēka audos un pasargā organismu no infekcijas slimībām.
Saaukstēšanās slimību profilaksei iesaka dzērvenes lietot kopā ar medu 1:1, var lietot dzērveņu sulu vai svaigas ogas – dzērvenes samaļ, pievieno medu un ēd pa ēdamkarotei pāris reizes dienā.
IETEIKUMI: kā lietot dzērvenes
Tautas receptes organisma spēcināšanai
- Puslitram dzērveņu liek virsū 1-2 daiviņas izspiestus ķiplokus un 2-3 ēdamkarotes medu. Burciņu pārsedz, liek ledusskapī uz 2-3dienām, līdz medus un ķiploks iztek cauri dzērvenēm. Ēd pa karotei no rītiem.
- 1 glāzi dzērvenes sablenderē, pievieno 200 gramus medus, 1 ēdamkaroti valriekstus un 1 ēdamkaroti konjaka. Ēd pa karotei no rītiem un vakarā.
Pagatavo!
Dzērveņu dzēriens
Nepieciešams: 150-200 g ogas, 1,5 l ūdens, 100 g cukura, vaniļu, pāris šķēles citrona.
Pagatavošana: Dzērvenēm uzlej nedaudz karsta ūdens un sablenderē (dzērvenes var uzvārīt, uzliekot katliņam vāku, nedaudz pavāra un tad ar koka piestu izspiež sulu). Pielej atlikušo ūdeni un uzvāra. Caur sietu izkāš, pievieno pēc garšas cukuru, vaniļu un citrona šķēli. Var lietot karstu vai aukstu.
Rupjmaizes kārtojums
Nepieciešams: 100-200 g rupjmaizes (saziedējušas), 100 g dzērveņu ievārījuma, 50 g cukura, 50-100 g saldā krējuma (35%), kanēlis, vaniļas cukurs.
Pagatavošana: Rupjmaizi sarīvē uz rupjās rīves, liek uz uzkarsētas pannas (bez taukvielām!), pievieno daļu cukura un pāris šķipsniņas kanēli un apgrauzdē. Saputo saldo krējumu, pievienojot atlikušo cukuru un šķipsniņu vaniļas cukura. Atdzesētu rupjmaizi kārto traukā, virsū liek dzērveņu ievārījumu, putukrējumu un atkal rupjmaizi. Dekorē ar svaigām dzērvenēm. Sastāvdaļu daudzumu un kārtas variē atkarībā no paredzamā ēdāju skaita.
1 komentārs
Jap, dzērvenes lietojam ar medu un ķiplokiem vienā masā. 🙂 Vismaz ēdkamkaroti pa dienu apēdu.