Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Auglis ar skarbu nosaukumu, bet medus garšu – hurma

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ie mums lielveikalos un tirgū hurma parādās līdz ar ziemas atnākšanu. Košs, dzeltenoranžs, paliels, smagnējs auglis. Ja tev gadījies nopirkt negatavu un negaršīgu hurmu, tad nekas vēl nav zaudēts. Izlasi un gūsti jaunu ierosmi tās nobaudīšanai!

Kas hurmā vērtīgs?
Pasaulē ir vairāk nekā divi tūkstoši hurmas šķirņu, Latvijā pārsvarā tiek ievestas no Spānijas, Itālijas un Izraēlas. Ar skarbo nosaukumu apveltītais auglis nogatavojas ebenkoka zaros. Tas ir koks, ar laurveidīgām lapām, no kura cietās, tumšās koksnes gatavo greznas mēbeles.

Hurma ir salda, ar medum līdzīgu garšu un želejveidīgu konsistenci. Hurma ir apmēram banāna saldumam līdzvērtīgs auglis. Kaloriju saturs apmēram 70kcal uz 100 gramiem. Tās sastāvā ir salīdzinoši maz organisko skābju, tādēļ to iesaka lietot cilvēkiem, kuri nevar ēst, piemēram, dzērvenes un citronus. Tā satur pektīnvielas, olbaltumvielas, daudz organismam nepieciešamo mikroelementu. Augļa sastāvā ir daudz kalcija, apmēram 127mg uz 100 gramiem, tas ir vairāk nekā pienā. Jāpiebilst gan, ka no augļiem kalcijs uzsūcas sliktāk nekā no piena produktiem. Satur daudz kāliju, beta karotīnu, arī dzelzi, jodu, varu, magniju, C vitamīnu, B grupas vitamīnus. Hurmā esošie cukuri ir noderīgi sirds slimniekiem, labi baro sirds muskuļus, tai pat laikā strauji nepalielina glikozes līmeni asinīs.

Kā lietot uzturā?
Ieteicama svaigā veidā tāpat kā citi augļi, lai uzņemtu vērtīgās uzturvielas. Ja gadījusies ļoti mīksta, to var pievienot jogurtam vai biezpienam, kopā ar rozīnēm vai svaigām ogām, būs veselīgs un ātri pagatavojams deserts.
Ja iespējams sašķēlēt – pievieno dažādiem augļu salātiem, ēd kā uzkodu ar sieru, vai dažādiem zivju produktiem (garnelēm, lasi u.c.)
Austrumu valstīs hurmu lieto kaltētā veidā, pārkaisot ar pūdercukuru. Hurmas veidols ir piemērots pildīšanai. Ar putukrējumu, saldējumu, salda biezpiena masu, vai īpašiem augļu salātiņiem – gan ērti, gan ātri, gan vienmēr izdodas.

Ja gadījusies negatava hurma
Tai ir sīva garša, jo satur daudz miecvielu. Tomēr līdzīgi kā avokado, arī hurmu var nogatavināt mājas apstākļos. Turot tumšā, labi vēdināmā telpā, var izmantot arī ledusskapja saldētavu. Blakus tomātiem un āboliem nogatavosies ātrāk. Ja hurmu vēlas ēst uzreiz, pērkot jāpievērš uzmanība izskatam – lapām un kātiņam vajadzētu būt sausiem, pašam auglim, pietiekami mīkstam. No sīvās garšas palīdz atbrīvoties augļa sasaldēšana un atsaldēšana.

Hurmas deserts
Četrām personām nepieciešamas divas gatavas hurmas, ko pārgriež uz pusēm. Nogriež mazliet apakšu, lai var novietot uz šķīvja. Nedaudz izdobj vidu, pārkaisa ar kanēli, uzliek sasmalcinātu apelsīnu, vaniļas saldējuma bumbiņu, ko dekorē pēc vēlēšanās – ar rīvētu šokolādi, kanēļa un vaniļas maisījumu, grauzdētiem riekstiem utml. Novieto uz šķīvja, kurā ielieta apelsīnu mērce, kas top uzkarsējot svaigu apelsīnu sulu, pievienojot brūno cukuru, un iebiezinot to ar ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti.

Hurma tautas medicīnā
Vērtīgo cukuru dēļ hurmu iesaka lietot sirds slimniekiem. Lietojot lielākā daudzumā, hurmai piemīt urīndzenoša iedarbība. Palīdz atslogot nieres, izvadot sāļus no organisma. Bagātīgā karotīna satura dēļ hurma ieteicama profilaksei pret ļaundabīgajiem audzējiem. Hurmu iesaka mazasinības gadījumos, kā spēcinošu līdzekli pēc pārciestām slimībām. Tā labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, žultsceļus un aknas. Sastāvā esošā joda dēļ iesaka vairogdziedzera slimību gadījumā. Hurmas sula ir baktericīdi aktīva, tādēļ pāris hurmas dienā iesaka klepus un bronhīta gadījumā.

Dalīties.

Atstāt Ziņu