zsenis francūži ir bijuši slaveni ar savu šarmu un pavisam noteikti arī ar prasmi baudīt dzīvi un ēdienu. Kruasāni, creme brule, makarūni ir franču virtuves karaļi. Un, protams, arī slavenā franču sīpolu zupa. Izpētījām neskaitāmas franču sīpolu zupas receptes un, šķiet, ka esam nonākušas pie īstās!
Izmanto QR kodu un skati |
Nepieciešams (6-8 personām):
1 kg sīpolu (6-7 palieli sīpoli)
50 g sviesta
1 ēd.k. eļļa
1 ēd.k. miltu
1 glāze baltvīna (derēs pussalds/sauss)
1 l buljona
6-8 šķēles baltmaizes vai šeklu maizes
Sāls
Siers
Pagatavošana:
Nomizo sīpolus, pārgriež uz pusēm un griež šķēlītēs.
Katlā izkausē sviestu, kam pievieno arī ēdamkaroti eļļas. Ber katlā sagrieztos sīpolus. Pievieno sāli (tas izvilks sīpolos esošo mitrumu un veicinās gatavošanās procesu). Sīpolus ik pa laiciņam apmaisa. Šādi sīpolus sautē aptuveni 30 minūtes, līdz tie iegūst viegli brūnganu nokrāsu.
Tad pievieno baltvīnu, visu apmaisa un ļauj pasautēties (lai arī alkohols karstumā izgaro, vīnu var aizstāt ar 1-2 ēdamkarotēm ābolu etiķa).
Kad sīpolu un vīns kādas 5 minūtes pasautējušies, pievieno ēdamkaroti miltu. Miltus izmaisa, lai tie nepaliktu kunkuļos. Tad pievieno buljonu (nav lielas nozīmes dārzeņu vai gaļas). Un turpina visu vārīt aptuveni 20 minūtes, ik pa brītiņam apmaisot.
Vārīšanās laikā šķidrums reducēsies un zupa būs praktiski gatava, kad atlikušais škidrums būs palicis jau diezgan krēmīgs. Tikmēr tosterī vai uz pannas viegli apgrauzdē maizes šķēlītes un sarīvē sieru. Tad arī sākas zupas pagatavošanas pēdējais posms. Liek karsēties cepeškrāsni. Ņem siltumizturīgus traukus, lej tajos zupu. Pa virsu liek veselu vai uz pusēm pārgrieztas maizes šķēlītes (atkarīgs no trauka izmēra) un tās piespiež. Pārkaisa ar rīvētu sieru un liek krāsnī uz 3-5 minūtēm.
Zupa ir gatava, kad siers ir izkusis un kļuvi zeltaini brūns. Pasniedz kopā ar atdzesētu baltvīnu.
Lai jums izdodas!
3 komentāru
Izskatās jauki,gribu pamēģināt,bet rodas jautājums-kā ēst šādu ēdienu?Sakusušais maizes-siera plācenis liek domāt,ka ar karoti te neies cauri,vajadzētu takā nazi un daksiņu,lai sagrieztu,bet kā tur''mīcīties''pa zupas bļodu?Būs jāmēģina nevienam neredzot-ha-ha!
Gatavoju pēc līdzīgas receptes,miltus nelieku un zupu blenderēju,bet ir doma pamēģināt neblenderētu. Bagetes cepu pati, un vīnu mēdzu likt ne tādu kā vajag,bet tāds kads tobrīd atrodas majās :D<br><br>Ļoti garšo,super zupa 🙂