Grieķijā un tai piederošajās salās (Santorini, Krēta uc) siltajos gadalaikos, kuri, starp citu, aizņem teju ¾ no visa gada, vietējie ne mirkli neiztiek bez Frappes – putota šķīstošā kafija ar ledu + cukuru un pienu pēc izvēles. Atceros, ka ar līdzīgu paņēmienu, ar karotīti putojot, mana vecmāmiņa gatavoja savu šķīstošo kafiju – tikai bez ledus.
Nepieciešams:
Šķīstošā kafija
cukurs
auksts ūdens
ledus un piens
mazais putotājs (vari izmantot karotīti putošanai)
šokolādes gabaliņš
Var pievienot arī kādu no sīrupiem – vaniļas, karameles, šokolādes, zemeņu, kādi vien ienāk prātā, uzrīvēt šokolādi un pievienot saldējuma bumbu vai putukrējumu.
Pagatavošana:
- Kafiju un cukuru ieber glāzē (es ņemu 1 tējk. bez kaudzes no abiem) un pievienoju burtiski 2 tējkarotes auksta ūdens, lai tas knapi samitrina kafiju, puto to, kamēr paliek gaiši brūna un pieņemas apmēros 2-3 reizes. Parasti kafiju pievienoju nedaudz, jo sanāk tā, ka prasās arī otrā un trešā porcija.
- Izgrezno malas ar sīrupu, ja tāds ir.
- Piepildi glāzi gandrīz līdz augšai ar ledu un pievieno ūdeni vai pienu, man patīk taisīt tikai ar pienu.
- Uzrīvē šokolādi un iespraud salmiņu.
Vislabāk šāds padzēriens izskatās un garšo platās norasojušās glāzēs ar lieliem ledus gabaliem uz terases vai balkona tveicīgā saulainā dienā. Lai jauka vasara!