Vārda dienu svin: Kārlis, Spodris

5 gardas gavēņa laika receptes

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ja ievēro gavēni, grūtības var sagādāt veģetāru, liesu ēdienu pagatavošana, jo vienkārši aptrūkstas idejas. Tādēļ lūdzām veģetārās pavārmākslas pazinēju un pavārgrāmatas ‘Latvijas veģetārieša rokasgrāmata’ autori Ditu Lasi ieteikt SievietesPasaule.lv lasītājām 5 veģetāras gardas receptes.
Pat, ja neievēro gavēni, izmēģini šos ēdienus pagatavot! Lai virtuvē ienāk dažādība! Lēcu-piparmētru krēmzupa, pikantie kāļi, griķi ar tofu, greipfrūtu-avokado salāti un grilētu augļu deserts- vai neskan kārdinoši?

LĒCU- PIPARMĒTRU KRĒMZUPA

Nepieciešams: 3 sīpoli, 1 daiva ķiploku, 3 burkāni, olīveļļa, 1 buntīte piparmētru, 150g sārto lēcu, 1 l dārzeņu buljona, sāls pipari.

Pagatavošana: Dārzeņus nomizo, sasmalcina, 2-3min. sautē karstā olīveļļā. Pievieno noskalotas lēcas, ¼ daļu piparmētru lapu, pasautē, tad pielej buljonu un vāra 15-20 min., kamēr burkāni mīksti. Sablendē, pieber sāli, piparus, sasmalcinātas pārējās piparmētru lapas.

 

PIKANTIE KĀĻI

Nepieciešams: 4 nelieli kāļi vai rāceņi (var izmantot arī kolrābi, kartupeļus vai ķirbi – galvenais, viena veida dārzeņus, lai visi vienā laikā ir izsautējušies mīksti), 1 sīpols, 2 daivas ķiploku, pa 1 tējk. (bez kaudzes) samaltu ķimeņu un koriandra sēklu, šķipsniņa kurkumas, 1 pākstiņa svaiga čili, sāls, rapšu eļļa, sasmalcināti koriandra vai pētersīļu zaļumi.

Pagatavošana: Kāļus nomizo, sagriež kubiņos (pēc lieluma līdzīgos kā griež kartupeļus zupai). Sīpolu nomizo, sīki sagriež. Ķiploku nomizo, daiviņas pārgriež uz pusēm – ja iekšā asns jau zaļš, to izņem ārā. Čili pārgriež uz pusēm, ja mīl asu garšu, tad sēklas var atstāt, ja mīl maigāku, sēklas izkasa; pašu pākstiņu sīki sagriež.

Karstā eļļā apcep sīpolu, čili, koriandru un ķimenes. Kad sīpols apbrūnē, pievieno ķiploku, kurkumu un kāļu kubiņus, visu maisot apcep kādas 5 minūtes. Tad pielej pusglāzi silta ūdens, pieber sāli, katlam uzliek vāku un sautē, līdz kāļi mīksti. Pasniedzot pārkaisa zaļumus.

 

GRIĶI AR TOFU

Nepieciešams: 100g tofu bez piedevām (presēts sojas biezpiens, nopērkams smalkākos lielveikalos, sojas veikaliņos un dažos ekoveikalos), ½ gl. griķu, 1-2 ēdk. sezama sēkliņu, augu eļļa, 2-3 ēdk. gaišās sojas mērces.

Pagatavošana: Eļļā īsu brīdi apcep griķus, tad tiem pievieno ūdeni, mazliet sāls, uzliek vāku un sautē 15-20 min., līdz tie gatavi. Tikmēr tofu sagriež kubiņos, pannā kopā ar sezama sēkliņām 2-3 minūtes apcep gaiši dzeltenus, pārlej ar sojas mērci, kārtīgi izmaisa. Līdzko mērce iztvaikojusi, tofu kubiņus pārliek pie griķiem, samaisa un ļauj zem vāka dažas minūtes ievilkties.


GREIPFRŪTU- AVOKADO SALĀTI

Nepieciešams: 1 sarkanais greipfrūts, 2 gatavi avokado, ½ sarkanās paprikas, 2 ēdk. ciedru riekstu vai pistāciju, vai sadrupinātu valriekstu, svaigas dilles.

Mērcei: 1 ēdk. gaiša balzametiķa (piemēram, ābolu balzametiķa), 1 ēdk. nerafinētā cukura, 1 tējk. sāls, čili pēc garšas, 1 tējk. maigu sinepju (Dižonas sinepes vai Spilvas Medus sinepes, piemēram), 1 ēdk. ķirbju sēklu eļļas.

Pagatavošana: Greipfrūtu nomizo un izloba daiviņas no plēksnītēm (tas ir piņķerīgi, bet jāizdara obligāti, citādāk salāti būs pārāk rūgti un šķiedraini. Ātrāk (bet ar lielākiem greipfrūta zaudējumiem) to var izdarīt tā: nogriež greipfrūtam mizu, lai redzams sulīgais mīkstums, tad ar nazi starp plēksnītēm izgriež ārā daiviņu „filejas”. Pāri palikušo var saspiest saujā – iztecējušo sulu pievienot mērcei).

Visas mērces sastāvdaļas sajauc kopā, iemaisa sasmalcinātas dilles. Papriku sīki sagriež, kopā ar riekstiem īsu brīdi apcep ķirbju eļļā, pievieno mērcei.

Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kaulu, nomizo un sagriež kubiņos, ieber mērcē. Visbeidzot pievieno greipfrūtu, salātus uzmanīgi izcilā un nekavējoties pasniedz (pastāvot tie kļūst negaršīgi).

 

GRILĒTU AUGĻU DESERTS

Nepieciešams: 10 – 12 svaigi plūmjveidīgi augļi, labāk, ja dažādi (persiki, nektarīni, aprikozes, plūmes u.tml.), 100g pūdercukura, 3-4 ēdk. kļavu sīrupa (vai agaves sīrupa, vai zeltainā cukura sīrupa, vai medus), 1 vaniļas pāksts, 4-5 kardamona pākstiņas vai ½ tējk. malta kardamona, 1 laims, mandeļu skaidiņas (pēc vēlēšanās).

Pagatavošana: Augļus sagriež daivās, izņem kauliņus. Laimam norīvē miziņu, izspiež sulu, abus liek blenderī vai piestiņā. Vaniļas pākstiņu pārgriež gareniski uz pusēm, izkasa ārā sēkliņas, tās pievieno laima sulai (pākstiņu sagriež sīkāk un pagaidām noliek malā). Pievieno kardamonu un visu samaļ vai saberž viendabīgā pastā. Iemaisa cukuru.

Augļus liek vienā kārtā veidnē ar augstām malām. Pārziež ar cukura – garšvielu pastu. Pa vidu iekaisa sīki sagriezto vaniļas pākstiņu. Liek cepeškrāsnī 220°C un cep apmēram 15 minūtes, kamēr augļi gandrīz mīksti un cukurs karamelizējies. Tad izņem, pārlej kļavu sīrupu, pārkaisa mandeļu skaidiņas, liek vēlreiz cepeškrāsnī un cep vēl 5 min., līdz skaidiņas apbrūnē.

Kad nav gavēnis, var pasniegt ar saldējumu vai putukrējumu, vai saputotu biezpienu; bet garšīgs arī tāpat – it īpaši, tikko no krāsns.

Dalīties.

3 komentāru

  1. Tā piparmētra zupai nedod tādu saldenu garšu? Gribētos izmēģināt, bet baiļojos par piparmētru, neesmu to nekad ēdienā likusi, tikai tējā vai pie saldajiem.

  2. Piparmētra, manuprāt, dod svaigumu. Ja pieliek par daudz – tad rūgtenumu.<br><br>Un, ja tik dikti bail, var izvārīt zupu bez piparmētras, tad bišķīti atliet bļodiņā un pielikt piparmētru – pagaršot. ja patīk, var gāzt piparmētru arī pārējā katlā. 🙂

Atstāt Ziņu