Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

5 alternatīvas veikalā nopērkamajiem čipsiem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čipsu graušana mums nav nekas svešs. Tas ir viens no iecienītākajiem našķiem ballītēs, skatoties kādu filmu, vai starplaikos starp ēdienreizēm. Taču, tas ir arī viens no tiem našķiem, kam ir vislielākie nopelni svara pieauguma veidošanā.
Mēs piedāvājam piecas alternatīvas  ierastajiem čipsiem.

Ābolu čipsi
Kā āboli var aizvietot  kartupeļu čipsus? Patiesībā, tie pat ļoti labi var tos aizstāt.
Ābolu čipsi ir viena no vienkāršākajām uzkodām, ko var pagatavot mājās un kas vēl ilgi saglabā savu kraukšķīgumu. Kā vēl vienu plusu var minēt C vitamīnu.

Pagatavo pati
2 glāzes ūdens
1 ar pusi glēze cukura
2-3 citronu sula
2 mazi, kraukšķīgi āboli (nomazgāti un nožāvēti)

Nelielā katliņā ielej ūdeni, pievieno cukuru un uzkarsē līdz tas uzvārās līdz vidējam siltumam. Atstāj atdzist.
Izmantojot asu nazi, sagriež katru ābolu plānās šķēlēs. Neizmirsti izņemt sēklas. Šķēles apslaka ar citronu sulu. Tad iemērc tās iepriekš vārītajā sīrupā un atstāj uz pāris stundām, vai pat uz visu nakti.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 95 grādiem. Izņem ābolus no sīrupa un nedaudz nosusini uz papīra dvieļa. Kārto šķēles uz cepešpannas vienā kartā, apkašā paklājot cepamo papīru.  Cep cepeškrāsnī, līdz āboli ir kraukšķīgi, apmēram 60 minūtes.

Spinātu čipsi
Pat zaļie augi var aizvietot čipsus, ja tos labi izcep. Tavu darbu atvieglos tas, ka spinātus nevajag sagriezt. Spināti ir bagāti ar A un C vitamīniem.

Pagatavo pati
1 mazs ķekars spinātu
1 ēdamkarote extra virgin olīveļļa
1 ēdamkarote etiķa
Jūras sāls pēc garšas

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem . Atlasa labākās spinātu lapas. Tad apmazgā un nosusina tās. Liek maisiņā vai lielā bļodā un pielej klāt olīveļļu. Visu kārtīga izmaisa, lai olīveļļa tiek katrai lapiņai. Pēc tam pārlaista ar etiķi un dara to pašu – viemērīgi izsmēre, iemasē pa visām lapiņām.

Sakārto spinātu lapas vienā slānī uz cepešpannas un cep apmēram 35 minūtes, līdz tās ir kraukšķīgas. Kad viss ir izcepies, apkaisi lapas ar jūras sāli un ēd uzreiz.

 
Sojas čipsi
Ja vēlies atteikties no ierastajiem čipsiem, bet nevēlies pavadīt laiku virtuvē ko gatavojot, dodies uz veikalu un meklē sojas čipsus. Lielākā daļa šo čipsu šķirņu ir sojas un ‘uzpūstu’ rīsu mix ar vieglu konsistenci. Tajos ir apmēram par  trešdaļu mazāk kaloriju nekā kartupeļu čipsos.

Banānu čipsi
Arī veikalā ir nopērkami šādi čipsi, taču, pagatavojot pati, vari samazināt eļļas, tauku, saldinātāju u.c. piedevu daudzumu, lai tie būtu vēl veselīgāki. Un vēl kas, šie tik tiešām ir ļoti vienkārši pagatavojami čipsi.

Pagatavo pati
Nomizoti banāni
Medus
Ja vēlas pikantāku un savdabīgāku garšu var pievienot piparus, piemēram, Kajennas piparus.

Banānu sagriež plānās šķēlītēs. Šķēlītes pārziež ar medu un izkārto uz cepešpannas. Cep aptuveni  75-100 grādos samērā ilgu laiku (aptuveni 2 stundas). Kad banāna šķēlītes ir cieti kraukšķīgas čipsi ir gatavi.

Mājās gatavoti kartupeļu čipsi
Šādi, mājās gatavoti čipsi būs daudz veselīgāki par tiem, ko vari nopirkt veikalā. Turklāt, sanāks arī ietaupīt naudiņu. Tie ir ļoti garšīgi un kraukšķīgi. Taču visgaršīgākie tie ir, gatavoti garšaugu maisījumā.
Pagatavo pati
1 liels saldais kartupelis (nemizots, nomazgās un nosusināts)
Garšvielu maisījumā:
2 ēdamkarotes augu eļļa
1/2 tējk. sāls
1/4 tējk. pipari
1/4 tējk. ķiploku pulvera
1/4 tējk. Kajennas pipari
1/4 tējk. ķimeņu pulveris
1/4 tējk. muskatrieksts
1/2 tējk. paprika

Sagriež kartupeļi ļoti plānās ripiņās (vislabāk to darīt ar speciālo rīvi, lai visas ripiņas ir vienāda biezuma) . Ieliek ripiņas bļodā un bļodu patur zem tekoša ūdens. Tas nepieciešams, lai no kartupeļiem iziet ciete. Kādu laiku var atstāt, lai kartupeļi pastāv ūdenī. Pēc tam ripiņas nosusina papīra dvielī. Katliņā uzkarsē eļļu un liek iekšā ripiņas (ne visas reizē). Precīzu laiku, cik ilgi kartupelis jātur eļļā nevar pateikt, tās var būt 4 vai 7 minūtes. Vienkārši ir jāpagaršo un tad arī varēs just vai tas ir kraukšķīgs kā čipsi. Kad kartupeļus izcep un saliek traukā, tos no visām pusēm bagātīgi apber ar garšvielu maisījumu.

Dalīties.

Atstāt Ziņu