Vārda dienu svin: Antonija, Anta, Dzirkstīte

Vitamīnkokteiļi – lieliski ēdienreizes aizstājēji!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dārzeņu sulas ir ideāls līdzeklis veselības atjaunošanai un nostiprināšanai, turklāt šādi vitamīnkokteiļi ir lieliski ēdienreizes aizstājēji diētas laikā! SievietesPasaule.lv piedāvā interesantas vitamīnkokteiļu receptes. 

Tomātu sulas kokteiļi

Bieži vien atveseļošanās periodā pēc slimībām ieteicams lietot tieši tomātu sulu, jo tā ir ļoti spēcinoša, taču tajā ir maz kaloriju, tāpēc to var iekļaut jebkurā diētā. Tomātu sula satur daudz C vitamīnu (teju tikpat daudz kā citrusaugļu sulas), karotīnu, B grupas vitamīnus, stimulē kuņģa – zarnu trakta darbību un samazina vēža rašanos risku. Tā jādzer 20 – 30 minūtes pirms ēšanas, jo paaugstina kuņģa un zarnu gatavību ēdiena pārstrādei. Tomātu sula nav ieteicama gastrīta, čūlas slimības, pankreatīta un holecistīta saasināšanas gadījumos.

Tomātu vitamīnu dzēriens Marss
4porcijām: 2 glāzes svaigas tomātu sulas, 2 glāzes auskta kefīra vai rūgušpiena, 1 ēdamkarote smalki sagrieztu pētersīļu zaļumu, 1 karote smalki sagrieztu diļļu, sāls un cukurs pēc garšas.

Aukstu rūgušpienu vai kefīru samaisa ar zaļumiem, pēc tam, ātri maisot, pielej klāt tomātu sulu. Pieber sāli un cukuru. Šis kokteilis ir tik sātīgs, ka noderēs kā pirmais ēdiens pusdienās vai var aizstāt vieglas vakariņas.

Tomātu dzēriens ar sieru
1 porcijai: 1/2 glāze tomātu sulas, 50 g sarīvēta siera,1/2 glāze auksta pasterizēta piena.
Mikserī ieber sarīvētu sieru, ielej tomātu sulu, aukstu pienu un kuļ 1 minūti. Dzērienu pasniedz atdzesētu.

Tomātu flips
1 porcijai: 1 tomāts, 1 olas dzeltenums, 1/4 glāzes auksta pasterizēta piena, sāls un pipari pēc garšas.

Tomātus nomazgā, sagriež daiviņās un ieliek mikserī. Pievieno olas dzeltenumu, ielej aukstu pienu un labi sakuļ. Dzērienu izkāš glāzē un tūlīt pasniedz. Pieber sāli un melnos piparus.

Biešu sulas kokteiļi

Biešu sula ir ļoti vērtīga – tā normalizē nervu sistēmas darbību, uzlabo asins sastāvu (veicina sarkano asins ķermenīšu rašanos). Biešu sulai piemīt arī lieliskās attīrošās īpašības, tā izvada no organisma šlakvielas. Tomēr dzert biešu sulu nav patīkami, tāpēc ir jāsāk dzert ar tējkaroti, un pakāpeniski jāpalielina deva. Sākumā labāk biešu sulu gatavot kopā ar ābolu, burkānu vai ķirbju sulu, pakāpeniski palielinot biešu devu. Svaigi spiestā biešu sulā ir arī kaitīgi savienojumi, kas izdalās saskaroties ar gaisu. Tāpēc pirms lietošanas, biešu sulai ir nepieciešams ne mazāk kā 2 – 3 stundas nostāvēt ledusskapī atvērtā traukā. Biešu sula netiek rekomendēta nieru un kuņģa čūlas saslimšanas gadījumos.

Biešu sulas dzēriens
4 porcijām; 3/4 glāzes biešu sulas, 3/4 glāzes ābolu sulas, 2 tējkarotes sagrieztu pētersīļu zaļumu, 2 tējkarotes sagrieztu diļļu, 4 valrieksti, 4 tējkarotes skābā krējuma, sāls pēc garšas.
Biešu sulai pielej ābolu sulu, pieliek smalki sagrieztus pētersīļļu un diļļu zaļumus, sāli un izmaisa. Valriekstu kodolus smalki sakapā. Dzērienu lej glāzēs, katrā glāzē liek pa tējkarotei skābā krējuma un pārkaisa ar sakāptiem riekstiem.

Sātīgais biešu sulas dzēriens
4 porcijām: 3/4 glāzes biešu sulas, 1/2 glāzes tomātu sulas, 2 svaigi nelieli gurķi, 40 g sīpollociņu, 10 g diļļu, 4 tējkarotes skābā krējuma, sāls pēc garšas.
Sīpollociņus un dilles smalki sakapā. Gurķus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. biešu sulai pielej tomātu sulu, pieliek sarīvētos gurķus, smalki sakapātos lokus un dilles un pieber sāli. Pirms pasniegšanas katrā glāzē ieliek tējkaroti skābā krējuma. Dzērienu pasniedz mazliet atdzesētu.

Burkānu sulas kokteiļi

Burkānu sulā ir daudz beta – karotīna, kas ir viens no spēcīgākajiem mūsu imūnsistēmas aizstāvjiem. Tajā ir arī daudz B grupas vitamīnu, kālija, kalcija, kobalta un citu minerālvielu. Burkānos ir arī retinols (A vitamīns), kas veicina organisma augšanu. Burkāni ir arī neaizvietojams selēna avots – tas aizsargāšunas no dažādiem ļaundabīgiem procesiem. Burkāni efektīvi palīdz organismama atbrīvoties no šlakvielām, piedalās vielmaiņas normalizēšanas procesos, kā arī tonizē organismu. Burkānu sula uzlabo redzi, stiprina sirdi un aisnsrites sistēmu. Tas viss padara burkānu sulu par īpaši veselīgu bērniem, cilvēkiem ar vāju imunitāti un problemātisku ādu.

Vitamīnu dzēriens “Rīts”
6 porcijām: 250 g burkānu, 500 g ābolu, 1 l ūdens, 2 ēdamkarotes cukura.
Sagatavo ābolu izvilkumu. Šim nolukām ābolus sagriež, ieliek verdošā ūdenī un uzvāra. Pēc tam noņem no ugusn un ļauj 2 stundas ievilkties. Pa šo laiku izspiež burkānu sulu. Atdzesēto ābolu izvilkumu izkāš, ielej tajā burkānu sulu, pieber cukuru un izmaisa. Gards padzēriens!

Burkānu sulas dzēriens Veiksme
1 porcijai: 2/3 glāzes burkānu sulas, 1 tējkarote citrona sulas vai daži kristāliņi citronskābes, 1 ēdamkarote medus, 2 vai 3 kubiņi pārtikas ledus.
Šeikerī ielej burkānu un citronu sulas (vai citronu sulas vietā ieliek pāris kristāliņu citronskābes), pielek medu un ledu un visu sakrata. dzērienu tūlīt pasniedz.

Burkānu kokteilis
4 porcijām: 2 glāzes burkānu sulas, 2 apelsīni, 1 citrons, 2 ēdamkarotes medus, 1 glāze kefīra, rjažeņkas vai rūgušpienas, 4 – 8 kubiņi pārtikas ledus.
Mikserī ieliek medu, ielej burkānu sulu, no apelsīniem un citrona izspiež sulu un ielej mikserī, pielej kefīru, rjažeņku vai rūgušpienu un labi sakuļ. Pasniedzot dzērienam pieliek ledu.

Saldējumu kokteilis ar burkānu sulu
1 porcijām: 1 kg burkānu, 100 g augļu saldējuma.
Burkānus notīra, sagriež gabaliņos un izspiež sulu. Sulu ielej miskerī, pieliek mazos gabaliņos sadalītu saldējumu un labi sakuļ. Dzērienu tūlīt pasniedz.

Gurķu, ķirbju un kāpostu sulas kokteiļi

Ķirbju sula satur saharozi, veselīgas pektīna vielas, kālija, magnija, kalcija sāli, dzelzi, varu un kobaltu. Tajā ir daudz C un B vitamīnu, kā arī beta – karotīns. Ķirbju sula uzlabo kuņģa – zarna trakta darbību, veicina žults izdalīšanos. To rekomendē cilvēkiem ar sirds un asinsvadu saslimšanu. Bezmiega gadījumos tiek rekomendēts uz nakti iedzert vienu glāzīti ķirbju sulas ar medu, ja nierēs vai urīnpūslī ir akmeņi – tad 10 dienas jādzer 1/4 glāzes ķirbju sulas, trīs reizes dienā.

Kāpostu sula satur ogļhidrātus, vitamīnu С,  folijskābi un aminoskābes. Kāpostu sulā ir atrasts viens īpašais pretčūlas vitamīns – U. Ar siltu, svaigi spiestu kāpostu sulu tiek rekomendēts skalot muti – stomatīta un smaganu iekaisuma gadījumos. Turklāt kāpostu sula bremzē ogļhidrātu pārvēršanu taukos, tāpēc ir ļoti veselīga aptaukošanos gadījumos. To var dzert 30 minūtes pirms ēšanas un starp ēdienreizēm dažas reizes dienā.

Gurķi satur līdz 97% ūdens, tie ir vērtīgi kālija, kalcija un joda avots. Gurķos esošās vielas attīra zarnu traktu, iznīcinot tajā baktērijas un slimību ierosinātājus. Šo procesu veicina augstais ūdens saturs gurķos, kurā ir bioloģiski aktīvas vielas organismam uzņemamā veidā. Gurķi ir teicams urīndzenošs līdzeklis, to sula normalizē asinsspiedienu, stiprina nervu sistēmu, uzlabo ēstgribu, stiprina asinsvadus. Lielā joda koncentrācija gurķu sulā mazina aterosklerozi un uzlabo atmiņu.

Ķirbju-ābolu deserta dzēriens
1 porcijai: 1/3 glāzes ķirbju sulas, 2/3 glāzes ābolu sulas, cukurs.
Ķirbju sulai pielej ābolu sulu, pieber cukuru un izmaisa. Pasniedz atdzesētu.

Gurķu kokteilis
4 porcijām: 3 glāzes svaigu gurķu sulas, 3 ēdamkarotes citrona sulas, 3 ēdamkarotes medus, 4 – 8 kubiņi ledus.
Mikserī ieliek medu, ielej svaigu gurķu sulu, citrona sulu un sakuļ. Pasniedzot pieliek ledu.

Vitamīnu dzēriens ar kāpostu sulu
1 porcijai: 1/4 glāzes svaigu kāpostu sulas, 2 ēdamkarotes burkānu sulas, 2 ēdamkarotes ābolu sulas, cukurs pēc garšas.
Svaigo kāpostu sulai pielej burkānu un ābolu sulas, pieber cukuru un izmaisa. Pasniedz atdzesētu.

Dalīties.

Atstāt Ziņu