Vārda dienu svin: Leonīds, Leonīda

Skābenes – ar dzelzi bagātās lapiņas

Pinterest LinkedIn Tumblr +

amēr siltumnīcās reti kur jau ir redīsi un salātlapas, dārza dobēs jau spīd zaļie skābeņu lapiņu čemuriņi (ja dobītes jau laikus apsegtas ar plēvi). Skābenes- tās ir viens no pirmajiem vitamīnu bagātajiem zaļumiem.

Bagātīgs dzelzs avots
Skābenes ir bagātīgs augs, sevišķi daudz skābenēs ir mums  tik nepieciešamā dzelzs, kā arī C vitamīns.
Skābenes iesaka lietot īpaši tad, ja mocies ar mazasinību vai ir asinsvadu un sirds saslimšanas. Skābenes ne vien uzlabo mūsu asins sastāvu, bet jūtami ierosina visu dziedzeru sadarbību, kā dēļ tās nodēvētas pat par labu pretvēža līdzekli. Skābenes iesaka arī pret pūšanās un rūgšanas procesiem zarnās, pie cukura diabēta un aknu slimībām, pie hroniskiem vēdera aizcietējumiem.
Ja regulāri diendienā tiks baudītas skābenes, tad vājš organisms redzami atspirgs jau pēc 2-3 nedēļām.
 
Pareiza skābeņu gatavošana – nedrīkst vārīt!
Ieteicams lietot skābeņu jaunās lapiņas, nevis pāraugušās. Skābenes nedrīkst vārīt, jo tad no tām izdalās skābeņskābe neorganiskā veidā. Tādēļ gatavojot skābeņu zupu, sagrieztas skābeņu lapiņas pievieno zupai tikai tad, kad kartupeļi un pārējie dārzeņi jau ir mīksti un katls nocelts no uguns. Skābeņu zupu nav ieteicams uzglabāt un sildīt, var saindēties.
Svaigas skābenes, īpaši jaunās lapiņas ir lieliska sastāvdaļa svaigo zaļumu salātos. Tās salātiem piešķir patīkamu, svaigu skābenumu.

Padoms: Kā sābenes sagatavot ziemai
Ja jau skābenes nedrīkst vārīt, tad kā lai tās sagatavo ziemai?
Tās esot jāžāvē. Skābeņu lapas saver uz diega un pakar ēnainā vietā, kur netiek klāt ne saule, ne vējš. Kad tās sažuvušas, lapas saliek sausā traukā un tur istabas temperatūrā.

Līdzīgi kā citus zaļumus un ogas, arī skābenes var sasaldēt. Kā rīkoties, aprakstīts šeit.

Trīs idejas, ko pagatavot no skābenēm!

Pavasarīgi un spēcinoši redīsu, pieneņu un skābeņu salāti >> Skābeņu zupa ar kartupeļiem un grūbām >> Kūka ar ābolu-skābeņu pildījumu >>

 

Nepiemirsti par zaķskābenēm!
Dodoties uz mežu, neaizmirsti, ka tur aug gardās un veselīgās zaķskābenes jeb zaķkāposti.
Zaķkāpostus -gan lapiņas, gan ziediņus- droši var likt klāt salātos un zupās.

Ierosme zaķkāpostu salātiem: Saplucina zaķkāpostus, pievieno pāris salātlapas, nedaudz dilles un sagrieztus lokus, visu sajauc kopā ar kefīru un krējumu.

 

Rakstā izmantoti materiāli no dziednieces Ilzes Jansones grāmatas “Veselība visu gadu!”

Dalīties.

Atstāt Ziņu