Vārda dienu svin: Modris, Matīss, Mariss

Redīsu laiks. Ēdam pilnām mutēm!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

avasaris ir īstais redīsu laiks. Kamēr citi dārzeņi vēl dobēs tikai iesēti un pamazām aug, redīsi mūs priecē jau salīdzinoši agri. Šis laiks jāizmanto un redīsi jāēd pilnām mutēm. Noskaidrosim, kādēļ tie ir tik vērtīgi!

Redīsu dzimtene ir Vidusjūras piekraste, tie bija pazīstami jau senajiem ēģiptiešiem un romiešiem, kas tos lietoja arī kā zāles pret klepu.

Uzturā izmanto tikai nepāraugušus redīsus, kamēr tie mīksti, jo koksnaini redīsi ir grūti sagremojami. Un lapiņas nemet ārā, īpaši jauno redīsu lapiņas – var ēst gan redīsu saknes, gan lapiņas, kas neatpaliek vērtības ziņā.

Redīsus bieži salīdzina ar rutkiem, jo to garša ir asa, līdzīga rutkiem. Arī uzturvērtības ziņā redīsi līdzinās rutkiem.

Redīsos ir C vitamīns, B grupas vitamīni, kalcijs, magnijs, dzelzs un citas vērtīgas vielas. Turklāt redīsi ir ļoti diētisks produkts -100 gramos redīsu ir tikai 16 kalorijas, aptuveni 3 grami ogļhidrātu un 1 grams olbaltumvielu.

Redīsi ļoti ieteicami cilvēkiem, kuriem ir tendence uz mazasinību, kas cieš no aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimībām. Redīsi ir īpaši ieteicami tādēļ, ka redīsi aktivizē kuņģa sulas izdalīšanos, kas savukārt uzlabo gremošanas procesus. Šķiedrvielas, kas atrodas redīsos, izvada no organisma lieko holesterīnu.

Regulāri iekļaujot ēdienkartē redīsus, tie palīdzēs uzlabot pašsajūtu, tādēļ īpaši daudz šie vērtīgie dārzeņi jāēd tiem, kas ātri nogurst, jūtas nomākti.


Iedvesmai: dažas idejas, kā ēst redīsus

Redīsu – zaļumu aukstā zupa
Nepieciešams:

0,5 litra rūgušpiena
Kārtīga sauja virzas, balandas un jauno pieneņu lapiņu (var arī aizvietot ar citiem zaļumiem- salātiem, rukolu utt.)
Redīsu bunte
Saišķītis diļļu un pētersīļu
2 daiviņas ķiploka
Ēdamkarote labas olīveļļas
Sāls un pipari

Pagatavošana:
Redīsu sagriež ripiņās vai pusripiņās, zaļumus un ķiplokus sasmalcina. Tad visām sagrieztajām sastāvdaļām pievieno eļļu un, visu laiku maisot, pielej rūgušpienu, beigās iekaisa sāli un piparus. Zupai ļauj nedaudz ievilkties, lai visas garšas savelkas. Var svaigumam pievienot arī nedaudz gurķi. Pasniedzot rotā ar zaļumiem.

Redīsu- ziedkāpostu salāti
Nepieciešams:
250 g redīsu
400 g ziedkāpostu
50 g augu eļļas
1 citrona sula
4 ēdamkarotes sasmalcinātu loku
Sāls
Cukurs pēc garšas

Pagatavošana:
Ziedkāpostus novāra un sadala ziedkopas, pievieno ripiņās sagrieztus redīsus, sasmalcinātus lokus, apslaka ar citrona sulu, sāli, cukuru un augu eļļu. Visas sastāvdaļas samaisa.

Redīsu lapu salāti ar redīsiem
Redīsus sagriež ripiņās, pievieno sīki sagrieztas redīsu lapas, lokus, dilles, kefīru un krējumu.

 

Redīsu salāti ar svaigajiem gurķiem
Nepieciešams:

200 g redīsu ar visām lapām
loki
dilles
4 ēdamkarotes krējuma

Pagatavošana:
Redīsus sagriež plānās ripiņās, pievieno plānās ripiņās sagrieztus svaigus gurķus, sīki sagrieztus sīpolus, dilles, lokus un visu sajauc ar eļļu vai krējumu.

Redīsu salāti ar olu un biezpienu
Nepieciešams:
10 redīsi
100 g biezpiena
1 ola
zaļumi
4 ēdamkarotes krējuma

Pagatavošana:
Redīsus sagriež plānās ripiņās, pievieno sasmalcinātas vārītas olas, biezpienu, zaļumus un krējumu, visu samaisa.

Redīsu brokastu maizītes
Nepieciešams:
Graudu maizes šķēles
Biezpiens
Skābais krējums
Redīsi
Salāti
Loki
(Sastāvdaļu daudzums atkarīgs no maizīšu daudzuma)

Pagatavošana:
Biezpienu sajauc ar krējumu un sagrieztiem lociņiem. Uz maizes šķēles kārto salātlapu, uz tās biezpienu un pa virsu tam redīsa ripiņas. Gardas, vasarīgi svaigas un košas brokastu maizītes!

 

Rakstā izmantoti materiāli no grāmatas S.Amata, R.Bērziņa-Bērzīte “Aizslēposim pēc avotkresēm”, dziednieces I.Jansones grāmatas “Veselība visu gadu!” un LA tematiskās avīzes “Dārzeņi veselībai”, liis.lv

Dalīties.

3 komentāru

  1. Kā mani fascinē, ka var ieteikt tik mākslīgi audzētu (izdzīvtu) nedabīgu pārtiku. Visi šie agrie mēsli ir ir pilni ar ķīmju jo neviens normāls augs nav spējīgs dabīgi izaugt tik agri. Uz priekšu bendēt savu veselīgu. Gastrlogi, alergologi tik gaida..

Atstāt Ziņu