Vārda dienu svin: Brencis, Audris, Inuta

Kāpēc EKO produkti ir dārgāki?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

alda daudzi mīti par to, kādi un kas ir eko jeb bio produkti. Galvenā to kopīgā iezīme ir tā, ka tie ir daudz veselīgāki, jo ražošanas procesā tiek izmantoti tikai bioloģiski iegūti produkti, tātad netiek izmantotas ķimikālijas vai pesticīdi, ko pierāda īpaši sertifikāti un ļoti skrupuloza gan saimniecību, gan uzņēmumu uzraudzība. Taču ir vēl kāda kopīga īpašība – šie pārtikas produkti ir dārgāki, tādēļ rodas jautājums, kas tam ir par pamatu?

A/S „Tukuma Piens”, kas vienīgais Latvijā ražo ekoloģiskos piena produktus lielos apjomos un kura produkciju iespējams iegādāties gandrīz visos lielveikalos, tehnoloģe Sandra Firleja pauž, ka tieši izejvielas ir tās, kas sadārdzina gala preci. Lai zemnieks iegūtu sertifikātu, ka tam pieder bioloģiskā saimniecība, ir nepieciešams ļoti ilgs laiks – vismaz trīs gadi. Šis pārejas posms tiek ļoti strikti uzraudzīts, lai atbildīgās iestādes varētu pārliecināties, ka patiešām saimniekošanas procesā netiek izmantotas nekādas ķimikālijas, ka zeme ir atguvusi savu dabiskumu un audzētie produkti saucami par bioloģiskiem.

Pēc tam, kad zemnieku saimniecība ir veikusi nepieciešamās darbības, tā savu izaudzēto produkciju vai arī iegūto pienu var realizēt ar īpašām priekšrocībām un saņemt papildu valsts atbalstu. Taču jāatceras, ka ikkatra auga un produkta iegūšana prasa daudz lielāku darbu, pacietību un jārēķinās ar to, ka galarezultāts nebūs apjomos tik iespaidīgs, kā tad, ja izmantotas papildu vielas, tostarp minerālvielas un pesticīdi. Šis ir pirmais posms, kas produktu sadārdzina.

Kad piens vai kāda cita izejviela nogādāta uzņēmumam, arī tam jāspēj nodrošināt pārstrādes procesa nošķiršana no citu produktu ražošanas. A/S „Tukuma Piens” tehnoloģe Sandra Firleja stāsta, ka bioloģiskais piens rūpnīcā nonāk īpaši marķētās cisternās pirms pārējā piena savākšanas. Pēc tam tas tiek novirzīts produktu ražošanai pilnīgi tīrās iekārtās, kur nav iespējama nekāda saskare ar pārējiem produktiem. Katra fasēšanas iekārta tiek īpaši sagatavota, lai varētu izpildīt Valsts SIA “Sertifikācijas un testēšanas centra” noteiktās prasības un nodrošināt ekoloģisko produktu kvalitāti un atbilstību.

Tehnoloģe stāsta, ka katras sastāvdaļas ražotājs, kas tiek pievienota, piemēram, jogurtam, ir veicis nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu sertifikātus, izsekojamību un kvalitāti. Lai to ievērotu, izejvielas maksā dārgāk vidēji no 15 līdz 20%. Sasummējot visus izdevumus, rodas gala cena, kas arī ir iemesls tam, kāpēc par eko un bio produktiem patērētājiem nākas šķirties no lielākas naudas.

Taču jāatceras, ka ekoloģiskā pārtika ir daudz labāka veselībai, jo, lai arī zinātnieki pilnībā nav pierādījuši to, cik lielu postu veselībai nodara ķimikāliju un pesticīdu lietošana, daudz nekaitīgāk ir ēst drošu produktu, kas audzis un tapis saskaņā ar dabu. 

Dalīties.

1 komentārs

Atstāt Ziņu