Vārda dienu svin: Beāte, Beatrise

Izpēti, ko tu patiesībā liec uz sejas!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Krēmiņš ar medu, šampūns ar augļu ekstraktiem – cik forši, dabiski un nekaitīgi izklausās, vai ne? Jāatzīst jau ir, ka bieži vien uzķeramies uz košajām bildēm un kārdinošajiem tekstiem, ar ko apdrukāti kosmētikas produktu iepakojumi. Taču, cik bieži palūkojamies uz produkta „sejas otro pusi” – sīkiem burtiem nodrukāto sastāvdaļu sarakstu? Tieši tur arī slēpjas atbilde uz jautājumu – ko mēs smērējam uz sejas un ar ko mazgājam matus?
Tev nav jākļūst par ķīmijas eksperti, lai izprastu, kas katrā tūbiņā ir iekšā, tomēr lai pasargātu savu veselību un skaistumu, vērts atcerēties dažas vielas, no kurām ieteicams izvairīties, iegādājoties kosmētiku.

Kaitīgās vielas, kas atrodamas kosmētikā:

Alpha-hydroxy acids (AHA)
Sastopama ādas kopšanas produktos, augsta AHA koncentrācija bieži atrodama skrubjos. No šī vielas ieteicams izvairīties, jo tā var ādu padarīt ļoti jūtīgu, īpaši pret saules stariem. 

Bronopol   
Bronopols ir ķīmiska viela, ko bieži izmanto kosmētikas produktos kā konservantu un antiseptiķi. Šī viela kaitīga ne vien tavam organismam (kairina ādu un ja tiek lietots iekšķīgi, var sagraut aknas), tā arī piesārņo apkārtējo vidi – īpaši toksisks bronopols ir jūras ekosistēmai.

Chlorobutanol
Izplatīta ķīmiskā viela, ko lieto kosmētiskos un farmaceitiskos produktos kā konservatīvu. To izgatavo no hloroforma un acetona molekulām! Ilgstoša šīs vielas lietošana var izraisīt ādas un saistaudu kairinājumu.

Dibutyl phthalate (DBP)
Reiz šī viela tika plaši lietota teju visu nagu laku sastāvā, taču pēc pārliecinošiem pētījumiem par tās kaitīgo ietekmi uz veselību, Eiropas Savienības direktīvās tika iestrādāts aizliegums to izmantot kosmētikas industrijā. Tomēr ir kosmētikas zīmoli Amerikā, kas to turpina izmantot, tādēļ rūpīgi jāpēta arī nagu laku sastāvdaļas!

Ethoxylated surfactants
Šīs vielas izmanto, lai ziepes, šampūni, dušas želejas skaisti putotu. Taču, par spīti lielajām putām, kosmētikas produkts, kas satur šādu vielu var kairināt ādu, turklāt, ja tiek lietots regulāri – pat ādas ekzēmu!

Formaldehyde
Formaldehīdu dažas kosmētikas kompānijas izmanto kā konservantu, īpaši plaši to izmantoja nagu lakās. Taču Eiropas Savienības direktīvās arī par šo vielu tika iestrādāts aizliegums – kosmētikas produktos formaldehīda koncentrācija nedrīkst būt vairāk kā 0,2 procenti. Ieelpojot šo vielu, tā var izraisīt elpošanas traucējumus un pat izsaukt astmas lēkmes.

Glycerin
Plaši tiek izmantots ādas kopšanas nozarē it kā pateicoties tā mitrinošajām īpašībām, taču patiesībā glicerīna iedarbībai ir gluži pretējs efekts – tas „izvelk” mitrumu no ādas apkašējiem slāņiem uz augšējiem, proti, tas burtiski izžāvē ādu no iekšpuses. Tādēļ šķiet, ka āda visu laiku ir sausa, un krēms jāsmērē atkal un atkal, lai it kā saglabātu mitrinātas ādas sajūtu.

Hydroquinone
Šo vielu produktos lieto ar mērķi, lai tā samazinātu ādas plankumus, „izbalinātu” vecuma un saules radītos pleķus un lai āda kļūtu gaišāka. Taču šī viela ir toksiska. Uzmanies, ja redzi to kāda kosmētikas produkta sastāvā, vismaz Eiropas Savienības tirgū tā ir aizliegta.

Isopropyl alcohol
Šo vielu pārsvarā pievieno ķermeņa krēmiem, pēcskūšanās losjoniem un smaržām, taču tā atstāj negatīvu ietekmi uz tavu ādu – grauj tavas ādas dabisko PH līmeni un taukskābes, kas ir primārais tavas ādas aizsargmehānisms pret vīrusiem, baktērijām un infekcijām.

Kajoic acid
Lai gan šo vielu iegūst no noteikta tipa sēnēm un fermentētiem rīsiem, un līdz ar to pasniedz kā „dabisku” alternatīvu ādas balināšanas produktos, tā tomēr ir ar „zemūdens akmeņiem”. Šī viela palielina ādas jutīgumu, var izraisīt dermatītu.

Lead
Šo vielu bieži var sastapt lūpukrāsu sastāvdaļu aprakstos. Problēmas, kuras saista ar šo vielu ir, ka tā ir toksiska – saindē orgānus un saistaudus. Īpaši šīs bažas paspilgtinās attiecībā uz lūpukrāsu lietošanu, jo laizot, kožot lūpās, šī viela nonāk mūsu organismā lielākā koncentrācijā.

Mineral oil
Minerāleļļas – izklausās tik dabiski un nevainīgi. Taču…šai vielai ir savas melnās puses. Turklāt to neizmanto tikai kosmētikas industrijā, to lieto arī smago metālu industrijā. Šīs eļļas lietošana uz ādas var traucēt skābekļa piegādi ādai, kā rezultātā āda ātri kļūst sausa. Visvairāk zaļās dzīves pārstāvji uztraucas par šīs vielas plašo izmantojumu bērnu eļļiņās.

Paraben
Parabēni tiek plaši izmantoti kosmētikas produktos, pateicoties to antibakteriālo un antimikrobu īpašību dēļ. Tomēr tie dziļi iekļūst ādā un atstāj negatīvu ietekmi un ķermeņa hormoniem, spējot pat izraisīt endokrīno funkciju traucējumus. Lielākais risks, lietojot parabēnu saturošus produktus, ir tad, ja tos lieto regulāri un ilgi (tai skaitā regulāri smērējot losjonus, krēmus, kas satur parabēnus).

Resorcinol (citreiz- dihydroxybenzene)
Kancerogēna viela, kas atrodama plašā produktu klāstā, ieskaitot šampūnos, piņņu ārstēšanas līdzekļos, tonikos un skūšanās līdzekļos utt. Šai vielai var būt toksiski blakus efekti, kas var sagraut aknu darbību. Turklāt tā ir ļoti kairinoša mūsu ādai, un pats trakākais- tā ir ļoti toksiska tieši jūras ekosistēmai, kur tā no nāk pēc tam, kad mēs to noskalojam zem ūdens krāna.

Sodium lauryl sulphate (SLS)
Tā ir ķīmiska viela, kas bieži sastopama šampūnos, matu kondicionieros, zobu pastās un ķermeņa mazgāšanas līdzekļos – proti, produktos, no kuriem sagaidi, ka tie smuki „uzputos”. Taču SLS ir ādu sausinoša iedarbība – tas var izraisīt galvas ādas problēmas (blaugznas, ādas zvīņošanos), padarīt ādu sausu un raupju. Kādēļ tad šo vielu lieto kosmētikas produktos? Jo tā ir lēta papildviela, kas nodrošina tās pašas lielās šampūnu putas, par kurām priecājamies.

Urea
Jā, šī viela ir sastopama urīnā, un to izmanto ne tikai kosmētikas industrija, bet arī agrokultūrā. Šī viela tiek plaši lietota kosmētikas produktos kā konservants, visvairāk to atradīsiet depilācijas krēmos. Lai gan šīs vielas koncentrācija kosmētikas produktos nav tik liela, lai radītu problēmas, tomēr bažas ir par to, ka tā maina ādas struktūru, ļaujot citām kaitīgām vielām vieglāk iekļūt mūsu organismā.

VP-Methacrylamide
Viela, ko izmanto matu putās un želejās. Viena pati šī viela nav tik kaitīga, taču tā pārsvarā tiek kombinēta ar toksīniem, kancerogēniem un citām veselību apdraudošām vielām, tāpēc n otās labāk izvairīties. Šo vielu joprojām lieto ASV, Eiropas Savienībā tā ir aizliegta.

White petrolatum
Šī viela tiek izmantota kosmētikas produktos, bet uzminiet, no kā tā tiek iegūta? No jēlnaftas! Un lai gan tai ir laboratorijās pierādītas aizsargīpašības, tomēr ir arī daudz bažu par šīs vielas kaitīgumu, proti, tā esot kancerogēna (aizdomas saistītas tieši par krūts vēža ierosināšanu).

Yohimbine
A naturally occurring substance found in Yohimbe and snakeroot, Šo vielu lieto lielākoties dažādos diētiskos produktos un pretcelulīta krēmos. Bieži to pārdod dabisku diētisku tablešu formā, taču aizmirstot pastāstīt par tā negatīvajām blaknēm – šīs vielas lietošana izraisa nemieru, nelabumu, bezmiegu, bet lielās devās – lēkmes un pat nieru mazspēju.

Zinc acetate
Ķīmiska viela, ko plaši izmanto piņņu un pumpu ārstēšanas līdzekļos. Cinka acetāts ir ļoti līdzīgs cinka oksīdam (zinc oxide), ko izmanto saules krēmos, taču ne tuvu tik nekaitīgs kā otrs. Cinka acetātam ir negatīva ietekme uz organisma imūnsistēmu, tas var izraisīt astmas lēkmes un radīt citas plaušu problēmas.

Avots: The Ecologist

Dalīties.

Atstāt Ziņu