Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

Tici vai ne- dzintaru var dzert arī tējā!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vai zināji, ka dzintaru var ne tikai kārt ap kaklu krellēs un spraust pie krūtīm kā brošu, to var lietot arī iekšķīgi? Un šim nolūkam tas nav ne jāsūkā, ne jāgrauž. No dzintara var pagatavot veselīgu tēju.

Jāatzīst, arī es pirmo reizi par to dzirdēju tikai pagājušajā nedēļā, kad devos uz savas ādas izmēģināt dzintara masāžu. Salonā tiku pacienāta ar dzintara tēju. Brīnījos, garšoju un izvaicāju par tēju Dzintara Dziednīcas saimnieku Vilni Brilu. Sasmēlusies informāciju, nu varu par dzintara tēju pastāstīt ko vairāk arī jums.  

Kas tad ir dzintara tēja un kāpēc tik vērtīga?
Pirmkārt, uz īpašu garšu neceriet. Dzintara tēja garšos kā ūdens. Taču, ja dzintars ūdenī tiks ilgi sildīts, var parādīties smalka garšas nianse – kaut kas nedaudz pēc priežu sveķiem.

Dzintara tēju var pagatavot no maziem, neapstrādātiem Baltijas dzintara gabaliņiem, ko var salasīt tepat jūras krastā pēc vētrām.  

Applaucēti ar verdošu ūdeni dzintara gabaliņi kļūst mīksti un nedaudz uzbriest. Pamazām ūdenī izšķīst dzintara garozā esošā dzintarskābe, kā arī izdalās dzintara eļļa. Šīs vielas arī padara dzintara tēju tik vērtīgu veselībai.

Dzintarskābe mūsu organismā veic virkni labu lietu – stiprina imunitāti, regulē organisma šūnu vielmaiņu, attīra un atjauno orgānu darbību. Vēl viena laba dzintarskābes īpašība ir, ka tā  strukturē un mīkstina ūdeni, padarot to organismam vieglāk uzņemamu. Starp citu, ikdienā dzintarskābi mēs uzņemam arī ar pārtikas produktiem, visbagātīgāk to satur upenes un smiltsērkšķi.

Savukārt dzintara eļļa ir dabīgs, antiseptisks, imunitātes un enerģijas stimulēšanas līdzeklis.

Dzintara tējas pagatavošana
Vajadzīgo dzintara daudzumu rēķini pēc šādas formulas- vienas tējas krūzes pagatavošanai nepieciešamas aptuveni 2-3 tējkarotes smalka dzintara.
Tējas pagatavošana nav sarežģīta: ieber dzintaru krūzē un aplej ar verdošu ūdeni. Tad pusstundu tas jātur uz lēnas uguns, neļaujot traukam atdzist.
Un tēja gatava- vari baudīt gan karstu, gan atdzesētu. Turklāt šo dzintara tēju var izmantot zāļu tēju apliešanai. Tas pastiprinās zāļu tēju iedarbības efektu.

Šo pašu dzintaru var izmantot atkārtoti 15-20 reizes, katru reizi tas būt tikpat vērtīgs.  Tikai pēc tam gan dzintars jāizņem no trauka, jāļauj tam nožūt un vienu dienu jāpatur saulē vai dienas gaismā, lai tas enerģētiski sakārtojas un uzlādējas. Pēc tam dzintaru atkal var lietot. Šādi dzintaru var izmantot 5-6 reizes.

Un pats labākais – tējai der arī pašu pie jūras salasītie dzintari. Tikai tev jābūt pārliecinātai, ka pludmalē savāktās ‘saules drupatiņas’ tiešām ir dzintars, nevis, piemēram, fosfors.

Mazos dzintara gabaliņus var arī iegādāties. Piemēram, Dzintara Dziednīcā, kurā baudīju dzintara tēju, 50 gramu iepakojuma cena bija 5Ls.

Gaidām rudens vētras un braucam uz jūrmalu lasīt dzintaru tējai!

Dalīties.

Atstāt Ziņu