Vārda dienu svin: Gundars, Kurts, Knuts

Diedzējumi – enerģija uz palodzes

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šobrīd diedzējumi ir īpaši aktuāli, jo jāatgūst ziemas nomāktais mundrums. Diedzēti graudi un sēklas ir īstas vitamīnu un enerģijas bumbas, kas palīdzēs atmodināt spēku arī tevī. Diedzē un ēd vesela!

Kas diedzējumos ir vērtīgs?
Graudus un sēklas var diedzēt visa gada garumā, tomēr ziemas beigās un agrā pavasarī tas īpaši aktuāli ir to enerģētiskā sastāva dēļ.

Diedzējumi ir koncentrēts vitamīnu, minerālvielu, mikroelementu, aminoskābju, enzīmu, hlorofila un šķiedrvielu avots. Tie ir arī diētiski, satur maz kaloriju. Šajā laikā organisms parasti signalizē, ka vēlas svaigu un vitamīniem bagātu uzturu. Diedzētie graudi satur A, B grupas vitamīnus (B1, B2, B6, B12), C, D, E, K, dzelzi, mangānu, fosforu, cinku, kalciju, kāliju, magniju.

Kādā veidā diedzējumi palīdz?

Regulāri lietojot pavasarī palīdz atgūt enerģiju;

Uzlabo gremošanas trakta darbību (lai gan nepareiza, pārspīlēta ēšana var izraisīt arī šīs sistēmas traucējumus);

Paaugstina imunitāti;

Palēnina organisma novecošanu;

Veicina organisma attīrīšanos, uzlabo vielmaiņu;

Stiprina sirds un asinsvadu sistēmu;

Stabilizē nervu sistēmu, jo satur B grupas vitamīnus;

Labvēlīgi iedarbojas uz matu, ādas, nagu un kaulu locītavu veselību un izskatu;

Sastāvā esošie antioksidanti pasargā no brīvo radikāļu ietekmes uz organismu.

Ko var diedzēt?
Diedzēšanai var izmantot dažādus graudus (kviešus, auzas, rudzus, miežus), pākšaugus (zirņus, Ķīnas pupiņas, lēcas), linsēklas, lucernas, rutku, redīsu, biešu, kāpostu, sinepju, kressalātu, saulespuķu sēklas u.c.

Tās iegādājoties, uzmanies, lai tās nebūtu kodinātas vai kā citādi ķīmiski asptrādātas. Atkarībā no sēklām tās dīgst no divām līdz septiņām dienām.

Sēklu veikalos, kā arī lielveikalu un celtniecības preču veikalu tirdzniecības stendos var iegādāties sēklas, kas speciāli paredzētas diedzēšanai. Graudus vislabāk pirkt no zemniekiem, kas savās saimniecībās izmanto bioloģiskās lauksaimniecības metodes. Lētāk ir mājās pašiem diedzēt graudus, nekā pirkt lielveikalā kastītes ar diedzējumiem. Uzturā visvērtīgākie ir diedzējumi ar 0,5-2 cm gariem asniem.

Kā diedzēt?
Var izmantot tīru stikla trauku. Tajā plānā kārtiņā liek nomazgātus un izmērcētus graudus (sēklas), pievieno ūdeni un visu pārsedz ar salveti vai vairakkārt salocītu marli. Tur apmēram 20-23 grādu temperatūrā, taču ne tiešos saules staros. Sēklu uzbriešanai ir nepieciešams atšķirīgs ūdens daudzums,piemēram, sīpolu sēklām nepieciešams 70%, bet pākšaugu sēklām- pat 110% no sauso sēklu masas, tādēļ rūpīgi lasi norādes uz iepakojumiem.

Dīgšanas laikā būtiski ir atcerēties sēkliņas kārtīgi skalot. Sēklas jāskalo divas reizes dienā (no rītiem un vakaros) ar ūdeni, kas ir istabas temperatūrā. Ja aizmirsīsies tās skalot, sēklas sāks pūt. Ja sēkliņas netiks maisītas- vēdinātas, diedzējumā paaugstināsies ogļskābās gāzes daudzums un dīgšana apstāsies.

Aptuveni divas dienas diedzējumus var uzglabāt ledusskapī, jo aukstums aptur dīgšanas procesu, un asniņi nepāraug. Ilgāk uzglabājot rodas rūgta piegarša.

Kressalātus iesaka diedzēt šādā veidā: uz šķīvja uzliek marlīti, samitrina un uzber izmērcētas sēklas. Pirmās dienas tur tumsā, pēc tam novieto uz palodzes. Apmēram pēc nedēļas dīgstus var lietot uzturā. Ja tie izstiepjas garāki par 4 – 5 centimetriem, kļūst sīvi kā rutki.

Receptes: kā ēst diedzējumus
Izdiedzētos graudus un sēklas var izmantot gan dažādu veselīgu salātu pagatavošanai, ēdienu dekorēšanai, gan dažādām zupām, kā piedevu piena produktiem – kefīram, biezpienam, dažādām sviestmaizēm. Rudzu graudus iesaka izmantot kā piedevu lapu, dārzeņu, pupiņu un citiem salātiem. Ar tiem var papildināt šķīvī ielietu zupu, pārkaisīt gaļas un zivju ēdieniem. Kressalātu lapiņas tradicionāli liek uz sviestmaizēm, gatavo salātus un kā piedevu lieto pie citiem dārzeņu salātiem, dārzeņu zupām, mērcēm, zivju, gaļas un olu ēdieniem, pievieno biezpienam. No miežu graudu dīgstiem iesaka spiest sulu un lietot kā uztura bagātinātāju. Ja nepieņemama tās rūgtenā garša, to var sajaukt ar burkānu vai citu sulu. 

Brokastu maize ar diedzētiem graudiem
Nepieciešams: 2-3 šķēles pilngraudu rupjmaizes, 2 cieti vārītas olas, sviests, 2-3 šķēles mazsālīta laša, diedzēti graudi.
Pagatavošana: Maizes šķēlītes pārsmērē ar sviestu, virsū liec ripiņās sagrieztu olu un laša šķēlīti. Pārkaisi ar diedzētiem zaļumiem.

Zupa ar dīgstiem
Nelielā ūdens daudzumā vāra dažādus dārzeņus (kartupeļus, burkānus, sīpolus, puķkāpostus u.c.) Kad tie mīksti, sablenderē kopā ar garšvielām un nedaudz kausētā siera vai krējuma. Iegūtajai biezzupai pārkaisa dīgstus.  

Veselības salāti
Rupji sarīvē svaigus burkānus, pievieno medu, citrona un apelsīna sulu, nedaudz augu eļļu un diedzētos graudus.

Salāti ar diedzējumiem
Sagatavo salātus no Ķīnas kāposta, sīpola, gurķa un tomāta, pievieno klāt mērcīti (3 ēdk. eļļas, 1 ēdk. citronu sulas, sāls, pipariem, nedaudz cukura) un grauzdiņus. Salātiem pievieno kressalātu, sinepju vai redīsu diedzējumus.

Dīgstu saldumi
Diedzētus kviešu graudus sajaucot kopā ar sīkos gabaliņos sagrieztām aprikozēm, izmērcētām rozīnēm, plūmēm un samaltiem riekstiem. Šo veselīgo gardumu var lietot rūpnieciski ražoto saldumu vietā.

Augļi ar diedzētiem graudiem
Nepieciešams: 1 banāns, puscitrona sula,  2 ananasa šķēles, 1 mango, 1 kivi, 100g graudainā mājas siera, 1-2 ēd. k. medus, 2-3 ēd. k. diedzētu kviešu, 2 ēd. k. diedzētu saulespuķu sēkliņu, 1-2 ēd. k. lucernas dīgstu.
Pagatavošana: Nomizotu banānu sagriez mazos kubiņos un tūlīt apslaki ar citrona sulu. Ananasa šķēles sagriez kubiņos. Plāni nomizo kivi un mango (auglim izņem kauliņu). Abu augļu mīkstumus sagriez kubiņos. Bļodā samaisi sagatavotos augļus un mājas sieru. Pēc garšas saldini ar medu. Diedzētos graudus pārlasi, noskalo, labi nosusini. Pirms pasniegšanas augļu salātus pārkaisi ar diedzējumiem.

Dalīties.

12 komentārs

  1. Jūlija Liene R. on

    Man tā gribas diedzējumus uz brokastu maizītēm! BET – nevaru nekur atrast sēklas! Ne Rimi, ne Maxima, ne Supernetto nav. Citos veikalos neesmu bijusi, nav īsti laika skriet pa sēklu bodītēm meklēt 🙁

  2. Jūlija Liene R. on

    Tie ir interneta veikali? Cik liela bija piegādes maksa? Vienkārši būtu stulbi maksāt par piegādi vairāk nekā tās sēklas maksā, jo man jau tikai kādas 3-4 paciņas vajag 🙂

  3. Es pirku Latvijas ekoprodukts. Tas veikaliņš ir uz Biķernieku un Struktora ielas krustojuma gandrīz. Nu internetveikalā droši vien ir jāmaksā par piegādi. Bet nu Biotēka, piemēram, ir daudziev LV arī kā veikaliņš, manuprāt.

  4. Man jau ir zaļie dīgstiņi, tagad atliek izvēlēties kādu no receptēm. Sēklas iegādājos "K-Rauta" veikalā, izvēlējos redīsu un sinepju sēkliņas, bet tur bija vēl citi veidi.

  5. Līga Rozentāle on

    Es pat speciālas receptes netaisu, vienkārši beru visam klāt, kam vien varu. Uz maizītēm, salātos, zupas šķīvī, visur, visur. Katrai šķirnei gan ir sava garša. Sinepes un redīsu dīgsti būs tādi pikanti, tāpat kā kressalāti. Maigāki esot lucernas dīgsti, arī diedzēti graudi. Saulespuķu sēklu dīgsti garšojot pēc riekstiem.

  6. Ilze Lipska on

    Es sāku ar kressalātiem un saulespuķu sēklām. nu jau apēsti. tagad jādiedzē kaut kas cits. Ļoti gribu izmēģināt bietes.

  7. Var jau arī nopirkt. Rimčikā var nopirkt arī mazas diedzējumu kastītes ap 60- 70 santīmiem, garšīgi ir redīsu diedzējumi un arī graudu dīgsti.

Atstāt Ziņu