Vārda dienu svin: Eda, Hedviga, Helvijs

5 lietas, kas tev jāzina par krustnagliņām

Pinterest LinkedIn Tumblr +

as ir krustnagliņas? Mums tās ir vienkārši aromātiskas garšvielas, kas, safasētas paciņās, nopērkamas veikalos. Ne visi zina, ka tās ir mūžzaļa miršu dzimtas tropu koka izkaltēti ziedpumpuri. Šajos ziedpumpuros ir ļoti daudz ēteriskās eļļas – līdz pat 20%. Un maldīgi ir uzskatīt, ka krustnagliņas tiek plaši izmantotas tikai virtuvē – gan dzērienu (karstvīnu un punšu), gan ēdienu (marināžu, medījumu u.c.) pagatavošanā, bet arī medicīnā un parfimērijā.

Tātad 5 lietas, kas tev jāzina par krustnagliņām:

1. Krustnagliņas ēdienam vai dzērienam jāpievieno beigās, īsi pirms tas ir gatavs. Ja krustnagliņas pārāk ilgi tiek turētas karstā ūdenī, to aromāts izgaro un dzēriens vai ēdiens iegūst rūgtenu garšu.

2. Krustnagliņu vislabākās īpašības slēpjas ēteriskajās eļļā, kas ir to sastāvā. Tādēļ pievērs uzmanību krustnagliņu kvalitātei. Ja tās ir pārāk sausas, iespējams, tās ir izžuvušas. Pārbaudīt to vari pavisam vienkārši – iemet tās ūdenī. Ja krustnagliņas ir kvalitatīvas un bagātas ar ēterisko eļļu, tās peld vertikāli ar galviņu uz augšu. Ja izžuvušas – horizontāli.

3. Krustnagliņas tāpat kā citas garšvielas ieteicams uzglabāt hermētiski noslēgtā traukā, lai tās nezaudē savu aromātu. Ja tev mājās ir maltas krustnagliņas, tās jāizlieto dažu mēnešu laikā, jo maltas garšvielas ātrāk zaudē garšas un smaržas īpašības. Veselas krustnagliņas noslēgtā traukā var glabāt pat vairāk kā gadu.

4. Ja sāp zobs, pakošļā krustnagliņu. Tai piemīt antiseptiska un sāpes mazinoša iedarbība. Tā, protams, neatsvērs zobārsta apmeklējumu, bet var tūlītēji palīdzēt sāpju gadījumā. Turklāt krustnagliņas košļāšana atsvaidzina elpu.

5. Ja radušās problēmas ar vēderu, pagatavo krustnagliņu tēju! To pagatavo šādi: 1 tējkaroti krustnagliņu aplej ar karstu ūdeni un ļauj 10 minūtes ievilkties. Šāds uzlējums uzlabos gremošanas procesus, kā arī cīnīsies ar baktērijām.

 

Avots: raksta sagatavošanā izmantoti materiāli no grāmatas “Garšaugu rādītājs”/Nordik/2008

Dalīties.

Atstāt Ziņu