Vārda dienu svin: Amanda, Kaiva, Amanta

Dzīvot, lai ēstu vai ēst, lai dzīvotu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kā tu ēd? Vai ēdienu izbaudi vai norij? Vai apzināti izvēlies, ko un kad likt mutē vai arī dienas laikā tavā vēderā sakrīt iekšā viskautkas un nezinkas?
Turpinot eksperimentu “Tīrs un slaids dzīvesveids” šonedēļ eksperimenta dalībnieces un pārējās lasītājas aicinu padomāt un parunāt par to, KĀ mēs ēdam.
Arī Džeimss Daigens grāmatā “Tīrs un slaids dzīvesveids” uzsver:

“Tas, KĀ jūs ēdat, ir tikpat svarīgi, kā tas, KO jūs ēdat.”

“Jūs varat skrupulozi ievērot visus uztura un vingrojumu noteikumus, kas minēti šajā grāmatā, bet, ja izlaižat ēdienreizes, ēdat lielā steigā vai uztraukumā, jūs nekad nebūsiet tīrs un slaids. Labākais,ko varat darīt sava ķermeņa labā, ir iemācīties pareizi sakošļāt ēdienu. Košļāšana ir veselīgas ēšanas stūrakmens.”

Dž.Daigena ieteikumi, kā ēst bez stresa:
Katru kumosu sakošļājiet vismaz reizes divdesmit, pat trīsdesmit, ja vien spējat.
Nolieciet galda piederumus un starp katru kumosu dažas reizes ieelpojiet.
Nenorijiet ēdienu, kamēr tas nav kļuvis par ūdeņainu masu.
Ēdiet tikai tad,kad esiet atbrīvojies. Ja esat satraukts pirms ēšanas, uzgaidiet līdz jūtaties labāk.
Apstājieties, kad jūtaties paēdis,un nebaidieties atstāt uz šķīvja ēdienu. Jūs vienmēr varēsiet paēst arī vēlāk, kad jutīsiet izsalkumu.
Nejauciet stresu ar izsalkumu- ja esat satraucies, jums jānomierinās, nevis jāēd.
Noteikti dzeriet daudz negāzēta ūdens, kad esat satraucies.
Kamēr ēdat, neskatieties televīziju un nedariet neko citu. Koncentrējoties uz kaut ko citu, ir viegli pārēsties.

Kā TU ēd? Vai ēdienreizes pavadi mierīgā, nesteidzīgā atmosfērā? Vai arī kaut ko apēd, paralēli skatoties TV un nepievēršot nemaz uzmanību tam, ko un kā ēd? Vai dienas laikā neapzinoties nesalasi visādus niekus, kas iekrīt tavā vēderā – konfektīte, cepumiņš, maizīte un vēl viena maizīte, nemaz dienas beigās neapzinoties, kas un cik daudz ir apēsts?

Un te rodas jautājums- vai tas, KĀ mēs ēdam neatspoguļo arī to, KĀ mēs vispār dzīvojam? Vai esam ieslēguši savam organismam “automātisko” režīmu, vai ik dienu apzināti esam šeit un tagad – baudam, izdzīvojam un jūtam? Vai vienmēr kaut kur un nezinkur steidzamies?

Te varam turpināt diskutēt par toksisko pārtiku: kafiju, cukuru, pārstrādāto pārtiku, gāzētiem dzērieniem utt.

>>>




Dalīties.

Atstāt Ziņu