Vārda dienu svin: Māris, Mārica, Maigurs

Par sestdienas referendumu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Esmu uzaugusi mazpilsētā, un tur krievu valodu praktiski uz ielas nedzird. Iemācījos krievu valodu sarunvalodas līmenī tikai no TV. Bērns būdams, nevarēju saprast, kādēļ latviešu televīzijas kanālos tik daudz raidījumu un filmas rāda krieviski.

Uzsākot studijas gaitas Rīgā, piedzīvoju nelielu kultūršoku. Man tūdaļ tapa skaidrs – šeit dzīvojot un strādājot ir jāprot krievu valoda. Sarunvalodas līmenī protu, lasīt protu un visu, ko man saka, saprotu. Taču rakstīt krieviski un plūstoši apspriest sarežģītākus tematus krievu valodā, es nevaru.

Sižetos, ko rāda pa krievu TV kanāliem, stāsta, cik diskriminēti šeit darba tirgū ir krievu tautības cilvēki. Nu, nu! Man tam negribas ticēt. Varbūt pieļauju, ka krievu tautības cilvēkam grūti atrast darbu, ja viņš neprot latviski, bet tā nav nekāda diskriminācija, jo tieši tāda pat situācija Rīgā ir arī latviešiem, kas neprot krieviski. Mans brālis rudenī Rīgā meklēja darbu – visur, pat vienkāršākajos amatos prasa krievu valodas zināšanas, bet viņš- puisis no mazpilsētas- krieviski vispār neko nesaprot.

Manu vecāku paaudzē reti sastopams kāds, kas neprot krieviski, taču jauniešu vidū ir gluži cita situācija – jo jaunāki, jo mazāka daļa no viņiem prot krievu valodu. Tādēļ šāds ierosinājums atzīt krievu valodu kā otru oficiālu valsts valodu vispār ir absurds. Tikpat absurdi, ja latvieši šobrīd Īrijā prasītu kā oficiālu valsts valodu atzīt latviešu valodu.

Tādēļ es sestdien iešu uz referendumu un balsošu PRET krievu valodu kā otru valsts valodu. Taču tas nebūs balsojums pret krieviem, nedz arī pret krievu valodu kā tādu, es savu balsi došu PAR latviešu valodu kā vienīgo Latvijas valsts valodu.

Latvija ir vienīgā vieta uz zemes, kur mūsu valodai ir oficiāls statuss. Mūsu, kas runā latviešu mēlē, uz pasaules jau tā ir maz… Protams, varam cerēt, ka bērni, kas dzimst latviešiem ārzemēs, dzimto valodu iemācīsies un pratīs, bet viņi to nekad nemīlēs tā, kā šeit Latvijā dzimušie. (Maza piebilde- arī pašiem tad sava valoda ir jāciena un jākopj. Citādi dažbrīd nevar saprast, kas tā par valodu, kurā cilvēks runā- ar visiem vot, davai, vopšem, vatever, enīvei utt.)

Un gribu uzsvērt, ka balsošu tā, lai latviešu valoda paliktu kā vienīgā valsts valoda, bet tas nebūs balsojums pret krieviem. Esmu neapmierināta par naida kurināšanu, kas notiek medijos un internetā, arī politiķu vidū! Vai tiešām mēs esam tik aprobežoti, ka ļaujamies šādām provokācijām? Jo asāk un neadekvātāk mēs reaģējam, jo vairāk apvainojam arī tos krievu tautības cilvēkus, kas šeit ir dzimuši, uzauguši, dzīvo, strādā un maksā nodokļus. Viņi tāpat kā es, kas uzauga mazpilsētā un krievu valodu nedzirdēja, nav vainīgi, ka uzauga vidē, kur visi (tai skaitā paši latvieši!) ar viņiem runāja viņu dzimtajā krievu valodā. Ir jābeidz vienam otru vainot un apvainot. Kādēļ mēs vienkārši bez aizvainojumiem nevaram ar cieņas pilnu attieksmi paskaidrot, kādēļ mums ir tik būtiski, lai Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu? Nē, daudzi kā tādi izsalkuši suņi metas kaukt par senām pārestībām un rīdīt „okupantus” prom. Ja palasa tos komentārus ziņu portālos pie referenduma tēmām, vairs neatpazīstu, kurā valstī dzīvoju…Kaut kāds murgs…

Mana personīgā pieredze un saskarsme ar krievu tautības cilvēkiem ir ļoti pozitīva. Sarunājamies latviski, ar dažiem – pa pusei latviski, pa pusei krieviski, bet labi saprotamies un sadarbojamies, tādu dalīšanu “krievos un latviešos” es personīgi savā ikdienas dzīvē nejūtu. Mums šonedēļ bija nama iedzīvotāju sapulce, lielākā daļa no viņiem runā krieviski, atnācām mēs un, protams, ka ar mums visi runāja latviski. Katru nedēļu dodos uz ūdens aerobiku, lielākā daļa meiteņu grupiņā ir krieviski runājošas, tāpat kā trenerīte, taču nodarbība notiek latviski. Pārdevējas mazajā bodītē pie mājas, lai gan krievietes, ar mums runā latviski..un tādu piemēru ir vēl un vēl…

Es ceru, ka būsim pietiekami saprātīgi un neturpināsim kurināt to “uguni”, kam liesma, visticamāk, piešķilta apzinātas provokācijas nolūkos.

Dalīties.

2 komentāru

  1. Laura Jaseviča on

    Man arī ir bijušas īdzīgas situācijas par darbu, ka nepieņēma, jo nerunāju krieviski. Tāpēc esmu par katru vārdu šajā rakstā un iešu balsot PRET krievu valodu kā OTRU valsts valodu!

Atstāt Ziņu