Vārda dienu svin: Māris, Mārica, Maigurs

Aiz ziedu pušķiem ieraudzīt arī būtisko

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bērnībā 8.marts man bija diena, kad ar priecīgu satraukumu gaidījām mājās tēti. Viņš vienmēr mammai atveda narcišu pušķi, bet mums abām ar māsu uzdāvināja pa smaržīgai hiacintei. Tā bija diena, kad sajutos īpaša, un vēl tā vienmēr iezīmēja pavasara sākumu. Smaržoja ziedi un valdīja svētku gaisotne.

Tā īpašā sajūta aizvien ir saglabājusies. Šodien, 8.martā, man šķiet, ka pavasaris ir sācies – visapkārt ziedi, ziedi, ziedi…Skaisti!

Es novēlu šodien izbaudīt sajūtu, ka esi ĪPAŠA un tiec lutināta un mīlēta. Taču, saņemot ziedu pušķus, nepiemirsīsim arī par būtisko.

Starptautiskā Sieviešu diena ir atgādinājums tam, cik daudz sievietes pēdējo simts gadu laikā ir sasniegušas – iespēju doties uz vēlēšanām un pašām kandidēt, iespēju mācīties un iegūt izglītību, spēt pašām sevi nodrošināt, ir atvieglotas rūpes par bērniem, attīstoties tehnikai atslogoti mājas darbi u.c.. Tomēr tas ir arī atgādinājums tam, cik daudz vēl jāizdara.

Vardarbība, kas vērsta pret sievietēm…Jauno māmiņu grūtības darba tirgū…Vientuļo mammu problēmas… un daudzi citi sāpīgi jautājumi, tai skaitā zemāks atalgojuma līmenis.

Tieši tā – Eiropas Savienībā, arī Latvijā, joprojām ir ievērojama darba samaksas atšķirība sievietēm un vīriešiem. Sievietes nopelna vidēji par 17% mazāk kā vīrieši.*

Vai zināji, ka:

* Sievietēm jāstrādā 70 minūtes, lai nopelnītu to pašu, ko vīrieši nopelna 60 minūtēs?

* Sievietēm bija jāstrādā līdz 2.martam, lai nopelnītu to pašu, ko vīrieši nopelnīja 2011.gadā?

* Sievietes nopelna 86 eiro uz katriem 100 eiro, ko nopelna vīrieši?

Varbūt ir vērts šajā dienā ne vien gaidīt no kolēģiem vīriešiem tulpes un torti, bet uzaicināt viņus uz draudzīgu diskusiju un nākt klajā ar priekšlikumiem, kā uzlabot darba apstākļus. Īpaši, ja jūti un redzi, ka tavā darba vietā sievietēm ir mazāk iespēju izaugsmei, zemāks atalgojums utt.

Lai iedvesmojoša diena!

* Eiropas Parlaments: http://www.europarl.europa.eu/news/lv/

Dalīties.

1 komentārs

  1. Jūlija Liene R. on

    Vakar bija tik jauki redzēt vīriešus visāda vecuma- gan jaunus, gan vecākus ,rokās puķes un sejā tāds laimīgs smaids. Man šķiet, ka viņiem pašiem sagādā lielu gandarījumu un prieku tas, ka viņi apdāvina un pārsteidz sievietes- gan savas sievas, draudzenes, gan vienkārši kolēģes, māsas un citas. Ikdienā tie mūsu latviešu vīrieši pārāk kautrīgi, bet 8.marts vismaz ir oficiāls iemesls izrādīt jūtas, paflirtēt, pateikt ko labu, parādīt savu maigo pusi :))

Atstāt Ziņu