Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

Kasama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zambija ir sadalīta vairākās provincēs, no kurām lielākā Ziemeļu provincē atrodas mana projekta vieta- Kasama.
Kasama, pašos Zambija ziemeļos, kalnu ieskauta, pilnīgi apgāž priekštatus par agresīvo galvaspilsētu Lusaku. Mājas bez divmetrīgiem žogiem, tajā pat laikā, vietas dēļ mazāk saskārusies ar tūristiem un baltais cilvēks piesaista lielāku uzmanību, toties ne tik agresīvi uzmācīgu. Vienīgie baltie šeit ir biznesmeņi, kurus dzīvē satikt nav iespējams un brīvprātīgie. Mūsu statusu noskaidrot apstājas pat agrikultūras ministrijas pārstāvji. Pilsētas centrā starp sarkano smilšu ielām, cits aiz cita nenosakāmas izcelsmes veikali un veikaliņi, uz ielām putekļos ievērptas augļu un sakņu pārdevējas. Un visam pa visu- milzu supermārkets, kur iespējams dabūt pilnīgi visu, ko eiropietis var kārot. Ceļš uz centru neslēpj nodedzinātos kukurūzu laukus. Akmeņains izdangāts ceļš un izbrīnīti cilvēki.

Izgulējuši pa pusei savu miegu, nemiera un ziņkāres pārņemti, ceļamies, lai lūkotu, kur tad īsti esam nonākuši.

Mazo mājiņu dalām ar Japāņu meiteni Jokiko. Vietas, kur gribētos aizbraukt baudīt pavasari- iekrist sakura ziedu jūrā un piestāt savas domas. Pēc Jokiko katra vārda seko beznoilguma pateikšanās, laipnība un milzu devība. Šķiet, ka dzīvojot mazizmēra būdiņā, šāda biedre būtu uz izķeršanu. Īsta tualete ar ūdeni. Bet, lai cik dīvaini neliktos- izbūvētajā dušā ūdens nepienāk. Tā nu mēs dzīvojam- ūdens kvalitātes eksperti. Projekta ofiss pāris soļu attālumā sākotnēji biedēja. Bet pēc darba dienas beigšanās- visi aizbrauc uz savām mītnēm, mums atstājot ofisa atslēgas.

Saimniecības pārstāve, kas gatavo ofisa pārstāvjiem ēst, pabaro mūs arī pirmajās dienās, jo savu kabatas naudu vēl neesam saņēmuši. Jaunavība šimai (kukurūzas miltu putra-galvenais ēdiens) šķiet nekāda. Lipīga masa, kas līdzinās mannai, tikai bez garšas un satura. Toties ceptie dārzeņi ar īpatnēju zaļu salātlapu sastāvdaļu garšo debešķīgi, gluži kā skābenes. Un nenosakāmas izcelsmes gaļa ar superīgu garšvielu mērcīti liek saprast, ka atklāt ir vēl tik daudz ko. Nenosakāmi daudz.

Lai pagatavotu brokastis, tas ir uzsildītu ūdeni tējai un auzu pārslu biezputru (Dānijas krājumi) nepieciešamas gandrīz divas stundas. Visam nepieciešama pacietība. Un galvenā sastāvdaļa ir ūdens vārīšana- itin visam- sākot ar mazgāšanos līdz ūdenim zobu tīrīšanai un dzeršanai.

Dalīties.

2 komentāru

Atstāt Ziņu