Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Zupa no garneļu čaulām (soli pa solim)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Viktorija mudina pamēģināt pagatavot buljonu no garneļu čaulām. Zupa, kuras pamatā ir šāds buljons, esot aromātiska un garda. Recepte iesūtīta konkursa Mana garšīgā zupas recepte ietvaros.

Ja tā padomā, tad buljons ir pamatu pamats. Buljonu izmanto gan zupu un mērču pagatavošanai, gan tāpat pasniedz. Tikai tad, ja pamatā ir labs buljons, var pagatavot garšīgu ēdienu! Buljonu vāra no visa – gaļas, kauliem, vistas, zivs, dārzeņiem…
Es šodien gribu parādīt buljonu, kura pamatā ir garneļu čaulas. Tā nu sanāk, ka garneles pamatā es pērku jau tīrītas – tā ir izdevīgāk. Bet šad-tad gribas garneles nopirkt ar visu čaulu un izlobīt pašam. Tas tāds process, kā semušku graušana :)))
Biju lasījusi, ka garšīgākais buljons sanāk nevis no zivīm, bet tieši no čaulām un nolēmu pamēģināt. Cik konkrēti man te čaulas ir, es nezinu, bet man bija 1 kg garneļu. Tās man kādu brīdi stāvēja sasaldētas saldētavā.

Buljonam vajadzēs pāris burkānu, vienu puravu (gan balto, gan zaļo daļu), vienu sīpolu un garšaugus (man bija diļļu kāti). Garšvielas ir vieglāk no pagatavotā ēdiena vēlāk izņemt ārā, ja tās pirms vārīšanas pārsien ar diegu. Šai variantā var to nedarīt, jo vēlāk buljons būs tāpat jāizkāš caur sietu. Lauru lapas parasti liek pašās beigās – tām nepatīk, ka viņas ilgi vāra. Toties pipariem otrādi – tie jāliek sākumā un kad tie ir mīksti, viņi visu savu garšu atdod ēdienam.

Gatavošana. Dārzeņus sagriež un saliek karstumizturīgā traukā. Mazliet pārlej ar eļļu. Liek cepeškrāsnī uz 20-25 min. Pēc šī laika trauku ņem ārā un visu saturu pārliek katlā,pievieno piparus, pārlej ar pāris litriem auksta ūdens un liek vārīties uz 1-1,5 stundu. Jāskatās, ja veidojās putas, tās ir jānoņem.Pēc kādām 1,5 stundām buljons ir gatavs. Kādas 10-15 min. iepriekš jāiemet pāris lauru lapiņas. Tagad atliek tikai attīrīt – caur sietu izkāšam un čužas izmetam ārā. Viss! Vairs mums te nekas nederēs! Tagad no šī buljona var vārīt zupu. –
Var buljonu arī sasaldēt un izmantot vēlāk. Priekš tam vajag plastikāta trauku izklāt ar plēvi, saliet buljonu un nolikt saldētavā. Kad buljons ir sasalis, to ir viegli izņemt no trauka aiz plēves ārā. Satīt kārtīgi sasaldētu buljonu plēvē un nolikt saldētavā līdz tas noder!
Zupai es notīrīju un sagriezu 1 burkānu un 3 kartupeļus. Tos novārīju buljonā un pašās beigās pievienoju sagrieztu laša gabaliņu. Tā kā mums buljons jau ir, tad lasi nevajag ilgi vārīt – te ar kādām 7-10 min. pietiks. Zivju zupā parasti garšvielu daudz neliek, tāpēc es pievienoju tikai sāli beigās.
Man jāatzīst, ka no čaulām vārīta zupa sanāca daudz aromātiskāka un līdz ar to arī garšīgāka, arī krāsa no garneļu čaulām ir daudz intensīvāka.

Ceru ka pamēģināsiet, garšo lieliski !

.

Dalīties.

Atstāt Ziņu