Vārda dienu svin: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Ziemassvētku galds cukura diabēta pacientam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

radicionāli Ziemassvētku galds ir bagātīgi klāts, un pēc senču paražām tiek rūpēts par deviņiem ēdieniem, sākot ar piparkūkām, gaļas un zivju ēdieniem, pīrāgiem un štovētiem kāpostiem, ko nereti papildinām ar kādu žāvētu speķīti. Tomēr, ja ģimenē kādam ir cukura diabēts, tad svētku galda plānošanai ir jāpievērš lielāka uzmanība, jo, kā zināms, cukura līmeni asinīs būtiski ietekmē uzturs, un pareiza ēdienkarte var dot lielu ieguldījumu cukura diabēta sekmīgā ārstēšanā.
Jautājumu un atbilžu portāls MSDpacientiem.lv sadarbībā ar uztura speciālisti Lieni Sondori piedāvā dažas veselīgas receptes.


Svētku galdā ierasts pasniegt štovētus kāpostus, kurus tradicionāli papildinām ar kādu žāvētu speķīti, kas, protams, ir garšīgi, bet arī trekni, tāpēc šoreiz gatavojām kāpostus kopā ar svaigi spiestu apelsīnu sulu. Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un svētku galdam gatavojām tītara cepeti, un sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes. Neiztrūkstoša svētku galda sastāvdaļa ir saldie ēdieni un deserti, bet ar mēru, jo deserts ir un paliek deserts – ar savu saldumu un piedevām. Šajos svētkos piedāvājam pagatavot vieglu un gardu biezpiena un bezpiedevu jogurta krēmu, kas papildināts ar aprikožu mērci. Arī ķirbju kēkss ar plūmēm, svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu un rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu svētkus padarīs gardākus,” skaidro L. Sondore.

Plānojot cukura diabēta pacienta svētku galdu, jāievēro veselīgas ēšanas paradumi un saldie ēdieni arī svētkos jāatstāj vien kā neliels kārums. Ziemassvētku galds jāveido pēc šķīvja principa, kur puse šķīvja tiek veltīta dārzeņiem – svaigiem vai salātos (bet bez treknām mērcēm un rūpnieciski gatavotām mērcēm), papildinātiem ar vieglu olīveļļas un citrusaugļu mērci. ¼ šķīvja jāatvēl olbaltumvielas saturošiem produktiem – gaļai, zivīm, piena produktiem, olām, pākšaugiem, bet ¼ šķīvja ogļhidrātiem – cieti saturošiem produktiem. Laba izvēle ir pilngraudu produkti – pilngraudu pasta, brūnie rīsi, dažādi rupja maluma putraimi un graudi.

Gatavošanai vislabākā izvēle ir cepeškrāsns, sautējamie trauki, kuros var ēdienu pagatavot bez liekas taukvielu piedevas,” uzsver uztura speciāliste.

 

Receptes

Apelsīnu sulā štovēti kāposti, 8 porcijas

Nepieciešamās sastāvdaļas:
3 kg skābētu kāpostu
2-3 apelsīni
brūnais cukurs (vēlams Muskavado)
~ 1 ēdamkarote ķimeņu ( ja kāpostiem tās nav iepriekš pievienotas)

1 porcijā 23,0 kcal. Olbaltumvielas-6,75; Tauki: 0,05; Ogļhidrāti – 12,78

Pagatavošanas gaita:
1. Lielā katlā liek kāpostus, pievieno ķimenes un pārlej ar ~500 ml ūdens. Visu uzvāra un pusstundu atstāj sautēties uz lēnas uguns.
2. Apelsīnus nomazgā un izspiež no tiem sulu, ko pievieno kāpostiem. Pievieno cukuru, samaisa un turpina uz nelielas liesmas gatavot ~ 1,5h.
3. Visu sautēšanas laiku katls ir jāuzmana, ik pa brīdim kāpostus apmaisot. Ja katla dibenā šķidrums ir izvārījies, tad jāpielej vēl nedaudz ūdens, citādi kāposti piedegs.
4. Kāpostus pasniedz kopā ar cepeti.

Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis

Nepieciešamās sastāvdaļas:
~ 2 kg tītara šķiņķa
vesela ķiploka galviņa
1 liels sīpols
~ 10 smaržīgie pipari
„Krievu sinepes” gaļas pārsmērēšanai
sele
rijas sakne
drupināti melnie pipari
½ čili pāksts
Māla podiņš vai karstumizturīgs trauks gaļas pagatavošanai

1 porcijā – 698,6 kcal; Olbaltumvielas- 48,84; Tauki-55,0;Ogļhidrāti- 2,07

Pagatavošanas gaita:
1. Gaļu noskalo un nosusina. Ķiplokus notīra – daļu no ķiploka daiviņām izspiež ķiploku spiednē. Sīpolu notīra un pārgriež uz pusēm. Selerijas saknei nogriež pāris ripas.
2. Gaļā ar asu nazi izdara nelielus griezumus, kuros ieliek 2-3 veselas ķiploka daiviņas. Uzkaisa drupinātos piparus.
3. Zem tītara ādas vietām iesmērē izspiestās ķiploku daiviņas. Gaļu no visām pusēm iesmērē ar sinepēm.
4. Cepamajā podiņā liek čili, ieber smaržīgos piparus, selerijas ripas.
5. Traukā liek gaļu. Pievieno atlikušos ķiplokus, sīpola pusītes.
6. Pielej ~ 250 ml verdoša ūdens un uzliek vāku.
7. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai un liek cepties gaļu ~ 1-1,5h ( gaļas cepšanas laiks ir atkarīgs no izvēlētā trauka un cepeškrāsns). Gaļas gatavību pārbauda, iedurot tajā ar asu nazi – gaļai ir jābūt mīkstai, ar gaišu sulu. Tītara šķiņķi cepot cepeškrāsnī māla podiņā, gaļa vienmēr izcepas aromātiska un garda. Ja tāds jums nav pieejams, cepetis labi izcepsies jebkurā karstumizturīgā traukā ar vāku.
8. Aromātiskais tītara cepetis lieliski garšos kopā ar apelsīnu sulā sautētiem skābiem kāpostiem vai viegliem svaigu dārzeņu salātiem.

Svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu, 12 gab.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
300 g cepumu
100 g sviesta
540 g vājpiena biezpiena
3 olas
150 g saldā krējuma
100 g cukura
1 tējkarote vaniļas cukura
rīvēta citrona miziņa

Gatavošanai – tortes veidne 24 cm/dm, cepamais papīrs, nedaudz sviesta maliņu ietaukošanai

Vienā porcijā – 289 kcal; Olbaltumvielas- 12,56; Tauki – 16,51; Ogļhidrāti – 22,78

Pagatavošanas gaita:
1. Cepumus ar blenderi saberž līdz smilšu konsistencei. Sviestu izkausē, pievieno cepumiem, un samaisa kopā. Tortes veidni izklāj ar cepamo papīru.
2. Iegūto masu ar rokām izlīdzina pa tortes veidni – gan izklājot pamatni, gan malas. Mīklu ir kārtīgi jāpiespiež pie veidnes dibena un malām. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 °C temperatūrai, un cep 5–10 minūtes. Tad veidni izņem no krāsns un ļauj atdzist.
3. Biezpienu samaisa kopā ar cukuru, vaniļas cukuru, rīvēto citrona miziņu un olām.
4. Saldo krējumu saputo stingrās putās un pievieno siera masai.
5. Sagatavoto krēma masu ielej cepumu mīklas groziņā, veidni liek krāsnī ~uz 50–60 minūtēm. Cep 150 °C temperatūrā.
6. Kad kūka ir gatava, to izņem no krāsns un atstāj dzesēties. Kūku sagriež, kad tā atdzisusi, lai gabaliņi stingri turas kopā.

Dalīties.

1 komentārs

  1. ņemot vērā ,cik daudz portāli ir publicējuši receptes diabēta pacientiem-tad tītaru nudien Latvijā pietrūks-pat importa

Atbildēt mince Atcelt