Vārda dienu svin: Baiba, Barbara, Barba

Vēži – gardā un veselīgā delikatese

Pinterest LinkedIn Tumblr +

z galda tiek uzcelta bļoda vēl kūpošiem sārtiem vēžiem, aplipušiem ar diļļu kātiņiem, mm..kāds aromāts pārņem istabu, visi metas ap bļodu un sākas kraukšķināšana, lupināšana, šmakstināšana. Vēžu ēšana tas ir vesels process! Tāpat kā vēžu ķeršana. Neapšaubāmi vēžošana un to baudīšana ir Latvijas vasaras neatņemama sastāvdaļa.

Latvijā vēžot atļauts no 1. jūlija līdz 30. septembrim tikai licencētos vēžezeros, iegādājoties licenci. Taču sākot ar šo, 2013.gadu, ir izmaiņas Ministru kabineta noteikumos un nu ir veselas 10 ūdenstilpes, kurās vēžot var arī  bez licences. Kuras tās ir, skati te >> Jāievēro, ka vēžu mātītes ar redzamiem ikriem ir saudzējamas visu gadu un tās noteikti jālaiž atpakaļ.

(Ja nu nav iespēju doties vēžot, iegādāties svaigus vai saldētus vēžus ir iespējams arī daudzos lielveikalos).
Kad loms rokā, visi berzē rokas un gaida, kad nu varēs ķerties pie vēžu baudīšanas!

Vārīti vēži
Vēžu pagatavošana ir visai elementāra: rupji sagriež 1-2 diļļu kātus, pievieno rupjo sāli (uz 13 vēžiem likām 3,5 ēdamkarotes sāls), lej katlā ūdeni (tam jāapņem vēži pēc to ievietošanas katlā).
Katlu ar ūdeni liek vārīties. Kad ūdens sāk burbuļot, tajā liek iepriekš noskalotus dzīvus vēžus (vārīt drīkst tikai dzīvus vēžus, miruši vēži satur cilvēkam kaitīgas vielas, var pamatīgi saindēties!)
Vāra aptuveni 15-20 minūtes. Par vēžu gatavību liecina tas, ka tie kļūst sarkani.  

 

Vēžu čaulas nemet ārā! Izmanto tās, lai pagatavotu vienreizēju garšvielu!

Vēžu sviests
Vēžu sviests reiz bija ļoti iecienīta garšviela, ko izmantoja gan gatavojot mērces, gan buljonus un citus ēdienus. Pavārgrāmatā „Minjonas pavārniecības māksla” aprakstīta šāda vēžu sviesta pagatavošanas recepte: vēžu čaulas sagrūž piestā (vai samaļ) smalkas jo smalkas, aplej ar ūdeni tā, lai tas nosegtu čaulas, un liek vārīties. Pievieno sviestu (uz aptuveni litra vēžu čaulu, liek karoti sviesta) un lēni vāra, katlu nosedzot ar vāku, kādu pusstundu- 45 minūtes. Tad ar putu smeļamo karoti nosmeļ izveidojušās sarkanās putas, kas arī ir vēžu sviests. To liek nostāvēties vēsā vietā.

Vēžu gaļa un čaulas ir veselīgas!
Vēži ir ne vien garda delikatese, tie ir arī veselīgi!  Tie satur vitamīnus A, B6 un B12, vēži ir labs olbaltumvielu, kalcija, fosfora, dzelzs un proteīna avots. Vēžu gaļā ir maz tauku un kaloriju, taču ņem vērā, ka 100 g vēžu gaļas satur pusi no dienā rekomendētās holesterīna devas.
Vēžu gaļas lietošana paaugstina organisma kopējo tonusu, veicina vielmaiņu, īpaši ieteicama cilvēkiem,kas slimo ar aterosklerozi. Starp citu, vērtīgas ir arī vēžu čaulas, tās satur bioloģiski aktīvās vielas, kas veicina atmirušo audu atjaunošanos.

Dalīties.

Atstāt Ziņu