Vārda dienu svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta

Veselīgās un diētiskās linsēklas

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Apmēram pirms 100 gadiem, linsēklas tika izmantotas kā pamatelements jebkurai diētai, taču to īsā uzglabāšas laika dēļ, lisnēklas savu popularitāti gadu gaitā zaudēja. Taču mūsdienās cilvēki, kuri ikdienā rūpējas par savu veselību, ir atsākuši lietot linsēklas maltā vai veselā veidā, kā arī iekļaujot linsēklu eļļu ikdienas ēdienkartē.

KAS LINSĒKLĀS IR TIK VĒRTĪGS?
Linsēklas satur daudzas vērtīgas uzturvielas, piemēram, olbaltumvielas, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas, omega-3 taukskābes, kā arī īpašas vielas – lignānus. Lignāni ir dabiskas, augos sastopamas vielas ar fitoestrogēnu un antioksidantu īpašībām.

Linsēklas palīdz saglabāt optimālu ķermeņa svaru un līdzsvarot cukura līmeni asinīs. Pateicoties linsēklu sastāvā esošajām dažādajām uzturvielām, tās ir ieteicams iekļaut ikdienas diētā visiem, kas vēlas saglabāt optimālu ķermeņa svaru un rūpēties par normālu cukura līmeni asinīs.

Dietologs Andis Brēmanis stāsta: “Linsēklas ir interesantas daudzējādā ziņā. To sastāvā ir ap 20% olbaltumvielu, kas lieliski papildina ar citiem produktiem uzņemto olbaltumvielu klāstu. Kā jau visas sēklas, arī linsēklas izceļas ar bagātīgu polinepiesātināto taukskābju (labie tauki) saturu, no kurām lielāko daļu sastāda tā saucamās omega 3 taukskābes, kas optimizē gan holesterīna, gan glikozes vielmaiņu organismā. Bez tam linsēklas satur ap 30% balastvielu, kuras rada labāku sāta sajūtu, mazina ar uzturu uzņemtā holesterīna uzsūkšanos un uzlabo resnās zarnas darbību, tātad palīdz pie kūtras vēdera izejas. Vēllinsēklusastāvā ir īpašas vielas lignāni, kurām piemīt sievišķajiem hormoniem estrogēniem līdzīga iedarbība. Tāpēc linsēklas ieteicamas sievietēm menopauzes periodā. Kā vienīgo mīnusu var minēt zemo E vitamīna saturu, kas, kā dabīgs antioksidants, pasargā augu eļļas no bojāšanās. Tieši šī iemesla dēļ linsēklas ieteicams lietot vai nu svaigi samaltas, vai veselā veidā, pārāk neaizraujoties ar ilgstoši uzglabātas linsēklu eļļas izmantošanu uzturā.

Dietologs iesaka iekļaut linsēklas ikdienas uzturā, jo tādējādi samazinās vēlme pēc saldumiem un taukainiem ēdieniem. Linsēklu labvēlīgā ietekme uz veselību galvenokārt ir saistīta ar tajās esošajām šķiedrvielām. Linsēklas satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas. Šķiedrvielas maina gremošanas trakta saturu un ietekmē barības un bioloģiski aktīvo vielu uzsūkšanos zarnās. Linsēklas ļoti ieteicams iekļaut diētā, ja vēlaties kontrolēt svaru, jo tās paildzina sāta sajūtu, palēnina tauku un glikozes absorbciju zarnās, samazina apetīti un tieksmi pēc saldumiem.

KĀ LINSĒKLAS IETEICAMS LIETOT?
Linsēklas uzturā ieteicams lietot svaigi smalcinātas, bet sasmalcinātās sēklas pirms lietošanas nevajadzētu ilgstoši glabāt, jo tajās esošā eļļa ātri oksidējas, piešķir sēklām nepatīkamu garšu un kairina kuņģi. Tāpat no linsēklām var pagatavot ūdens izvilkumu un novārījumu, kā arī lietot tās veselā veidā. Linsēklas var pievienot brokastu pārslām, maltā veidā pievienot salātiem, mīklām, kā arī iegādāties jau gatavu produkciju ar linsēklām to sastāvā.
Bērniem var pusdienu kārbiņā iekļaut veselīgo saldumu Hematogens ar linu sēklām un vitamīniem, tādējādi vecāki vienmēr var būt droši, ka nepieciešamā deva ar linsēklu daudzumu tiks uzņemta. Andis Brēmanis uzsver, ka, lietojot uzturā linsēklas, ieteicams palielināt arī dienā uzņemtā šķidruma daudzumu. 

Linsēklas ir ieteicamas ne tikai normāla svara uzturēšanai, bet arī rūpējoties par sirds un asinsvadu veselību, gremošanas trakta darbību, hormonu aktivitātes līdzsvarošanu, kā arī domājot par ādas un matu veselību. Linsēklu regulāra lietošana veicina arī kaulu veselību, optimizē holesterīna un cukura līmeni asinīs, palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu, kā arī var samazināt resnās un taisnās zarnas vēža risku.

Dalīties.

Atstāt Ziņu