Vārda dienu svin: Jēkabs, Žaklīna

Veidi, kā izmantot augļu un dārzeņu mizas

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ākamreiz, kad ēdīsi kādu augli vai dārzeni, neaizmirsti saglabāt arī tā mizu, ko parasti pirmo izmet ārā. Šīs mizas ir pilnas ar uzturvielām, kas var palielināt tavu enerģijas līmeni un, tās ir milzīgs diētisko šķiedrvielu avots, kas palīdz novērst aizcietējumus un novērš resnās zarnas vēža risku.

 

Vai zināji, ka ābolu mizās ir par 85 % vairāk vēža apkarošanas vielu, nekā pašā auglī? Mizās ir ļoti maz kaloriju, cukura un tauku, un tas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni.

Apelsīnu miza ir spēcīgs antioksidants, kas darbojas, lai samazinātu “sliktā” holesterīna līmeni, nepazeminot “labā” līmeni. Vīnogu miziņas ir efektīvas cīņā pret vēzi un sirds slimībām.

Šeit būs dažas idejas, kā tu vari izmantot dažādas mizas:

Pagatavo citrona ekstrakta pulveri: Tā būs lieliska garšviela gaļai vai zivīm. Viss, kas tev jādara, ir jāļauj miziņām dažas dienas žūt. Tad sablendē tās pulverī un uzglabā tīrā, sausā traukā.
Ņem vērā: No viena apelsīna var pagatavot nedaudz mazāk nekā vienu ēdamkaroti pulvera.

Apelsīna mizu sukādes: Viena no labākajām piedevām vai dekorācijām desertiem ir sukādes no apelsīnu mizas. To ir vienkārši izdarīt. Nomizo apelsīnu, sagriez mizas un novāri tās ūdenī, lai mazinātu rūgtumu. Pēc tam pārliec tās citā traukā ar karstu ūdeni un cukuru. Vāri uz lēnas uguns, līdz mizas kļūst mīkstas. Apkaisi tās ar cukuru un ļauj pastāvēt sausumā vienu vai divas dienas.

Pagatavo citrusu cukuru: Tā vietā, lai izmantotu vienkāršu balto cukuru, pagatavo citrona vai apelsīna mizas pulveri un izmanto to pīrāgiem, cepumiem vai augļu salātiem.

Kivi smūtijs: Gatavojot smūtiju jeb kokteili no sablenderētiem kivi, pievieno tiem arī pašu mizu. Tās kokteilis iegūs vairāk šķiedrvielu, ka arī bagātīgāku garšu.

Ceptas ķiploku galviņas: Ķiploku apvalks satur antioksidantus, kas var palīdzēt cīnīties pret novecošanās procesu un tās aizsargā sirdi. Pārgriez veselu ķiploka galviņu uz pusēm, apslaki to ar olīveļļu un cep uz plāts, kopā ar citiem dārzeņiem.

Kartupeļu mizas uzkodas: Nomizo kartupeli un liec mizas uz cepešpannas. Apslaki tās ar eļļu, pārkaisi ar sāli un pipariem. Cep mizas aptuveni 10- 15 minūtes un pasniedz ar salsas vai kādu citu mērci.

Pagatavo citronpiparus: Sajauc citrona ekstrakta pulveri ar svaigi maltiem pipariem. Izmanto garšvielu, piemēram, salātiem vai zivij.

Aromatizētājs: Citrusa augļu mizas ir labs kamīna iekurs. Tās ne tikai labi deg, bet arī izdala patīkamu aromātu, tāpēc īpaši noderēs kamīnam. Vai, ieliec mizas gabaliņu plānā auduma maisiņā un ievieto zeķu vai apakšveļas atvilktnē – iegūsi svaigu smaržu. Vari arī ielikt miziņas katlā, nelielā ūdens daudzumā un vārīt uz nelielas uguns – māja tiks piepildīta ar atsvaidzinošu augļu aromātu.

Tavam skaistumam: Pagatavo banāna-cukura skurbi. Pārkaisi cukuru pār banāna mizas mīksto, iekšējo pusi un izmanto to, lai maigi noberzētu visu ķermeni. Pēc tam noskalojies dušā. Savukārt pietūkumam ap acīm palīdzēt kartupeļu mizas. Paturi svaiga kartupeļa mizu, ar mitro pusi uz leju uz acīm, aptuveni 15 minūtes.

Dalīties.

5 komentāru

  1. Izlasīju šo rakstu un esmu nelielā šokā.Es neapšaubu,ka mizās visas minētās vielas ir,ka tām piemīt visas minetās īpašības,bet ir viens liels BET…Kāpēc vajag visus augļus mizot?Skatījos vienu raidījumu,kur skaidri un gaiši brīdināja-nekādā gadījumā neēdiet ne citronu,ne apelsīnu,ne citu augļu mizas,jo tie visi augļi augšanas,novākšanas un uzglabāšanas laikā tiek apstrādāti ar dažādām indēm,kas cilvēka veselibai nodara lielu postu.Es kopš tā laika nelietoju arī nekādas sukādes,kur nu vēl mizas.Tomēr jāpadomā,ko rakstīt.Tikai mūsu pašu zemītē augušu augļu mizas varētu būt drošas,bet tad jau to augli tāpat var ēst uzreiz ar visu mizu.

  2. un kurš ir bijis bioaudzētavā-kur audzē apelsīnus-šaubos-jo uzpūst ķimiju var arī pa ceļam,lai nebojājas.Es mizas neēstu.Protams cepti kartupeļi ar mizu -cita lieta,un āboli jau vispār nav jāmizo

Atbildēt ii Atcelt