Tējas kūciņas nāk no Amerikas, tās ir individuālas mazas tortītes, ko cep papīra formiņās. Šis nosaukums pirmo reizi tika minēts 1828. gadā. Tad lielāko ties kūciņas tika ceptas keramikas trauciņos, kas bija tējas krūzes izmērā. Te arī radies nosaukums cup cake.
Mūsu laikos šādi sauc jebkuru mazu tortīti. Tējas kūkas ļoti viegli atšķirt no kēksiem vai mafīniem, jo tējas kūciņām liek virsū krēmu. Tās bieži tika izmantotas bērnu dzimšanas dienās kā dāvanas no fejām, tieši tādēļ tās ir mazas kūciņas.
Sastāvdaļas mīklai:
1 glāze kviešu milti
1/2 glāze kukurūzas milti
1/2 glāze cukurs
3 ēd.k kakao
1 tēj.k soda
1/2 tēj.k sāls
75ml Rapšu eļļa
1/2 tēj.k etiķis
200ml ūdens
Man mājās bija nedaudz žāvētās plūmes, tad arī tās es pievienoju mīklā.
Pagatavošana:
Bļodā sajaucam visas sausās sastāvdaļas, izmaisām.
Citā traukā sajaucam šķidrās sastāvdaļas.
Savienojam un izmaisām, lai ir viendabīga masa. Iemaisām žāvētās plūmes.
Mīklai jāsanāk biezai, tekošai, aptuveni kā skābais krējums.
Lejam formiņās.Cepam 200 grādos 8 minūtes un pēc tam 180 grādos 15-25 minūtes, vai līdz keksiņi gatavi,. Iedurot kociņu, tas iznāk sauss.
Atdzesējam un izņemam no formiņām.
Sastāvdaļas zefīra krēmam:
1 olas baltums
100 ml ūdens
2 tēj.k Santa Maria želatīns(bez kaudzes)
8 ēd.k cukurs
1/4 tēj.k citronskābe vai dažas piles citrona sula
šķipsniņa sāls
vaniļas cukurs 1 ēd.k
Pagatavošana:
Olas baltumu putojam ar šķipsniņu sāli, līdz baltums jau palicis krēmīgs, tad pievienojam 1 ēd.k cukuru un vaniļas cukuru un turpinam putot, līdz izveidojas stingra masa, kas nekrīt nost no karotes.
Liekam ledusskapī.
Pa to laiku 50ml ūdenī iemaisām želatīnu, atstājam.
Katliņā ielejam atlikušo 50ml ūdeni, pievienojam 7 ēd.k cukuru un citronskābi. Vāram nepārtraukti maisot, kad parādās burbuļi, no tā brīža vāram vēl aptuveni 7-10 minūtes.
Lai pārbaudītu vai sīrups gatavs mazu pilīti iepilinam traukā ar aukstu ūdeni, ja sīrups paliek vienā pikucī, nevis izšķīst ūdenī, tad gatavs.
Šajā sīrupā, tikko noņemtā no uguns, ielejam želatīnu un izmaisām.
Ņemam saputoto olas baltumu un nepārtraukti putojot, lēnā strūklakā, lejam iekšā sīrupu ar želatīnu.
Putojam aptuveni 20 minūtēm, līdz šī krēma masa kļūst bieza, stingra un nekrīt nost no miksera slotiņām.
Dekorējam keksus ar krēmu. Var ēst uzreiz, bet labāk kādu stundiņu pagaidīt līdz krēms saželēs.
3 komentāru
kārdinoši un skaisti 🙂 cik kūciņas sanāk no šī mīklas apjoma?
Šīs ir standarta lieluma formiņas un sanāca 12 kūciņas.
Būs jāizmēģina!