Vārda dienu svin: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Smalkmaizītes ar krēma pildījumu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šī mīklas recepte sākotnēji bija maizes cepšanai. Šāda maize, kas pat nebija salda, (jo pamata receptē cukura daudzums bija pavisam nedaudz), vienmēr no galda pazuda pirmā, neskatoties uz to, ka kārumi svētku galdā netrūka. Tā kā maize bija tik garda, tad improvizēju un cepu smalkmaizītes. Izceptā mīkla ir ļoti maiga, līdzinās kliņģerim, līdz ar to smalkmaizītes, ko papildina vēl ar krēmu vai ievārījumu, sanāk neatkārtojamas.

Recepte ir tiešām vienkārša, neprasa piepūles, tik nedaudz laika raudzēšanai. Te nekas nevar aiziet greizi, galvenais sagaidīt līdz mīkla labi uzrūgst, tas ir pats svarīgākais.

Sastāvdaļas mīklai:
135ml piens
1 ola
12g svaigais raugs
1/2 tēj.k kurkuma
1/4 tēj.k kardamons
šķipsniņa muskatrieksts
1/2 tēj.k sāls
2 ēd.k cukurs
1 paciņa vaniļas cukurs
ap 300g milti
100 sviests
1 ēd.k eļļa
50g ļoti mitrs, viendabīgs biezpiens vai arī 2 ēd.k skābais krējums vai jogurts

Sastāvdaļas vārītam krēmam:
1 ola
2 ēd.k kukurūzas milti
2 ēd.k cukurs
160ml piens
1 ēd.k kakao
100g rieksti
vaniļas cukurs

Pagatavošana:
Raugu apberam ar 1 ēd.k cukuru, ļaujam tam izšķīst.
Pusi pienu uzsildām un pielejam raugam, izmaisām. Otru pusi piena arī uzsildām un izkausējam tajā 50g sviestu.
Olu viegli sakuļam ar sāli un atlikušo cukuru, vaniļas cukuru. Pievienojam biezpienu, izmaisām.
Savienojam abus piena maisījumus, iemaisām olu. Pievienojam kurkumu, kardamonu, muskatriekstu.
Pievienojam miltus pakāpeniski līdz mīkla ir viegli mīcāma un nelīp pie rokām.

Samīcam mīklu un liekam ieeļļotā traukā, ko apsedzam ar pārtikas plēvi. Raudzējam siltā vietā apmēram vienu stundu, līdz mīkla dubultojas apjomā.

Kamēr rūgst mīkla, gatavojam krēmu.
Katliņā iesitam olu, pievienojam cukuru izmaisām. Pievienojam miltus, izmaisām līdz nav kunkuļi.
Uzsildam pienu, maisot lejam olu masā. Izmaisam līdz viendabīgai masai.
Liekam uz ļoti mazas uguns, nepārtraukti maisot, karsējam līdz masa sabiezē.
Atdzesējam, iemaisam vaniļas cukuru un kakao.
Apgrauzdējam, sasmalcinam riekstus, iemaisām krēmā.

Mīklu sadalīju 16 gabaliņos. Katru saveļam bumbiņā, tad saplacinam garenu pankūku, apsmērējam ar izkausētu sviestu un uzliekam kārtīgu karoti ar krēmu.
Sarullējam no īsākās maliņas. Būtībā lokam un rullējam, kā vēlamies un liekam ar sviestu iesmērētā formiņā.
Apberam ar cukura graudiņiem.
Šādi izveidojam visas smakmaizītes.
Apsedzam un ļaujam tām vēl 30 minūtes rūgt.

Tad liekam iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī aptuveni 200 grādos un cepam apm. 15-20 minūtes, līdz smalkmaizītes skaisti brūnas.

Variants ar formiņām man patīk, jo tad nav jāuztraucas, ka krēms var iztecēt, vai ka smalkmaizītes var atvērties un forma būs ne tāda, kā gribas.

Dalīties.

Atstāt Ziņu