Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Saulainais risoto

Pinterest LinkedIn Tumblr +

afrāns tiek uzskatīts par visdārgāko garšvielu pasaulē, ko izmanto gandrīz visās pasaules virtuvēs. Mūsdienās koši violeto krokusu ziedu drīksnu – safrānu – iegūst visos kontinentos. Katrā krokusā ir tikai trīs drīksnas, kur katru plūc ar rokām un tad kaltē. Safrānu izmanto gan kā krāsvielu, lai piešķirtu ēdienam zeltainu nokrāsu, gan ēdiena garšas pastiprināšanai. To var lietot zupās, sautējumos, pievienot konditorejas izstrādājumiem un krēmiem, kā arī pievienot tējai vai citiem dzērieniem. Lai safrāns atklātu visas savas garšas īpašības, ieliec dažas drīksnas mazā bļodā, aplej ar ūdeni, tādējādi to atdzīvinot, un tad pielej garšvielu ūdeni ēdienam, ko gatavo.

Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā risoto recepti, kas būs vienkāršs ēdiens, ko pagatavot, uzsākot pirmos eksperimentus ar safrānu.

Nepieciešams:

300g Risoto rīsi (arborio)
200g baltvīna vai prosecco
100g sviesta
2 nelieli sīpoli
2 ēd.k. olīveļļas
1 naža gals safrāna
sāls, pipari – pēc garšas
dārzeņu buljons (divreiz vairāk nekā rīsu)

Pagatavošana:
Katlā izkausē̄ sviestu. Sviestam pievieno vienu ēdamkaroti olīveļļas un smalki sakapātus sīpolus. Sautē sviestā līdz tie kļūst caurspīdīgi un mīksti. Katliņā ielej olīveļļu un liek cepties risoto rīsus. Kad rīsi ir uzsiluši, bet roku tiem vēl var pielikt, pielej vīnu un visu sautē.

Kad rīsi jau nedaudz ir uzsūkuši vīnu, klāt pielej dārzeņu buljonu un pievieno safrānu – tas ēdienam dos savdabīgu aromātu un skaistu dzeltenu krāsu. Gatavojot risoto, tas visu laiku jāmaisa, vārot uz lēnas uguns aptuveni 40 minūtes. Kad rīsi ir gatavi, tos pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru. 

Dalīties.

2 komentāru

Atbildēt Kristīne Atcelt