Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Salsa – mērce ar raksturiņu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ematiskā Meksikas mēneša ietvaros man tika uzdevums pagatavot divas meksikāņu tradicionālās mērces – gvakamoli un salsu. Nosaukt to par mērci „Salsu” gan nav īsti pareizi, jo tulkojumā tad sanāk mērce „Mērce” (spāņu valodā salsa jau nozīmē mērce). Uzdevums it kā vienkāršs ,taču tai pat laikā sarežģīts. Pirmkārt, liela atbildība – jo salsa piešķir ēdienam nepieciešamo raksturiņu. Otrkārt, gatavošanas variāciju ir milzum daudz, par ko liecina jau vien tas, ka recepšu portālā Allrecipes.com ir 170 dažādas salsas receptes! (http://allrecipes.com/recipes/appetizers-and-snacks/dips-and-spreads/salsa/)
Salsa var būt vārīta vai svaiga, tā var būt kapāta vai blenderēta (tradicionāli- saberzta piestā), tā var būt sarkana, zaļa vai melna, un, protams, sastāvdaļas variē sākot no tomātiem, sīpoliem un pipariem līdz zaļumiem, kukurūzai utt.
Galu galā mēģināju pagatavot ko līdzīgu tradicionālajai, svaigajai salsai.

Sarkanā salsa (svaigā)
Nepieciešams:

Nogatavojušies tomāti
Šalotes sīpoli
Ķiploks
Asis pipars
Pētersīļi

Pagatavošana:
Jā, izejvielu daudzums nav norādīts apzināti – jo es tam līdzi nesekoju, gatavojot pēc garšas izjūtām un „uz aci”. Vienam garšos asāka (tad vairāk asumiņu jāliek klāt- vairāk sīpolu, ķiploku un aso pipariņu), citam maigāka. Blenderējot sastāvdaļas kopā to visu var nokontrolēt ik pa laikam pagaršojot mērci.

Secināju, ka vislabākie šai mērcei ir mīksti, sulīgi, kārtīgi nogatavojušies tomāti. Man mājās tieši tādi bija- no lauku siltumnīcām atvesti, smaržīgi. Taču veikala tomāti bija pārāk stingri un pacieti. Ja jāizlīdzas ar tiem, tad iesaku pāris dienas paturēt uz palodzes, lai tie nogatavojas.
Tātad vispirms sagriežu gabalos kādus astoņus līdz desmit tomātus un sablendēju. Tad pievienoju sauju pētersīļu lapu, pāris ķiploka daiviņas, smalki sagrieztus divus sīpolus un atkal visu sablendēju. Pagaršoju un tad papildu asumiņam čut-čut piešāvu klāt aso piparu – tādu kriksīti, jo tas tiešām ir ass!

Nelielai atkāpei…
Tev droši vien radās jautājums –kāds sakars mērcei ar deju-salsa? Jā, mani arī tas urdīja. Pameklēju un, lūk, atradu šādu versiju:  „Reiz mazā Maiami klubā uzstājās grupa, kas spēlēja kubiešu mūziku, un šī mūzika bija tik uzkurinoša, ka publika sāka kliegt: “Salsa! Salsa!” – ar to domājot, ka mūzika ir tikpat asa un karsta kā mērce, ar ko papildināja šīs iestādes ēdienus.Tā arī dejai, ko dejo pie šīs mūzikas radās nosaukums- salsa. ”

 

Dalīties.

2 komentāru

Atbildēt Antons Atcelt