Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Sāc nedēļu kopā ar Lieni Tomsoni

Pinterest LinkedIn Tumblr +

oti sievišķīga, smaidīga un pozitīvismu starojoša sieviete – tā ir Liene Tomsone. Daudziem vairāk pazīstama kā lapsa no raidījuma “Lapsa virtuvē”. Viņa ir arī gardu kūku cepēja un “Kūkotavas” īpašniece. Tāda ir mūsu šīs nedēļas personība, turklāt Liene arī padalījās ar kādām gardām receptēm, kas tev noteikti šajā svētku laikā noderēs.

Kāda ir Tava laba rīta formula?
Vispirms jau, lai būtu labs rīts, jābūt labam vakaram. Lai mostoties būtu labs garastāvoklis, es parasti eju gulēt ar labām domām. Rīts man sākas ar pastaigu ar suni, par ko es ļoti priecājos. Kādreiz varbūt likās, ka tas ir apgrūtinoši – agri jāceļas, jāiet aukstumā utt. Bet tas patiesībā ir tik forši. Var saelpoties svaigu gaisu un, pastaigas arī ļauj sakārot domas un sagatavoties dienai. Vēl no rītiem noteikti ir liela glāze ūdens, to dzeru jau gadiem. Un, dzerot ūdeni, domāju labas domas, jo ūdens kā mēs zinām, ir dzīvs, un saglabā informāciju un, ja tam ko palūdz, tad tas arī notiek 🙂 Tad ir krūze kafijas un brokastis, kas parasti sastāv no kāda augļa vai biezpiena ar rupjmaizes šķēli.

Lietas, cilvēki vai vietas, kas Tevi iedvesmo?
Man šķiet, ka mani iedvesmo viss – cilvēki, daba, dzīvnieki, saule, mēness un zvaigznes, kalni un jūra. Iedvesmo pretimnākoši cilvēki, kuri pasmaida un kuriem pasmaidu es. Iedvesmo tas, ka cilvēki pasaka kādus komplimentus par raidījumu, par receptēm, par Kūkotavu, uzprasa padomu, raksta vēstules. Mani viennozīmīgi iedvesmo bērni. Piemēram, nesen bija gadījums, ka tepat pie blakus galdiņa sēdēja vecāki ar mazu meitenīti. Kamēr mamma ar tēti ēda maizītes, mazā, nenovēršot acis skatījās uz mani un vienkārši smējās. Es it kā biju ļoti iegrimusi darbos, bet nevarēju neatsaukties. Tā mēs viena uz otru skatījāmies un smējāmies. Un es ar šīm pozitīvajām emocijām dzīvoju vēl šodien. Mani noteikti iedvesmo arī sapņi, kas man ir krāsaini, interesanti un zīmīgi. Tajos atnāk daudz informācijas. Pierakstu tos, un, ja uzreiz nevar atrast atbildi, tā atnāk pēc tam.
Svarīgi jau ieraudzīt to skaisto un labo, par ko ikdienā priecāties un no kā iedvesmoties.

Tavs pēdējā laika labākais atklājums?
Es laikam esmu atklājusi sevi un turpinu atklāt arvien vairāk. Ja es paskatos uz sevi trīs gadus atpakaļ man liekas, ka tā nebiju es, nepazīstu sevi. Es esmu atklājusi, ka sevī var atrast visas atbildes. Viss ir atkarīgs no mums pašiem. Mēs varbūt citreiz gaidām no citiem, ka viņi ko izdarīs vai izlems mūsu vietā, bet visas atbildes ir mūsos pašos. Tajā man palīdz ari joga, kur mums ir īpaši elpošanas vingrinājumi, kuros sajūtu katru savu šūniņu un varu izprast, kas manī notiek. Kad labāk sāku iepazīt sevi, mainās priekšstats arī par visu apkārtējo pasauli. Mainās arī cilvēki apkārt.

Par ko nav vērts uztraukties?
Es vispār cenšos neuztraukties. Un varētu ieteikt ikvienam, dzīvot pēc principa, ka, ja arī notiek kas slikts, tam ir savs iemesls un izskaidrojums, kāpēc tas tā notiek. Vienmēr cenšos izprast situāciju nevis krist panikā. Es agrāk, piemēram, ļoti pārdzīvoju par darba lietām un uztraucos, bet tas nav tā vērts. Arī tad, kad liekas, ka ir pavisam slikti, mirkli padomāju un saprotu, nu nav jau man patiesībā tik traki. Es meklēju pozitīvo ikvienā situācijā.

Pabeidz teikumu: Sievietes pasaule ir…
…ģimene, bērni, mājas, mīlestība, siltums – māju sajūta. Sieviete ir tā, kas rada atmosfēru sev apkārt un līdz ar to arī apkārt tiem, kas viņai ir blakus. Un to man šķiet, var radīt tikai sieviete.
Sievietes pasaule saistās ar skaistumu un smalkām, sievišķīgām lietiņām. Arī ar ēdienu gatavošanu un rosīšanos pa virtuvi.
Sievietes pasaule ir prieks. Ja viņa ir priecīga tad vīrietis vai jebkurš cits, viņai blakus arī būs tāds. Sieviete ir radītāja – mīlestības, siltuma, vides un atmosfēras.

Kā ir vadīt savu biznesu? Kas tev ir vieglākais un patīkamākais šajā darbā un, kas prasa visvairāk pūļu?
Sākt biznesu jebkurā gadījumā nav viegli, jo uzsākot, cilvēki vēl neapzinās, kas viņus pēc tam sagaida. Ir reāls darbs, un tu ne mirkli nevari atslābt. Tas, ko es vienmēr esmu uzsvērusi, ir jādara tas, kas vislabāk padodas un patīk. Es pilnīgi noteikti varu teikt, ka es mīlu to, ko es daru, un pat nevaru iedomāties, kā tas būtu, ja man kaut kas nepatiktu.
Man liekas, ka viegli ir tas vien, ka darbs, ko daru, man patīk, sagādā prieku un līdz ar to ir viegli. Tad cilvēki smaida, ar prieku ir šeit, arī klienti ir priecīgi. Jā, kaut kas var būt grūtāk, bet process, kad tu to dari, ir patīkams. Un, pēc grūta darba, vienmēr ir lielāks gandarījums par paveikto.

Tevi daudzi pazīst kā “lapsu”. Vai tevī pašā ir kaut kas no lapsas viltīguma? Kas vispār ir sievietes un tātad arī tavas būtiskākās īpašības?
Man jau liekas, ka sievietes galvenā īpašība ir sievišķība. Tas ir ļoti būtiski. Sievietei ir jābūt gudrai, saprotošai, iecietīgai, sirsnīgai un vienkāršai. Sievietei noteikti ir jāpaņem nedaudz viltība no lapsas, bez tās nevar. Viltība un arī noslēpumainība.
Man šķiet, ka man vajadzētu būt nedaudz konkrētākai savos lēmumos. Jāiemācas arī pateikt – nē. Ja kāds, piemēram, palūdz recepti, es meklēju, sūtu recepti, bet tai pat laikā kavējas ļoti svarīgi darbi. Vienmēr domāju par kompromisiem, domāju kā visiem būtu labāk.  Man varbūt jāiemācas būt nedaudz dusmīgākai, prasīgākai, lai mani vairāk respektē, gan mājās, gan darbā. 🙂
Mana labākā un izteiktākā īpašība droši vien ir sirsnība un pozitīvisms. Man gribas cilvēkiem dot smaidu un prieku.

Ar kādām smaržām un garšām tev asociējas Ziemassvētki? Kas vispār ir tavas mīļākās smaržas virtuvē?
Pirmkārt, nerunājot par virtuvi, man patīk, ziemas smarža kā tāda. Tāpēc man nepatiktu dzīvot centrā, jo tur nevar sajust ziemu. Mājās uz nakti atveru logu, tad pat sapnī jūtu, kā smaržo sniegs, svaigums, gluži kā bērnībā.
Ziemas un Ziemassvētku smaržas ir egles, kamīna, sveču un, protams, piparkūku, mandarīnu, pašgatavota karstvīna. Smaržas, kas mani vienmēr virtuvē ir uzrunājušas ir kanēlis un vaniļa. Un, ja čili smaržotu, tad tā arī noteikti būtu mana smarža:) Kanēli man patīk likt visur – zupā, kafijā, nerunājot par plātsmaizēm, kur tas ir obligāts. Vēl man patīk rozmarīns, timiāns, salvija un neatvairāmais baziliks. Patīk tos likt ēdienos, pat īpaši neanalizējot, iet vai neiet klāt, ja gribās – tad lieku.
Es neēdu un līdz ar to, mani pilnīgi vienaldzīgu atstāj gaļa. Es gan bez problēmām to varu pagatavot citiem, un zinu, ka būs garšīgi. Neēdu gaļu, pirmkārt tāpēc, ka, man to vienkārši neprasās. Un otrkārt, man tomēr ir žēl to dzīvnieciņu.
Es gandrīz nekad nevaru atturēties no šokolādes. Tā man vienmēr ir pa rokai. Un, kad ir zemeņu laiks, tad nespēju no tām atturēties. Vēl, viens no maniem iecienītākajiem produktiem ir labs siers.

Varbūt Tu vari padalīties ar kādu gardu piparkūku recepti, vai kādu citu Ziemassvētku gardumu recepti? Un ko Tu pati parasti gatavo Ziemassvētkos?
Es Ziemassvēkos parasti gatavoju cepeti ar kāpostiem un dārzeņiem (pati gan cepeti neēdu). Arī pelēkie zirņi, ko ikdienā tā neēdam. Vēl man Ziemassvētkos prasās rosols, kaut vai vienu bļodiņu, arī siļķe kažokā. Noteikti vajag arī ko saldu, piemēram, kaut ko ar āboliem, kanēli, Neiztrūkstoši ir arī mandarīni un karstvīns.

Lapsas piparkūkas
Tumšā piparkūku mīkla ar medu
Radot šo brīnišķīgi gardo piparkūku mīklu, Tava māja piepildīsies ar īpašu Ziemassvētku smaržu. Viss sāksies ar reibinošo karameļu aromātu, kam pievienosies garšvielu maisījuma spēcīgā smarža un visbeidzot – gatavo piparkūku neaizmirstamais aromāts.
Mīklai vajadzīgs:
Kviešu milti – 1 kg
Sviests – 300 g
Baltais cukurs – 150 g
Soda – 1 tējkarote
Brūnais cukurs “Muskavado” – 150 g
Medus – 100 g
Olas – 2 gab.
Karameles sīrups – 250 g (baltais cukurs 200 g, ūdens – 75 g)
Garšvielas – pa 3 šķipsnām no katras:
Kardamons
Pipari
Krustnagliņas
Kanēlis
Koriandrs
Muskatrieksts – 1/3 gab.

Vispirms jāpagatavo tumšais karameles sīrups. Tieši šis karamelizētais sīrups padarīs piparkūku mīklu patīkami brūnu un piparkūku garšu papildinās ar maigi rūgtenu karameles aromātu.
Ber nelielā katliņā 200 gramus baltā cukura un karamelizē, līdz tas pilnībā izkusis un kļuvis tumši brūns. Tad ļoti, ļoti lēnām un pamazām lej klāt vārošu ūdeni. Ūdeni jāpievieno tādēļ, lai karamele, atdziestot nesacietē – lai tā ir plūstoša un viegli iemaisāma mīklā.
Kamēr karamele dziest, sajauc pārējās tumšās piparkūku mīklas sastāvdaļas – sajauc olas ar balto cukuru un, istabas temperatūrā atlaidinātu, mīkstu sviestu, pievieno medu, sasmalcinātas garšvielas, tumšo muskavado cukuru un arī karameļu sīrupu. Tad mīklā pakāpeniski iesijā un iemaisi miltus, pieber arī tējkaroti sodas. Gatavajai mīklai jābūt maigi vijīgai, bet tādai, kas nelīp ne pie rokām, ne bļodas.
Kad mīkla gatava, ietin to pārtikas plēvē un liec ledusskapī, lai garšas savelkas. Vēsumā mīkla jāpatur vismaz stundu, bet ideālā variantā pat nedēļu.
Piparkūku mīklu, pirms cepšanas, kādu laiku paturi istabas temperatūrā – lai tā kļūst pakļāvīgāka un mīkstāka.
Piparkūkas var pasniegt gan nedekorētas, gan izgreznotas ar cukura glazūras ornamentiem, gan dažnedažādām cukura pērlītēm vai sasmalcinātiem riekstiem. Piparkūkām ļoti piestāv grauzdētu mandeļu garša.

 

Dāmu ziemas dzēriens
Sastāvdaļas:

Ābolu sidrs 1,5 l
Rums  150 ml
Ingvera tēja (ūdens, ingvers, medus, citrons)  700 ml
Brūnais cukurs   60 g
Apelsīni 3 gab Kanēļa standziņas  3 gab
                 Lauru lapas  2 gab
                 Krustnagliņas
                 Muskatrieksts   1/3 gab

Pagatavošana:
Uzvāra ingvera tēju kopā ar garšvielām (cukuru, kanēļa standziņām, lauru lapām, krustnagliņām,     muskatriekstu) un apelsīniem. Pielej sidru, uzkarsē. Vairs nekarsējot, pielej rumu. Samaisa un pasniedz.

Dalīties.

1 komentārs

Atstāt Ziņu