Šobrīd ir īstais rabarberu laiks – pirmie no dārza iegūstamie vitamīni. Tos baudīt var tikai līdz Jāņiem, tāpēc izmanto šo brīdi. Tomēr, našķojoties ar rabarberiem, esi uzmanīga! Tos nav ieteicams lietot lielos daudzumos. Skaidrojam, kas rabarberos vērtīgs, kad tie ir veselīgi un kad kaitīgi un kā tos garšīgi pagatavot.
Rabarberi: kas tie tādi ir
Par rabarberu dzimteni tiek uzskatīti Tālie austrumi, galvenokārt Ķīna un Sibīrija. Tur tie aug savvaļā. Eiropā rabarberus ieveda no centrālās Āzijas ap 18.gadsimta vidu, vispirms tos uzturā sāka lietot Anglijā un Vācijā. Latvijā rabarberus sāka ēst 19.gadsimta otrajā pusē.
Rabarberu kāti satur cukurus, organiskās skābes – citronskābi, ābolskābi, skābeņskābi; minerālvielas – kāliju, fosforu, magniju, dzelzi, alumīniju u.c.; vitamīnus – B grupas, C, karotīnu; flavonoīdus, šķiedrvielas, pektīnvielas u.c. bioloģiski aktīvas vielas.
Rabarberu kātu galvenā vērtība ir agri pavasarī iegūstamie vitamīni, kas ir īpaši svarīgi laikā, kad citu svaigu dārzeņu dārzā vēl nav. Tomēr jāievēro, ka uzturā drīkst lietot tikai jauno rabarberu kātus. Lapas nav ieteicams lietot uzturā, jo tajās ir pārāk liela skābeņskābes koncentrācija. Agri pavasarī rabarberu kāti satur galvenokārt citronskābi, pēc tam palielinās ābolskābes daudzums, un vasaras beigās rabarberu kātos jau koncentrējas daudz skābeņskābes sāļu, tāpēc tos vislabāk lietot līdz vasaras vidum.
Ēdot rabarberus lielos daudzumos, skābeņskābe var izraisīt nieru darbības traucējumus, saindēšanos izsaucot vemšanu un krampjus, pieaugušajiem – var veicināt urīnceļu akmeņu rašanos un citus vielmaiņas traucējumus.
Tādēļ nav ieteicams pārspīlēt ar rabarberu ēšanu, un grūtniecēm tos vispār neiesaka lietot uzturā.
Tāpat arī tiem cilvēkiem, kas cieš no reimatisma, urīnceļu akmeņu vai žultsakmeņu veidošanos un podagras, rabarberus nebūtu ieteicams tos iekļaut uzturā.
Kādēļ nelielos daudzumos rabarberi ir veselīgi?
Taču pārējiem nelielos daudzumos jaunie pavasara rabarberi ir pat veselīgi. Rabarberi stimulē vielmaiņu un aknu darbību, tiem piemīt kuņģa sekrēciju veicinoša, asinsradoša un mīkstinoša iedarbība. Tos ieteicams lietot organisma spēcināšanai, fiziskas un garīgas pārpūles novēršanai.
Tāpat sasmalcinātus rabarberus var lietot arī ārējām kompresēm sasitumu vai sastiepumu gadījumā.
Kulinārijā rabarberu kātus izmanto kompotu, ievārījumu un saldēto ēdienu pagatavošanai, kā arī iegūst no tiem sulu. Īpaši ieteicams rabarberus un to ēdienus lietot kopā ar pienu, kas mazina skābeņskābes iedarbību. Skābeņsskābi var mazināt arī rabarberu kātus kārtīgi nomizojot un pirms lietošanas vai gatavošanas applaucējot karstā ūdenī (noblanšējot).
Liec lietā rabarberus un izmēģini kādu no šīm receptēm!
Vēl dažas ierosmes, kā pagatavot rabarberusRabarberu un burkānu salāti
Nepieciešams: 100g rabarberu, 200g burkānu, ½ glāzes krējuma, cukurs, sāls, zaļumi pēc garšas.Pagatavošana:
Rabarberu kātus sagriež plānās ripiņās, burkānus sarīvē ar rupjo sakņu rīvi, pievieno cukuru, sāli, samaisa, pārlej ar krējumu un pārkaisa zaļumus. Burkānu vietā var izmantot šķēlēs sagrieztus redīsus.Mannas un rabarberu kūka
Nepieciešams: 1 glāze miltu, 1 glāze mannas, 1 glāze cukura, rīvēti rabarberi, margarīns.Pagatavošana:
Vienu trešdaļu miltu, mannas un cukura maisījuma ieber pannā, virsū liek kārtu rabarberu vai ābolu, tad liek nākamo trešdaļu maisījuma un atkal rabarberus vai ābolus. Tad seko pēdējā trešdaļa maisījuma, kurai virsū uzrīvē margarīnu (pa visu virsmu), liek cepeškrāsnī un cep.Ātrais rabarberu rausis
Nepieciešams: 1 glāze kefīra, nepilna glāze cukura, 1 ola, 2 glāzes miltu, jauno rabarberu kātiPagatavošana:
Samaisa kopā kefīru, miltus, olu un cukuru. Nomizo rabarberus, sagriež mazos kubiciņos. Sagatavoto masu lej formā, uzkaisa virsū rabarberus un nedaudz cukura. Kad rausis gatavs, apsmērē to ar krējumu, kas samaisīts ar cukuru un vēl dažas minūtes patur krāsnī. Avoti: “Dārzeņi veselībai” LA tematiskā avīze, S.Amata, R.Bērziņa-Bērzīte “Aizslēposim pēc avotkresēm”, “Helmas klubiņa receptes”
5 komentāru
Kā sakārojās saldas rabarbermaizes!
Pagāšā nedēļas nogalē jau ēdu pirmos rabarberus. Man garšo tāpat, iemērc kātu cukurā un grauž! Kā bērnībā!
Atradu internetā superkārdinošu rabarberu zemeņu pīrāga recepti, padalos ar jums! http://krista.lv/2010/05/rabarberu-zemenu-pirags/
IZVARIJU RABARERU IEVARIJUMU ,PAGARSOJU UN LOTI RUGTS….??! KO DARIT? LUDZU DODIET KADU PADOMU….
Rūgts, jo pieliki kādas specifiskas garšvielas? Pamēģini pielikt cukuru un kanēli, varbūt pavilks garšu uz labo pusi. Vēl var mēģināt likt klāt savārītu apelsīnu vai vienkārši pieliet apelsīnu sulu nedaudz. Ja šķiet, ka būs par šķidru, var parastā cukura vietā pielikt nedaudz želējošā cukura.