Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Piparkūkas no rudzu miltiem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nataša soli pa solim stāsta, kā pašai pagatavot interesantu piparkūku mīklu no rudzu miltiem. Piparkūkas no rudzu mīklas izdodoties mīkstas un garšīgas.

Sastāvdaļas:

 * 4 ēd.k medus
* 1 tēj.k soda
* 1 ola mīklā un ja vēlamies arī vēl smērēt cepumus, tad vēl viena ola
* 4 ēd.k cukurs-nesaldām piparkūkām,bet,ja vēlas saldas,tad pievienojam no 1/2-1 veselai glāzei (250ml)
* 4 ēd,k skābais krējums
* 125g margarīns vai sviests
* Rudzu milti ļoti labi garšo kopā ar saulespuķu sēkliņām, tās mēs arī varam pievienot mīklā, apcepam un sasmalcinam
* ap 3 glāzēm rudzu milti ,var gan vieglos gan stipros. Ar vieglajiem rudzu miltiem būs viendabīgāki cepumi,bet ar stiprajiem būs irdenāki.
* garšviela piparkūkām 1 paciņa,vai kā rakstīts uz paciņas kādam miltu daudzumam paredzēts,vai arī pagatavojam paši garšvielu:

• smaržīgie pipari – 7 gab.
• kardamons – 0,5 tējk.
• koriandrs – 0,5 ēdamk.
• muskatrieksts – naža gals
• kanēlis – 1 tējk.
• krustnagliņas – naža gals 
 VAI
 
• Kaltēta apelsīna miziņa – sarīvēta
• Apaļie pipari – 7 gab.
• Kardamons – 0,5 tējk.
• Koriandrs – 0,5 ēdamk.
• Muskatrieksts – naža gals
• Kanēlis – 1 tējk. 
 
VAI  jūsu pašu garšvielu buķetes recepte.
 
Pagatavošana: 
Katliņā ieliekam medu, cukuru un karsējam, izkausējam, tad pievienojam margarīnu, izkausējam viendabīgā masā, visu laiku maisot. Pievienojam sodu un intensīvi maisam, masa piepūšas un lēnām maina krāsu. Mēs karsējam, maisam līdz ļoti brūnam tonim, tumši brūnam, tad noņemam no uguns un pievienojam garšvielas. Ļaujam atdzist.
 
Krējumu sajaucam ar olu un iemaisam atdzisušajā masā. Tad lēnām pievienojam miltus tik, līdz mīkla ir mīcāma.
Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un atstājam istabas tempertūrā uz 30 minūtēm.
 

Pēc tam rullējam mīklu starp diviem cepamā papīra gabaliem, tā mīkla viegli rullējas, nelīp klāt un var izrullēt ļoti plānu.
Spiežam ar formiņām cepumus, ja vēlamies apsmērējam ar viegli sakultu olu un liekam cepties ap 200 grādiem ap 8-10 minūtēm.
Es arī izmeģināju, ka uz neceptiem cepumiem var uzbērt krāsainos cepumu graudiņus un tad cept, šādi bērniem ļoti patīk.

No šīs mīklas sanāk ne tikai cepumi, bet to var sapildīt arī groziņu un riekstiņu formiņās un sanak piparkūku groziņi un riekstiņi, ko varam sapildīt ar dažādiem pildījumiem.

Tā kā esmu nogaršojusi rudzu miltu kūku ar skābā krējuma- biezpiena pildījumu,tad droši varu teikt,ka biezpiens,skābais krējums,saldais krējums,svaigais siers ļoti labi iet klāt.

 

Gatavie cepumi ir mīksti, ļoti neparasti, bet gardi. 

Dalīties.

1 komentārs

Atbildēt Elza Atcelt