Vārda dienu svin: Gundars, Kurts, Knuts

Padomi veselīgām Lieldienu brīvdienām

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lai svētki izdotos un tos netraucētu dažādi nepatīkami pārsteigumi, ir jāpievērš uzmanību tam – ko mēs ēdam un kā rīkojamies dažādās situācijās. Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti sagatavojuši ieteikumus, lai šīs brīvdienas varētu pavadīt veselīgi.

Uzmanīgi ar ēdieniem, īpaši olām un gaļu
Lieldienas ir tas laiks, kad pārtikā biežāk lietojam olas un to izstrādājumus:

• nelietojiet uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Vāriet olas pilnīgi iegremdētas ūdenī 7 minūtes. Cepiet olas vismaz 3 minūtes no vienas puses un 2 minūtes no otras puses. “Vēršacis” cepiet ne mazāk kā 7 minūtes, vai arī uzliekot pannai vāku 4 minūtes;

• olas glabājiet tikai ledusskapī. Ieplīsušās olas izmetiet. Ēdienus, kuru sastāvā ir olas, apēdiet tūlīt pēc to pagatavošanas;

• pēc saskares ar jēliem produktiem un olām, vienmēr ar mazgāšanas līdzekļiem rūpīgi nomazgājiet rokas, traukus un darba virsmas.

Lieldienās, tāpat kā citos svētkos, cilvēki vairāk laika pavada ģimenes un draugu lokā, kad neatņemama svētku sastāvdaļa ir kopīga ēdienreize. Tāpēc aicinām ievērot elementārus piesardzības pasākumus:

• izvairieties no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās. Lietojiet uzturā tikai tādus pārtikas produktus un dzērienus, kuriem nav beidzies derīguma termiņš, un kuru kvalitāte jums neliekas aizdomīga;

• kārtīgi izcepiet vai izvāriet gaļu un zivis;

• nepieļaujiet, ka pagatavotie ēdieni ilgi atrodas istabas temperatūrā, uzglabājiet tos ledusskapī nelielos traukos;

• kārtīgi mazgājiet rokas, it īpaši pēc saskares ar mājdzīvniekiem (putniem, pelēm, bruņurupučiem, kas bieži ir salmonellu nēsātāji), pēc tualetes apmeklēšanas un pirms ēšanas. Sekojiet, lai arī bērni kārtīgi un bieži mazgā rokas.

Ja pēc ēšanas parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, ir jāmeklē ārsta palīdzība, kurš noteiks diagnozi, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.

Atcerieties, ka jebkurā laikā ir svarīgi ievērot personisko higiēnu un regulāri mazgāt rokas!

Viltīgais pavasara vējš un vīrusi
Lai gan iestājies pavasaris un ziemas drēbes vēlamies atstāt skapī, nedrīkst aizmirst par pareiza apģērba izvēli, jo apkārtējā vidē joprojām cirkulē gripas vīruss un citi akūto respiratoro vīrusu infekciju izraisītāji.

Baudot dabu, sargies no ērcēm!
Siltajā laikā ir pamodušās ērces, tādēļ, dodoties dabā atcerieties, ka ar zariem, pirmajām puķēm un pūpoliem mājās iespējams atnest arī ērces, tādēļ dabas veltes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt un nopurināt. Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet pie labvēlīgiem meteoroloģiskiem apstākļiem tā var būt ievērojami garāka.
Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetā ir iespējams ne tikai vakcinēties, bet arī bez maksas noņemt cilvēkam piesūkušos ērci. Ārpus Vakcinācijas kabineta darba laika to izdarīs Uzņemšanas nodaļas dežurpersonāls. Vakcinācijas kabinets strādās visās Lieldienu brīvdienās no plkst.9:00 līdz plkst.20:00, Uzņemšanas nodaļa – visu diennakti.

Dalīties.

Atstāt Ziņu