Vārda dienu svin: Grieta, Strauta, Rebeka

Mūsu mantojums, kas jāsaglabā!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ortāla un žurnāla “Četras sezonas” redaktore Signe Meirāne, kopā ar atbalstītājiem ir uzsākusi kādu projektu, kurā iesaistīties aicināts ikviens. No paaudzes paaudzē nodotās receptes, kuras zina tikai mūsu vecmāmiņas, mēdz aiziet nebūtībā līdz ar viņām. Tāpēc ir uzsākts  recepšu glābšanas plāns un ikviens ir aicināts sniegt arī savu artavu šajā projektā – mazbērni būs mums pateicīgi!

“Kādu dienu es sapratu, ka manā dzīvē ir kāds tukšums, kuru es vairs nevarēšu aizpildīt. Tukšums, ko izjutīs arī manas meitas, jo ne es, ne mana mamma un citi tuvinieki neizdarījām to, ko vajadzēja izdarīt jau sen, – nepierakstījām un nesaglabājām abu omīšu receptes. Diemžēl šodien viņu vairs nav mūsu vidū, un tas mani īpaši skumdina. Bet es vēlos šo kļūdu labot un pēc iespējas ātrāk, kamēr mums ir visas tās lieliskās omītes un opji, kuri gatavo un ir saglabājuši to Latvijas garšu, kas ir mūsu un kurai ir lemts tādai palikt vienmēr. Tāpēc mēs nolēmām, ka ir laiks rīkoties un atrast šos brīnišķīgos cilvēkus, pierakstīt viņu receptes un stāstus, lai pēc tam to apkopotu skaistā grāmatā, kas būs gan paliekoša vērtība mums pašiem, gan arī izcila dāvana ārvalstu viesiem, prezentējot seno un tradicionālo Latvijas garšu nedaudz modernākā veidā.”
                                                                                                                        /Signe Meirāne/

Projekta prezentācijas pasākumā Signe uzsvēra, ka šī ziņa ir visiem bērniem un mazbērniem, lai viņi sarosās un pastāsta par savām omītēm un opjiem.



Vienkārši, bet garšīgi

Pasākumā piedalījās arī pirmais opis Juris Zviedris, kura receptes varēs redzēt decembra žurnālā. Juris ir no Kolkas un piedāvās savu zivju recepti. „Esmu uzaudzis Kolkā. Tie bija nabadzīgi laiki un nebija nekāda produktu pārpilnība. Viss bija vienkārši, bet garšīgi”, saka Juris. Viņš arī atzinās, ka dažkārt pamēģinot ko sarežģītāku, bet viņam nepatīk tās receptes, kur kas precīzi jāsver vai jāmēra, labāk esot gatavot „pēc sajūtām”.

Savukārt nogaršot, iespēja bija pirmās omes Valentīnas Čikstes receptes, šefpavāra Naura Jakuško interpretācijā.

Vieni no projekta atbalstītājiem ir portāls draugiem.lv un tā pārstāvis Jānis Palkavnieks teica, ka draudzība veidojas arī caur ēšanu un ēdieniem un to var redzēt arī portālā. Viņš arī informēja, ka vienas no populārākajām un ar visvairāk domubiedriem esošās lapas ir tieši tās, kas saistītas ar ēdieniem.
„Un, ja runājam par pārbaudītām vērtībām…Kad atvedu uz darbu mammas marinētās reņģes, visi uzreiz aizmirst par kādiem timiāniem vai safrāniem! Izrādās nevajag neko sarežģītu, un tas tikai pierāda, ka ēdienam klāt ir arī pievienotā vērtība, kas to padara vēl gardāku”, tā Jānis.

Piesaki savu omi vai opi, ja viņiem pūrā ir receptes, kuras mums vajadzētu saglabāt kā vēsturisku mantojumu vēl daudzus gadus un gadsimtus. Pie katras omes un opja tiks braukts ciemos, lai bildētu, gatavotu, aprunātos un pēc tam to visu uzrakstītu.

Tiks izvēlēti 12 dalībnieki no visiem iesūtītājiem pretendentiem:
– lai tiktu aptverti pēc iespējas vairāk Latvijas reģionu, novadu un pilsētu,
– lai tiktu pārstāvēts pēc iespējas plašāks vēsturisko recepšu klāsts.

Pārējo receptes tiks iekļautas datu bāzē un apkopotas, lai nekas no tā, kas mums ir dārgs, nepazūd. 

Gada garumā tiks publicēti 12 stāsti žurnālā „Četras Sezonas” (katrā numurā pa vienam). 
2014. gada novembrī tiks izdota Latvijai vēsturiski svarīga grāmata, kurā tiks iekļauti visu 12 dalībnieku stāsti un receptes. 
2014. gada novembrī reizē ar grāmatas iznākšanu tiks organizēta izstāde, kurā būs skatāmas visu 12 dalībnieku fotogrāfijas un stāsti.

Sūti (līdz 2013. gada 14. decembrim) uz redakcija@cetrassezonas.lv:
– omes vai opja vārdu un uzvārdu,
– nelielu aprakstu 3–4 teikumos,
– reģionu, novadu, pilsētu vai ciemu, no kura viņa/-š nāk,
– ne vairāk kā 6 ēdienu receptešu nosaukumus, ko viņa/-š varētu mums pagatavot.

Dalīties.

1 komentārs

  1. Esmu sajūsmā par šādu ideju!Jauno grāmatu jau iegādājos un pāršķirstot šo grāmatu ir jūtams Signes un viņas komandas pašaizliedzīgais darbs!Noteikti gatavošu pēc šim receptēm un,cerams,būs arī nākamā grāmata!Veiksmi!

Atstāt Ziņu